Zo gebruikt een gemiddelde douche ongeveer 88 tot 96 liter water bij een douchebeurt van acht minuten, met een waterverbruik van 12 liter/minuut op 40 graden. De meerderheid van de Nederlanders (51 procent) doucht tussen de 35 tot 40 graden Celsius.
Nee. Water van die temperatuur voelt aan als gloeiend heet.
Net als een verwarmd zwembad
Om huidproblemen te voorkomen, zou volgens de dermatoloog je douchewater dezelfde temperatuur moeten hebben als dat van een verwarmd zwembad. Kortom, 'ongeveer 29 graden celcius'.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."
Onderzoek van onder andere Columbia University (VS) voorspelt dat een natteboltemperatuur van 35 graden de limiet is van ons koelingssysteem. Deze temperatuur zou aanvoelen als zeventig graden. Welke buitentemperatuur dat is, hangt dus af van de luchtvochtigheid.
Een volle boiler levert na menging met koud water zo'n 76 liter warm water op. Dat is genoeg om 9 minuten lang heerlijk te douchen met een normale douchekop.
Sommige mensen douchen graag vrij fris, terwijl het voor andere mensen niet warm genoeg kan zijn. De ideale temperatuur voor het lichaam ligt in elk geval tot uiterlijk 37 graden. Douchen bij deze temperatuur stimuleert de doorbloeding en werkt daarmee ook goed tegen spierpijn of stijfheid.
Korter douchen scheelt energie. Ongeveer 80 procent van je warme water stroomt door de douche. Met korter douchen bespaar je dus gas en geld. En het is goed voor het klimaat.
Nederlanders douchen nu gemiddeld negen minuten per keer en verbruiken daarbij gemiddeld 51 liter water. Ter vergelijking: in 1992 gebruikten we nog 40 liter water per douchebeurt en stonden we gemiddeld 7,5 minuten onder de douche. De grootverbruikers van water zitten in de leeftijd 18-34 jaar.
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Gaan we uit van een gemiddelde douchebeurt van tien minuten, dan verbruik je dus tussen de 90 en 150 liter water per douchebeurt. In Nederland kost kraanwater ongeveer 1,30 euro per 1000 liter. Een douchebeurt in een normale douche kost je dan dus 12 eurocent en in een luxe douche 20 eurocent.
De energiekosten zijn bij een elektrische boiler lager als bij een boiler op gas. De energiekosten kunnen nog positiever uitvallen als gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Van zodra u met twee personen in één huis woont en u dagelijks een douche neemt wordt het aangeraden om te kiezen voor één van de 50 liter boilers. 80 liter boilers zijn dan weer geschikt voor gezinnen bestaande uit drie personen in woningen waarin gebruik wordt gemaakt van een douche.
Het antwoord is verdamping. Mensen zweten, het zweet verdampt, de warmte die daarvoor nodig is wordt onttrokken aan het lichaam en dat koelt daardoor af. Zo kunnen mensen langere tijd bij temperaturen van 40 of zelfs 45 graden overleven.
Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.