Je kan de soep direct serveren met in stukjes gesneden rookworst of laat het een nacht staan en eet de soep de volgende dag. Als je het nacht laat staan wordt de soep dikker. Koel de soep snel terug om te voorkomen dat de bacteriën gedijen en de soep gaat fermenteren, dan wordt het zuur.
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Is de temperatuur daarna weer gunstig (ergens tussen 7°C en 60°C), dan groeien deze sporen uit tot normale bacteriën. En zolang de temperatuur niet beneden 7°C komt, vermenigvuldigen deze bacteriën zich snel. Met bedorven zure erwtensoep als gevolg.
Waarom smaakt mijn spliterwtensoep zuur? Je spliterwtensoep mag nooit zuur smaken. We voegen geen zure ingrediënten toe, zoals azijn of tomaten, dus als je soep zuur smaakt , kan het zijn dat hij te lang in de koelkast heeft gestaan en bedorven is . Deze soep moet aards en rokerig smaken met slechts een klein beetje chilipoeder.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Eten is te zuur
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Voeg een extra 1 tl (4,8 g) baking soda toe aan je soep als deze nog steeds zuur is . Roer de baking soda door je soep en wacht nogmaals tot het poeder bubbelt en bezinkt. Proef de soep nogmaals om te zien of de smaak beter is.
Ham, spek en worst passen allemaal uitstekend bij erwten. Een van de meest traditionele manieren om spliterwtensoep te maken, is door het op smaak te brengen met hambotten .
Hoe langer je het laat staan, hoe sterker de smaak. Als je tevreden bent met de smaak, zet je het in de koelkast om te voorkomen dat het verder fermenteert.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Bonen bevatten namelijk koolhydraten die onvolledig verteerd worden. Deze koolhydraten komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden door de darmflora bewerkt (vergisting) met extra gasvorming. Net als erwten, linzen, kiemgroenten en pinda's.
Soep die te traag wordt afgekoeld, wordt ook sneller zuur. Je koelt de soep als je ze wilt bewaren dus best zo snel mogelijk af! Het voordeel van soep is dat het uitzicht van je producten geen belang meer heeft. Overrijpe tomaten of courgettes die er wat minder vers uitzien kan je dus nog perfect gebruiken!
Hoe bewaar je erwtensoep? Erwtensoep kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren.
Wel de spliterwten de avond of dag voordat je de erwtensoep wilt koken in 1 liter koud water. Ze hebben minimaal 1 nacht nodig om goed te wellen.
Bij het koken komen deze vrij, waardoor het bekende schuim ontstaat. Dit is geheel natuurlijk en komt ook voor bij verse bonen. Deze eiwitten kunnen een beetje bitter zijn, vandaar dat vaak wordt geadviseerd om het schuim af te scheppen en/of na het koken goed af te gieten. Dat komt de smaak alleen maar ten goede.
In erwtensoep zit vaak laurier en selderijblad. Kruiden als peterselie en tijm zijn minder traditioneel, maar erg lekker.
Dit maakt erwtensoep gezond
Erwtensoep zit boordevol gezonde ingrediënten. Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index.
Een lepel zuiveringszout in uw tomatensoep of -saus vermindert de zuurtegraad , waardoor de soep lekkerder smaakt ...
onjuiste opslagmethode, slecht koken, etc.Opslagprobleem . Veel soep met coco yam egusi bittere bladeren etc. moeten worden gekoeld en goed worden bewaard, anders wordt het zuur. Soms kan de soep gewoon te oud zijn.
Een base is de tegenhanger van een zuur en heeft in oplossing een pH-waarde hoger dan 7. Zuren worden door basen geneutraliseerd onder vorming van een zout en water.
Zuurheid komt van zure ingrediënten (waaronder tomaten, wijn en azijn) . Als je gerecht te zuur smaakt, probeer dan zoetigheid toe te voegen - denk aan suiker, honing (gezond!), room of zelfs gekarameliseerde uien. Je kunt het gerecht ook verdunnen (net zoals je zou doen met een gerecht met te veel zout).
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C.
Neutraliseer de smaak met zetmeel
Je kunt zetmeel gebruiken om de smaak van je gerecht te neutraliseren. Zetmeel zit onder andere in granen, zoals rijst en pasta, maar ook tarwe of maïs.