Ook vijvers zonder vissen of een verstopte dakgoot zijn ideale broedplekken voor muggen. In zo'n vijver kunt u bijvoorbeeld een pompje of fontein plaatsen, zodat het water in beweging komt.Een regenton kunt u afdekken of een scheutje plantaardige olie erin gieten, zodat muggenlarven er niet in kunnen overleven.
Wat u zelf kunt doen
Gooi ook na iedere regenbui stilstaand water weg uit bakjes, vazen, emmers en bloempotten. Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de badjes goed schoon. Dek regentonnen af om te voorkomen dat de muggen er eitjes in leggen. Zet de ton op de kop of verwijder deze.
Er zijn drie soorten windes die je vaak tegenkomt in de vijver, namelijk de Goudwinde, de Zilverwinde en de Blauwwinde. Windes eten o.a. muggen, muggenlarven en wormen in en rond het water. Ze eten ook eigen eitjes en kleine visjes.
Fruitvliegjes, vliegen, mieren, muggen, spinnen en zelfs schimmels kunnen bestreden worden met azijn als bestrijdingsmiddel. Hoewel het ongedierte hiermee bestreden kan worden, betekent het niet dat ze voor altijd weg blijven.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Door Aquatain amf in een kleine dosering over stilstaand water te gieten waar muggenlarven in zitten kunnen we muggenlarven zich niet meer vasthechten aan het water oppervlakte. Doordat muggenlarven zich niet meer vast kunnen hechten aan het wateroppervlakte gaan ze dood aan zuurstof tekort.
Een nieuw aangelegde vijver moet nog een biologisch evenwicht opbouwen. Dit kan een aantal maanden duren. Het is daarom verstandig om in het begin een paar maanden te wachten met het plaatsen van nieuwe vissen. Nieuwe vissen kunnen het biologisch evenwicht namelijk verstoren.
Muggen houden niet van de geur van citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Wrijf met de muntblaadjes over je huid of smeer het sap van het kattenkruid op je blote lichaamsdelen en de muggen vliegen een blokje om op zoek naar lekkerder vlees.
Muggen komen af op menselijke geuren. Ten eerste komen ze af op CO², omdat we dat allemaal uitademen. Dit ruiken muggen al vanaf 30 meter afstand. Wanneer muggen dichter in de buurt zijn, is onze lichaamsgeur de bepalende factor waar de mug het snelst op afkomt.
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen.
Om een muggenplaag te voorkomen of bestrijden is ervoor zorgen dat water weg kan lopen. Lege bakken en potten op z'n kop zetten, dakgoten schoonhouden en regentonnen regelmatig legen. Tevens helpt een scheutje plantaardige olie in je regenton te gieten zodat muggenlarven verdrinken.
Rozemarijn, basilicum en munt zijn niet weg te denken uit je keuken. En behalve lekker in een gerecht hebben ze nog een voordeel: de planten geven een geur af die voor muggen niet aantrekkelijk is. Deze kruiden groeien tevens prima in een pot, zowel binnen als buiten.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Vissen in de vijver gezond houden
Zorg altijd voor vijverwater van goede kwaliteit. Gezond, hard vijverwater heeft een vrij constante zuurgraad (pH-waarde). Hierdoor zijn vissen minder gevoelig zijn voor parasieten, schimmels en andere infecties.
De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die een gemiddeld biologisch filter aankan.
Maatregelen zijn vrij eenvoudig: dek de regenton af, ontstop een verstopte dakgoot en verwijder laagjes water in huis en de tuin. Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.
De larven van steekmuggen filteren het water van kleine eencellige algen en waterdiertjes. Verder zijn vissen dol op mug, maar ook bij kikkers, wespen, spinnen, libellen en vogels staat mug op de menukaart.
Citronellakaars is een fabeltje
Citronellakaarsen – oftewel doodgewone kaarsen waar citronella aan toegevoegd is – geeft dan wel een sterke geur af, maar daar trekken muggen zich helaas niets van aan. Het blijkt namelijk slechts een mythe te zijn dat muggen een hekel hebben aan citronella.
Een zoetwaterbron is meestal de oorzaak van een muggenplaag. Een sloot of vijver ligt voor de hand, maar al een plas water op de grond of water in een emmer of bak in de tuin kunnen al muggen aantrekken. Het is voor vrouwtjesmuggen de ideale plaats om eitjes in te leggen, hun larven leven net onder het wateroppervlak.