De gouden regel voor pudding zonder vel: giet hem niet warm in aparte kommetjes. Blijf juist roeren in de pan tot de pudding is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Schenk hem dan uit en serveer direct. Serveer je de kommetjes niet onmiddellijk, wrijf de pudding dan letterlijk in met een klontje boter.
Laat de pudding ongeveer 20 tot 25 minuten goed afkoelen in de pot. Zeer regelmatig roeren en dan in potjes gieten.
Geen tijd of zin om te blijven roeren? Doe de pudding dan in een vlakke schaal. Dek af met vershoudfolie en druk deze tegen de pudding aan. Tijd om af te koelen!
Een pudding stort je ja! Ook dat klinkt heel ingewikkeld, maar is het niet. Even in warm water houden en hij glijdt zo uit de vorm.
(de ~ (v.), geen mv.) Griesmeelpudding. Deze pudding kan van rijst of graan gemaakt worden.
Ingrediënten: Suiker, stabilisatoren (E 337, E 332), verdikkingsmiddelen (E 407, E 508), zuurteregelaar (E 297), aroma, kleurende levensmiddelen (concentraat van zwarte wortelen, hibiscus, saffloer), E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen.
Gelatine is een veel gebruikt bindmiddel bij nagerechten zoals bavarois en pudding. Het is te koop in twee variaties: Als bladgelatine. Bladgelatine moet je altijd eerst weken in koud water.
Bij het opwarmen van melk bewegen de deeltjes in eiwitmoleculen steeds harder. Deze beweging zorgt ervoor dat moleculen kapot gaan en het eiwit zijn eigenschappen verliest: De eiwitten worden onoplosbaar en veroorzaken een vel op de melk. Het vel sluit vervolgens de melk af van de buitenlucht.
Met puddingpoeder word de vanillepudding poeder bedoelt waarmee je kookpudding maakt. Hierin zit vanille, melkpoeder, mayzena e.d. al verwerkt.
Custard (ook: custardpoeder) is in de Nederlandse en Belgische keuken een mengsel van zetmeel, gele kleurstof en essence (aromatische smaakstof). Het is een verdikkingsmiddel voor de bereiding van pudding, vla, pap of saus en wordt gebruikt bij de bereiding van nagerechten en gebak.
Custardpoeder is een mix van maiszetmeel (maïzena), een snufje zout en kleur- en smaakstoffen. Die laatste zorgen ervoor dat de pudding een gele kleur krijgt en naar vanille smaakt. In mijn recept gebruik ik eidooiers voor de gele kleur, rijkere smaak en binding en vanille voor een heerlijke smaak.
Tip: Naargelang de hoeveelheid melk wordt de pudding vaster of vloeibaarder. Gebruik voor een vaste pudding maar 500 ml melk en voor een lichte pudding 1000 ml melk. Met de hoeveelheid suiker kan je ook spelen naar eigen smaak.
Bewaar overgebleven pudding maximaal 3 dagen in de koelkast. Doe de pudding in een luchtdichte bak. Gooi de pudding weg als deze na 3 dagen niet is gebruikt.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het loopt op in sterkte van smaak: Zo vervang je 1 zakje vanillesuiker: Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1/2 tl vanille extract. Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1 tl vanille aroma.
Het aanbranden van melk komt vooral voor bij magere of halfvolle melk. Hoe vetter de melk, hoe kleiner de kans op aanbranden. Kook de melk altijd op een zacht vuur en roer voortdurend met een houten lepel of garde over de bodem tijdens het opwarmen.
Het kookpunt van melk ligt dicht bij het kookpunt van water, dat is 100 graden C, of 212 graden F op zeeniveau, maar melk bevat extra moleculen, dus het kookpunt is iets hoger. Hoeveel hoger hangt af van de chemische samenstelling van de melk, dus er is geen standaard kookpunt van melk dat je kunt opzoeken.
Hoe lang duurt het voordat melk kookt? Kook de melk twee tot drie minuten en blijf erdoorheen roeren. Dit is lang genoeg om je melk veilig te maken om op te drinken. Als je de melk langer kookt, verdwijnen er waardevolle voedingsstoffen uit de melk.
Gebruik 5 keer het gewicht van het gelatinepoeder aan water. Dus 2 gram poedergelatine week je in 10 gram water. Let op met zuren in combinatie met gelatine, die kunnen de werking verminderen.
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt.
Laat de Jelly pudding afkoelen en plaats deze daarna ten minste 2 uur in de koelkast. Tip: voor een lekker fris dessert vul je de coupes of de pudding vorm met aardbeien of ander vers fruit. Een verpakking bevat 94 gram puddingpoeder.
Gelatine vermindert maagzuur, maagzweren en zure reflux na het eten. Gelatine levert een enorm hoog percentage aan eiwitten en mineralen per gram. Extra interessant voor sporters. Gelatine is, mede door het hoge eiwitgehalte, een goede vervanger voor je vlees inname.
Er zijn natuurlijk ook dingen die je beter niet kunt invriezen. Ik heb er een aantal voor je op 'n rijtje gezet: pudding, custard en kesio – gewoon écht niet doen. gerechten die al gefrituurd zijn.