Spruitjes hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken ontstaat door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen. Door een scheutje melk of een ui mee te koken met de spruitjes kun je de lucht beperken.
Je kunt bijvoorbeeld een scheutje melk of een gepelde ui laten meekoken in het water. Die zorgen ervoor dat er minder zwavel vrijkomt en dat de spruitjes dus ook minder geur afgeven.
"Dus het echte geheim van het koken hiervan is om ze minder dan vijf minuten te koken." U kunt onaangename geuren van Thanksgiving Day nog verder verminderen, zegt Corriher, door uw spruitjes een dag van tevoren te koken. Kook ze iets minder dan vijf minuten, zegt ze, en spoel ze vervolgens af met koud water om het koken te stoppen.
Gember, komijn en venkel staan allemaal bekend om hun spijsverteringsvoordelen en kunnen helpen ongemak te verminderen. Daarnaast kan het toevoegen van een kleine hoeveelheid azijn of citroensap aan uw kookwater ook helpen de complexe suikers in spruitjes af te breken die gas kunnen veroorzaken.
De oplossing is om de spruiten 's ochtends en 's avonds af te spoelen met schoon water en ze te laten groeien in spruitvormpjes die een goede omgeving garanderen.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Vieze, beschimmelde geur Als je spruitjes nog vers en eetbaar zijn, hebben ze niet veel geur of ze ruiken een beetje aards. Spruitjes ruiken normaal gesproken alleen nadat je ze hebt gekookt, dus gooi alle spruitjes met een sterke geur weg als ze nog rauw zijn .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Als je net als ik van kruisbloemige groenten en bonen houdt, maar geen last wilt hebben van winderigheid, kun je de groenten koken . Zo kun je de onverteerbare koolhydraten afbreken en de gasvorming ervan verminderen.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Verspreid je spruitjes gewoon over een bakplaat, zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben. Verwarm ze op 350 graden Fahrenheit gedurende 10 tot 12 minuten -- dat is vergeleken met je originele braadstuk, dat op 400 graden zou zijn geweest gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Dieet. U hebt waarschijnlijk wel eens gemerkt of gehoord dat asperges uw urine abnormaal kunnen laten ruiken. Andere voedingsmiddelen en dranken die de geur van uw urine kunnen beïnvloeden, zijn onder andere spruitjes, ui, koffie, komijn, knoflook en ananas.
De meeste mensen kunnen genieten van kruisbloemige groenten zonder negatieve gevolgen. Maar anderen wordt aangeraden om op hun inname te letten. In grote hoeveelheden kunnen kruisbloemige groenten gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken bij sommige mensen . En mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken zoals warfarine (Coumadin®), moeten mogelijk hun inname beperken.
Laat Simethicone je scheten? Simethicone laat je geen scheten. Sterker nog, simethicone staat erom bekend dat het weinig bijwerkingen veroorzaakt na het innemen van de medicatie. Simethicone helpt bij het verminderen van gas in je maag om scheten te minimaliseren.
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak. Wat helpt tegen de bittere smaak, is de spruiten koken in gezouten bouillon of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het koken. Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af.
De zaden stinken of zijn beschimmeld
Spruiten moeten minstens twee keer per dag worden gespoeld met een goede hoeveelheid spoelwater om onzuiverheden te verwijderen zodra ze verschijnen . Na het spoelen moeten de zaden goed worden uitgelekt om te voorkomen dat ze in te veel water zitten.
Corriher schreef: "Het geheim van het koken [van spruitjes] is om ze minder dan vijf minuten te koken ." Door de kooktijd te verkorten, voorkom je dat de spruitjes gassen afgeven waardoor je je neus wilt dichtknijpen.
Met andere woorden, behoorlijk stinkende scheten . En het is niet alleen Brussel dat deze scheetfactor heeft. Net als Brussel bevatten boerenkool, bloemkool, broccoli en kool – in feite alle leden van de koolfamilie – hoge niveaus raffinose en zijn ze in wezen “fartinogenisch”.