Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Tijdens het inschenken van bier komt er koolzuurgas vrij en hier hechten de eiwitten zich aan. De combinatie van koolzuur en eiwitten zorgt ervoor dat er een mooie schuimkraag ontstaat in je glas. Knappen de belletjes snel? Dan verliest het bier de schuimkraag en slaat deze dood.
Hoe herken je een vies glas? Het ziet er misschien mooi uit als de binnenkant van je glas vol zit met belletjes nadat je een bier hebt ingeschonken, maar bierkenners weten beter: dit wijst op een smerig glas! Het koolzuur in het bier hecht zich namelijk aan de viezigheid in het glas.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Een dood glas bier is weer tot leven te krijgen. Er zijn echter verschillende oorzaken die het ingeschonken bier dood maken. En die bepalen de aanpak. Je kunt altijd beginnen om met de punt van een papieren servet (Koenraad Schaafsma) of een schoon koffiefilterzakje (Conny Moor) even in het glas op en neer te bewegen.
Glazen voor speciaalbieren hoef je niet te spoelen, het bier wordt het best ingeschonken in een droog glas zodat er een mooie schuimkraag kan vormen. Een pilsglas daarentegen wordt wel gespoeld met koud water, zodat er een laagje binnenin het glas ontstaat waaraan het koolzuur zich niet kan hechten.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Gebruik geen vaatwasser
Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
Bij maximaal één glas bier, wijn of sterkedrank per dag voor vrouwen en twee voor mannen is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
Pils tap je altijd in een gespoeld, nat glas. Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren.
Zware blonde bieren horen in een tulpvormig glas. Sprekend voorbeeld van een zwaar blond bier is de Duvel. In het bijbehorende tulpglas worden de aroma's op de juiste manier verspreid, zodat het bier smaakt als het bedoeld is. Als je dit niet gelooft, drink dan eens een Duvel uit bijvoorbeeld een pilsglas.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Steek een buigrietje in het flesje en buig hem om.
Het rietje fungeert als ventilatiegat ofwel carburateur om het bier sneller uit het flesje te laten stromen. Hoe sneller het bier uit het flesje stroomt, hoe sneller en gemakkelijker je het kunt atten. Zorg dat het gebogen uiteinde van het rietje uit het flesje steekt.
Het bier moet in principe zonder enige hindernis door je keelgat kunnen stromen. Tip 5: Adem door je neus Rijnholt geeft nog een andere tip: adem door je neus, anders verslik je je bij het openzetten van je keelgat.
De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma's vrijkomen. En laten die vluchtige aroma's nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier. De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius.
Op basis van de omgevingstemperatuur stelt u de CO2 druk van het bierfust af op 2,6 bar voor een droogkoeler of 2,4 bar voor een waterbadkoeler.
Zoals gezegd is het cold crashen een manier om het bier wat helderder te krijgen. Het is dus niet noodzakelijk om uit te voeren. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het wat langer te lageren of om het bier over te hevelen.
Bier bevat heel veel eiwit
Die eiwitten vormen ketens. En die eiwitketens vormen een soort netje waarin de koolzuurbelletjes worden vastgehouden. Hoe sterker de eiwitten met elkaar verbonden zijn, hoe groter de eiwitketens worden en hoe sterker het schuim in je bier is.
Schuim ontstaat in een mengproces tussen een gas en een vloeistof. Voor het mengproces is energie noodzakelijk. Een voorbeeld is het kloppen van slagroom. Ook kan schuim ontstaan als gevolg van een chemische reactie waarbij een gas vrijkomt.
De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is een richtlijn voor de uiterste drinkdatum. Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.