Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Frankrijk. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
De netspanning is met 230 volt hetzelfde als hier in Nederland en de frequentie is met 50 hertz ook gelijk. Wanneer je op reis gaat naar Frankrijk heb je dus voor de zekerheid wél een reisstekker nodig om al jouw apparaten op te laden.
Het stopcontact in Frankrijk heeft, ten opzichte van de gangbare stopcontacten in Nederland een extra pin, iets uit het midden (zie afbeelding). Dit stopcontact wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk, (delen van) België en Polen.
In Nederland wordt er gebruik gemaakt van twee typen stopcontacten en stekkers: type C en type F. Een type F stopcontact is geaard en wordt ook wel schuko genoemd. De type C stekkers zijn niet geaard en worden ook wel eurostekkers genoemd.
Wat voor stopcontacten gebruiken we in Nederland? In Nederland gebruiken we stopcontact type-F, maar stekkertype type-C en E passen ook. Het voltage wat hier uit het stopcontact komt is 230 V met een frequentie van 50 Hz. In veel landen in Europa, Afrika en Azië kun je dus gewoon je Nederlandse stekkers gebruiken.
De stopcontacten van de meeste Europese landen zijn geschikt voor de stekkers die we in Nederland gebruiken. Ook in Rusland zijn onze stekkers gewoon te gebruiken. Uitzonderingen zijn Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta.
De rode landen gebruiken stekkers van het type A & B, de donkerblauwe landen gebruiken net zoals in de Benelux de types C & E/F (types E en F zijn perfect compatibel met elkaar), bruine landen gebruiken type D, zeegroene landen hebben het Britse systeem (type G), Israël heeft als enige de types C & H, de gele landen ...
Binnen Europa werkt men met een standaard voor stekkers: de CEE-7 standaard. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen CEE-7/7 stekkers en CEE-7/16 stekkers. Men noemt een CEE-7/16 stekker ook wel een Europese stekker type C. U herkent deze stekker aan z'n slanke vorm en twee pinnen.
Qua stopcontacten gebruikt men in Spanje dezelfde als in Nederland. De type C stopcontacten (2.5A), geschikt voor de kleinere huishoudelijke apparaten zijn compatibel met stekkers van de types C, en in de geaarde stopcontacten van het Type F (16A) kun je gebruikmaken van stekkers van het type C, E en F.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Duitsland. Jouw stekkers passen. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Campings in Nederland, Duitsland, België en Noord-Frankrijk zijn meestal voorzien van een CEE stekkerdoos. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur en drie gaatjes (het vrouwtje). Om stroom te krijgen op de camping heb je dus een CEE stekker met drie pinnetjes (het mannetje) nodig.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Frankrijk. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Er kan nogmaals op gewezen worden dat het meeste kraanwater in Frankrijk volkomen veilig is om te drinken. In sommige Franse plaatsen waar het water 'bijzonder hard' is koopt men vaak filters om hun waterkokers te sparen, maar het water op zichzelf is schoon en veilig.
De meest voorkomende stekker is de eurostekker (ook wel CEE stekker). Dit is een dikke blauwe stekker met drie pennen. Je kan bij de eurostekker kiezen uit een stekker inclusief snoer, of een verloopstuk met eigen verlengsnoer.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Spanje. Jouw stekkers passen. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig.
De Schuko is internationaal ook wel bekend als het Type F of. Daarnaast wordt de Schuko in het CEE-systeem aangeduid als CEE 7/4. Er zijn verschillende andere stekkersystemen die gezamenlijk met de Schuko gebruikt kunnen worden zoals het type stekker dat bekend is onder het Franse Type E.
Italië is één van de weinige Europese landen waar je een reisstekker nodig hebt. De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard.
Stekker type C staat ook wel bekend als de Schukostekker en type F als de Eurostekker. Voor de meeste Europese landen geldt dat je geen andere stekker nodig zult hebben om je apparaten te kunnen gebruiken. Echter zijn er enkele uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan het Verenigd-Koninkrijk, Cyprus en Malta.
Achtergrondinformatie. De contactdozen in België zijn altijd van het type E. Naast stekkers van het type E, zijn stekkers van het type C en van het type F ook toegelaten. Die laatste twee passen perfect in een type E-stopcontact.
Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 220 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit).
Over het algemeen heb je als Nederlander geen reisstekker nodig in Europa. Stopcontacten C, E en F worden namelijk het meeste gebruikt. Toch komt het sporadisch voor dat je wel een reisstekker nodig zult hebben, bijvoorbeeld wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat.