Plant Rode gember met voldoende ruimte om een goede luchtcirculatie te garanderen en het risico op schimmelziekten te verlagen. Vermijd het besproeien van bovenaf en geef Rode gember 's ochtends water om de duur van bladnatheid te minimaliseren.
Om de bewaartijd te maximaliseren, doe je je gember in een diepvrieszak; druk het meeste van de lucht eruit en doe het in de groentelade van je koelkast . Als je weinig tijd of diepvrieszakken hebt, doe het dan in de koelkast in de bruine papieren zak waarin je het mee naar huis hebt genomen. Op deze manier zou het ongeveer een week houdbaar moeten zijn.
Je ziet dat je gember aan het einde van zijn latijn is zodra er schimmelplekjes en een gerimpelde 'huid' ontstaat. Vaak kan je dit nog wel wegsnijden, maar wanneer de gemberstronk bruin van binnen is en niet meer fris ruikt, dan kun je deze beter weggooien.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Draai het stuk gember halverwege een keer om want je wilt voorkomen dat de schil verbrandt. De schil beschermt het vocht in de gember, waardoor de gember niet uitdroogt.
Gember: Gember krijgt snel schimmel als het in de koelkast wordt bewaard en het is in verband gebracht met nier- en leverfalen . "Wikkel gember strak in keukenpapier om vocht te absorberen voordat je het in de koelkast legt.
Regelmatig vers gembersap drinken zou niet alleen ontstekingsremmend werken, maar ook een gunstig effect hebben op spier- en gewrichtspijn of zelfs menstruatiepijn. Naast sap zou je ook zelfgemaakte gembercompressen op basis van geraspte, verse gember en water kunnen maken om op pijnlijke plaatsen aan te brengen.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Wanneer u verse gember koopt , let dan op stevige stukken, met een strakke bruine schil en minimale droge plekken . Als de gember er verschrompeld, uitgedroogd of met zachte plekken uitziet, is dat een teken dat de gember zijn beste tijd gehad heeft en geen goede textuur of smaak meer heeft.
Beschimmelde voedingsmiddelen kunnen toxines bevatten die schadelijk zijn voor uw gezondheid, dus het is essentieel om voorzichtig te zijn en ze niet te eten. In plaats daarvan kunt u de gember composteren of beschimmelde delen afsnijden en de rest gebruiken voor niet-eetbare toepassingen zoals huidverzorging.
Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken. Loskomende schimmeldeeltjes zijn heel slecht voor je.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
U kunt hele, ongeschilde gember los bewaren bij kamertemperatuur, of in een luchtdichte container of hersluitbare plastic zak in de groentelade van uw koelkast. Als u geschilde gember over hebt, wikkel deze dan strak in plasticfolie en bewaar deze in de groentelade van uw koelkast om oxidatie te voorkomen.
Gember in olie kan enkele weken tot enkele maanden bewaard blijven , afhankelijk van de kwaliteit van de olie en de hygiëne bij de bereiding.
Om gember schoon te maken, begin je met het verwijderen van de schil. Je kunt een dunschiller, een klein mesje of zelfs een lepel gebruiken om de schil te verwijderen. Zodra de schil verwijderd is, kun je de gember hakken, snijden, raspen of versnipperen, afhankelijk van hoe je het wilt gebruiken.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Dankzij gember gaat de maaginhoud sneller naar de darm, omdat het de maagcontracties verhoogt. Daardoor versnelt de specerij je hele metabolisme. Ook beschermt gember het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een hogere productie van het spijsverteringenzym.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
" Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana. "Ik snijd vaak stukjes ongeschilde gember af en laat ze in heet water trekken voor de lekkerste gemberthee. De schil kan meer vezels bevatten [dan de rest van de gemberwortel]."
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Zetmethode thee
Gebruik 12 gram thee voor 1 liter water.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!