De meeste broden worden gemaakt van tarwe, maar ook speltbrood, roggebrood en maisbrood zijn heerlijk, net zoals glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, glutenvrije haver, quinoa of maïs.
Roggebrood is doorgaans dichter dan tarwebrood en wordt gemaakt met meel van de roggekorrel in plaats van tarwemeel. Roggebrood is een bron van vitaminen en mineralen, waaronder magnesium en kalium. Een van de andere voordelen van roggebrood ten opzichte van tarwebrood is een aanzienlijk langere houdbaarheid.
Daarom heeft bakker Leo er voor gekozen geheel tarwevrij te bakken. Het eerste en belangrijkste voordeel van tarwevrij brood is, zoals hierboven al genoemd, dat er geen enkele kans bestaat op gluten in de producten.
Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes.
Hoe simpel kan het zijn? In plaats van brood op basis van tarwe, eet je brood op basis van spelt, of zelfs een ander graan. Onder andere Albert Heijn en Jumbo verkopen verse speltbroden. Natuurwinkels als EkoPlaza hebben vaak meer varianten met spelt, zoals speltkrentenbrood.
Desem- of zuurdesembrood wordt meestal gewoon gemaakt van tarwe. Er wordt geen gist gebruikt om het deeg te laten rijzen, maar desem. Desem is zuur geworden deeg: de bakker mengt water en meel en laat dit enkele dagen rusten. Na een paar dagen groeien er bacteriën en gisten in het mengsel.
Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezels binnen met: 590 gram gekookte groenten. óf 880 gram gekookte aardappelen. óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst.
Toegestane voedingsmiddelen
Brood, broodjes en gebakken goederen gemaakt met alleen meel van maïs, rijst, gerst, haver, pijlwortel, gierst of aardappelzetmeel . Maïs- of rijstpasta's. Maïstaco's en tortilla's gemaakt zonder tarwemeel. Custard, tapioca, rijstpudding, sorbet.
Spelt is nauw verwant aan tarwe, al zijn er ook verschillen: Speltkorrels zijn iets langwerpiger dan tarwekorrels, maar hebben ongeveer dezelfde kleur. De smaak van spelt is iets pittiger dan die van tarwe.
's Werelds beste No Yeast Brood – Iers Soda Brood . 's Werelds beste No Yeast Brood – Iers Soda Brood! Iers brood is uniek omdat het een recept is met 4 ingrediënten en 5 minuten, gemaakt zonder gist, maar toch een echte kruim heeft, net als "echt" brood.
Er zijn veel gezonde tarwevrije alternatieven waaruit u kunt kiezen, zoals roggebrood, zuurdesembrood en meer.
Opmerking over glutenvrije voedingsmiddelen: Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en soms haver. Mensen met coeliakie moeten alle granen met gluten vermijden. Mensen met een tarweallergie hoeven vaak alleen tarwe te vermijden en kunnen de andere granen eten .
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
Zuurdesem is niet glutenvrij, maar we weten dat veel mensen met PDS, glutenintolerantie of glutengevoeligheid zuurdesembrood kunnen verdragen. Dit komt doordat de methoden die worden gebruikt om zuurdesem te maken, een deel van de gluten in het meel afbreken, zodat het gemakkelijker te verteren is . Beschouw zuurdesem als laag-gluten in plaats van glutenvrij.
Spelt (Triticum spelta) is verwant aan tarwe of zachte tarwe (Triticum aestivum). De spelt die tegenwoordig in brood zit, komt meestal voort uit een kruising tussen deze twee granen. Daarom zijn de eiwitten in spelt erg vergelijkbaar met die in tarwe. Spelt en speltbrood bevatten dus inderdaad gluten.
Glutenvrije pasta is een pasta soort waar geen gluten in zitten. Hierdoor passen glutenvrije pasta's prima in een glutenvrij dieet. Meestal worden glutenvrije pasta's gemaakt van mais, rijst of boekweit.
Voor glutenvrij brood moet je zoeken naar brood op basis van speciaal geteelde haver, boekweit, maïs, quinoa, teff, aardappel- of rijstemeel.
Pasta wordt gemaakt van durum-tarwe, dit is een harde tarwesoort. Tarwemeel, water, soms ei, de emulgator lecithine en zout worden tot een taai deeg gekneed. Van dit deeg kunnen verschillende vormen pasta worden gemaakt, door ze door een mal te persen. De pasta zal soms worden voorgestoomd.