Als je de munt binnen enkele dagen gaat gebruiken, kun je de munt prima in de koelkast bewaren. Strooi op de bodem van het bakje waarin je de verse munt bewaart een beetje rijst. Dit trekt vocht aan, waardoor je blaadjes verse munt droog en dus langer goed blijven in de koelkast.
Maak zelf muntsiroop
Spoel de muntblaadjes. Breng het water met de kristalsuiker en de muntblaadjes aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken. Neem de siroop van het vuur en laat 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Zeef de siroop en breng hem opnieuw aan de kook.
In de koelkast kan je verse munt zo'n 5 dagen bewaren. Heb je wat restjes? Wikkel je restjes munt in velletjes nat keukenpapier of een natte doek en bewaar deze onderin de koelkast. Zo blijven ze langer vers.
In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee.
Je kan zowel de blaadjes als de takjes van munt oogsten. De blaadjes kun je prima met de hand eraf halen, maar de takjes kun je beter knippen met behulp van een kruidenschaartje. Munt groeit snel, dus wees niet bang om wat takjes van het plantje af te knippen.
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
De blaadjes van de muntplant (Mentha) bevatten stoffen met een verfrissende geur en smaak. Het bekendste stofje in munt is menthol. Er zijn verschillende soorten munt zoals pepermunt, watermunt, aarmunt en kruizemunt. Munt kan gebruikt worden als smaakmaker in gerechten, maar ook om er thee van te zetten.
Ondersteuning voor je spijsvertering
Munt doet veel voor de spijsvertering. Het plantje bevat menthol, een stofje dat helpt om de enzymen in je spijsvertering beter te laten functioneren. Het werkt in op de gladde spieren van je maag, waardoor deze effectiever werken en je je minder snel opgeblazen voelt.
Muntblaadjes zitten vol calcium, fosfor, vitamine C en E en kleine hoeveelheden vitamine B-complex. Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem en bieden bescherming tegen ontstekingen. De geur van munt helpt de luchtwegen te openen en zorgt voor de afvoer van slijm en bacteriën. Handig bij verkoudheid.
Munt heeft ontstekingsremmende en antibacteriële effecten en is ideaal voor het zuiveren van je mond. En het geeft je daarnaast een frisse adem.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
De nominale waarde is de waarde die vermeld staat op een munt, maar een munt heeft er nog een: de intrinsieke waarde oftewel de waarde van de grondstoffen waarvan hij is gemaakt. Een euromunt bijvoorbeeld kost geen euro om te maken. Maar wat is die waarde? 2 euro: 14,25 cent.
Rozemarijn kun je in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Deze stevige kruidensoort blijft zo zeker een week goed. Je kunt de takjes ook drogen. Dan heb je het hele jaar rozemarijn tot je beschikking hebt.
Kruiden invriezen
Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt. Je kunt ook de kruiden voor het invriezen fijnhakken en in porties verdelen, bijvoorbeeld in een ijsblokvormpje.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Je kunt ze drogen of invriezen. Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Munt is een winterharde plant, die meestal goed de winter doorkomt. Dus laat een pot met munt gewoon in de winter buiten staan. Bij zeer strenge vorst de plant wel op een beschutte plaats neerzetten. Let er ook op dat de plant tijdens de winterperiode geen last krijgt van te veel nattigheid.
Munt is winterhard, de planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op. Een koude kas is ideaal om in het vroege voorjaar al weer te genieten van verse munt.
Munt, ook wel Mentha, valt onder de meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie, de Lamiaceae.
Heb je een gezonde bloeddruk dan zal een kop muntthee je bloeddruk niet verhogen of verlagen. Net zoals bij alle soorten thee, geldt hier natuurlijk ook dat overdaad schaadt. Houd het bij maximaal drie koppen thee per dag en geniet vooral van de unieke smaak!
Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant.
Munt. Munt werkt kalmerend en helpt bij het loslaten van emoties en gedachtes. Vooral als gedachtes en spanning vast zitten in de vorm van spanningshoofdpijn, dan is het tijd voor een ontspannend kopje muntthee.