Het duurt ongeveer 10 minuten om een hardgekookt ei te bekomen. Als je ze onmiddellijk na het kookproces laat afkoelen in ijskoud water stop je het verdere kookproces en voorkom je zo ook het groene randje rond de eidooier.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
Het groene randje aan de eidooier ontstaat door een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken vrijkomt) en het ijzer in de dooier. Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan.
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Nee, dat is niet schadelijk voor je. Als je een ei te lang kookt dan ontstaat er een laagje zwavelwaterstof in het eigeel. Dat stofje reageert met het ijzer wat in het eigeel zit en daardoor ontstaat er die groenige kleur.
Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren? Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water.
Genetica. Het gen dat de groene of blauwe kleur van de eierschaal veroorzaakt is "Oöcyaan", afgekort O, bevindt zich op het eerste chromosoom en vererft autosomaal dominant. Het veroorzaakt door accumulatie van biliverdine een groene of blauwe kleur van de eierschaal.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Blauwe eieren
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
Eieren worden groen als je ze te lang of op een te hoge temperatuur kookt. De verkleuring is een gevolg van een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken ontstaat) en het ijzer in de dooier.
Als het water kookt, zet dan het vuur eronder uit. Doe een deksel op de pan. Je eieren zullen net zo goed koken, maar zo voorkom je overkoken. Juist dat overkoken zorgt voor die lelijke blauwe rand.
Het eigeel bevat ijzer. Een chemische reactie tussen de zwavelstof en het ijzer zorgt voor de groene kleur, maar alleen als je je eitje net iets te lang kookt. Meestal zit het groen alleen aan de randen van je eierdooier, maar als het eitje langer dan een kwartier laat koken, kan de hele dooier wel eens groen uitslaan.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren bovendien minder snel uit en blijven ze langer vers.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Bij een zachtgekookt eitje is er een kleine kans dat er nog wel bacteriën in zitten. Voor zieke mensen, ouderen, zwangeren en kinderen is ook een zachtgekookt ei daarom af te raden. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.