De makkelijkste oplossing is om met een spons de bodem van uw zwembad over te gaan. Dit kan een normale spons zijn die u gebruikt bij het schoonmaken van uw auto of een keukenspons(niet de schuurkant van een schuurspons gebruiken!). Het kan verstandig zijn om deze spons in de nacht in het zwembad te laten liggen.
Door slechte hygiëne en reiniging kan het zwembadwater groen of troebel worden en gladde wanden krijgen. Veel zaken kun je zelf regelen, zoals het chloorgehalte en de pomp. Echter dien je de pH-waarde te controleren.
Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je de korrels eenvoudig van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater.
Hoe moet ik de bodem van mijn zwembad reinigen? De beste manier om de bodem van je zwembad te reinigen is met een zwembadrobot. Dit is effectief en je hebt er geen omkijken meer naar. Handmatig met een elektrische stofzuiger en/of zwembadborstel is ook een goede optie.
Een eenmalige dosering is geen optie. Vlokmiddel moet eerst goed mengen en daarna met de minuscule deeltjes in het zwemwater een vlok vormen en dat heeft tijd nodig: minimaal 10 seconden vóórdat het gefilterd wordt.
Vlokker altijd gebruiken als de filterpomp aanstaat.
Wij raden aan om weer te gaan zwemmen als de filterpomp zijn werk gedaan heeft en alle deeltje weer gefiltreerd zijn. Heb je geen zandfilter maar een cardridge filter, dan zullen de deeltjes naar beneden zakken en kan je het met een zwembad stofzuiger opzuigen.
Flovil Duo vlokmiddel en anti-alg voor zwembaden
Flovil Duo tabletten geven een ontzettend goed resultaat doordat kleine, zwevende vuildeeltjes samen klonteren en op de bodem terechtkomen, waarna ze gefilterd kunnen worden. Ook voorkomen deze tabletten alg, waardoor je zwembadwater mooi helder blijft.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Om het chloorgehalte op het juiste niveau te krijgen, kun je een chloorshock toevoegen. Dit betekent dat je een extra dosis chloor aan het zwembad toevoegt om zo in één keer het chloorgehalte omhoog te brengen. Dit doe je met name na een periode waarin de chloorwaarde erg is gezakt.
De fijnste vlokken zakken 's nachts naar de bodem van het zwembad. Die kan je 's morgens opzuigen met een bodemzuiger of via de functie “DRAIN” of “WASTE” verwijderen via de filter. Hou bij een zandfilter de drukmeter goed in het oog, bij te veel druk is de filter vuil.
Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo'n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt.
Sedimenteren vindt plaats door dichtheidsverschillen tussen vast en vloeistof. De drijvende kracht hierbij is de zwaartekracht bij bijvoorbeeld indikkers of een centrifugale kracht bij bijvoorbeeld een hydrocycloon of decanteercentrifuge. Hiermee kan je dus zand uit water elimineren.
De makkelijkste oplossing is om met een spons de bodem van uw zwembad over te gaan. Dit kan een normale spons zijn die u gebruikt bij het schoonmaken van uw auto of een keukenspons(niet de schuurkant van een schuurspons gebruiken!). Het kan verstandig zijn om deze spons in de nacht in het zwembad te laten liggen.
Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden. Test vervolgens de waterwaardes. Zodra je resultaten ziet en de chloorwaarde gezakt is tussen de 3 en 5 ppm, kan er weer gezwommen worden in het gedeeltelijk nog groen zwembadwater.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Hoeveel liter chloor per 1.000 liter? Een zwembad van ongeveer 1.000 liter heeft ongeveer 4/5mg/l nodig aan chloor. Zorg ervoor dat je de tabletten in een veilig chloordrijver plaatst zodat je schade aan de huid of zwemkleding voorkomt.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
In principe moet de ondergrond zo goed als waterpas zijn. Tot 3% kan je nog wel gaan, daarna is het vragen om problemen. 3% of 3cm, het kan nog steeds teveel zijn. Heeft ook te maken met hoogte, diameter en stevigheid van constructie.
Je kunt het beste dagelijks uw zwembad reinigen door een schepnet te gebruiken en daarmee het zwembadwater schoon te maken en schoon te houden. Ook is het van belang om dagelijks het waternivo te controleren, daarmee kun je eventueel tijdig een lek opsporen.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Als je goed in het water kijkt, zie je de vlokjes drijven. Ook hebben deze vlokken de functie om samen te klotten tot één geheel. Dat zie je dan op de bodem van het zwembad liggen.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad. Meet dit dus wel even voor je die plons neemt. Ook dode algen kunnen eigenlijk geen kwaad om mee te zwemmen.
Bij een groen zwembad/groen zwemwater (dode algen)
De algen glippen hier gemakkelijk tussendoor. Hier heb je dus vlokmiddel voor nodig. Dit zorgt er in dit geval voor dat de kleine algen deeltjes gaan binden tot een groter geheel. Hierdoor kan de filter dit dus wel uit het water verwijderen.