Da's heel eenvoudig: schep een lepeltje bloem in de vorm en draai 'm rond tot alles bedekt is met een licht laagje.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Aluminiumfolie met olie : Goed om te bakken, vooral bij hogere temperaturen. Aluminiumfolie met olie is een andere goede vervanger voor bakpapier. Net als bij een ingevette bakplaat kan het vet een subtiele invloed hebben op de manier waarop uw eten gaart. Bovendien is er een kans dat een deel van het eten aan de pan blijft plakken.
Het vet in de brownies koelt af en zorgt ervoor dat de brownies aan het bakpapier blijven plakken . Hitte smelt het vet en laat het bakpapier gemakkelijk los van de brownies. Zorg ervoor dat je het niet te veel verhit.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Bakpapier gebruik je het beste als je brood, taart of koekjes gaat bakken. Of voor kaasachtige of andere kleverige etenswaren. Bakpapier heeft namelijk een antikleeflaagje, waardoor het niet blijft plakken aan de ingrediënten. Aluminiumfolie heeft dat niet.
Vet de mini-muffinvorm in om plakken te voorkomen .
Als je bang bent dat de brownies blijven plakken, gebruik dan mini cupcakevormpjes. Laat de brownies volledig afkoelen: Je bent misschien geneigd om deze fudgy brownie bites meteen uit de pan te halen als ze klaar zijn met bakken, maar een beetje afkoeltijd geeft ze de tijd om steviger te worden.
Spray of vet de pan in met pam, boter, bakvet, etc. Leg wat bakpapier neer (ik gebruik twee stukken zodat ze langs de zijkanten omhoog gaan), spray het bakpapier in. Haal een mes langs de rand van de brownies zodra ze uit de oven komen, laat ze afkoelen en haal ze er dan uit. Ze zouden nooit meer moeten plakken.
De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat de brownies niet aan de pan blijven plakken en veegt er heel makkelijk af. Brownies zijn notoir makkelijk te lang te bakken, en de donkerdere pan betekent wel dat je extra op de timing moet letten, omdat ze meer warmte vasthouden dan een lichtgekleurde pan.
Ingevette pan
Als u een antiaanbaklaag voor koekjes of cakes wilt maken, probeer dan op de ouderwetse manier te bereiden door de pan in te vetten en te bestrooien met bloem . U kunt ongezouten boter gebruiken, wat een lichte rijkdom aan het beslag toevoegt, samen met een goudbruine kleur, of voor iets neutralers, probeer in plaats daarvan bakvet.
Voor momenten dat u geen bakpapier meer hebt, kunt u het vervangen door waspapier, aluminiumfolie of siliconen bakmatten . Als u gaat bakken, is het het beste om bakpapier te vervangen door een ingevette bakplaat, siliconen bakmat of aluminiumfolie bedekt met olie.
In brownies bieden zowel boter als olie een vochtige, zachte textuur, maar alleen boter geeft het gerecht de luchtigheid die nodig is om brownies goed te laten rijzen . Als je een cakebrownie gebruikt, is boter een betere optie omdat het helpt om het beslag te laten rijzen. Voor dichtere, fudge-achtige brownies is olie toegestaan.
Bakpapier is onmisbaar in de keuken van een thuisbakker. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan bakvormen of een bakplaat blijft kleven tijdens het bakken. Bakpapier wordt gemaakt van gebleekt papier en heeft een coating die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Bakpapier is gemaakt van cellulose. Het papier is speciaal bewerkt om in de oven te gebruiken. Bakpapier heeft vaak een coating van siliconen of PFAS. Deze stoffen zorgen ervoor dat het bakpapier water- of vetafstotend is, zodat het eten niet blijft plakken en baksels makkelijk van het bakpapier loskomen.
Gebruik boter of olie om je pan volledig te bedekken (zorg dat je ook de hoeken en randen meeneemt!).Bestrooi het vervolgens met cacaopoeder of poedersuiker . Dit creëert een antiaanbaklaag waardoor de brownies eruit kunnen glijden als ze eenmaal zijn afgekoeld en omgedraaid. Ik gebruik deze techniek ook voor cakes en andere gebakken producten.
(Doe dit ook als het recept het niet aangeeft.) Nadat ze de pan hebben ingevet, bekleden veel bakkers deze met stukken bakpapier of aluminiumfolie die groter zijn geknipt dan de pan zelf, zodat de randen als een slinger over de zijkanten hangen . Vet de bekleding grondig in.
Gelijkmatige warmteverdeling: aluminiumfolie pannen geleiden warmte effectief, waardoor uw brownies gelijkmatig bakken zonder hete plekken . Gemakkelijk schoon te maken: vergeet het schrapen en weken van uw gewone bakpannen. Met wegwerpfolie pannen is schoonmaken net zo eenvoudig als het weggooien van de pan!
In mijn ervaring zal een (on)gezonde laag bakvet of boter in de bakvorm een behoorlijke klus klaren om te voorkomen dat brownies aan de pan blijven plakken. Ik doe het meestal op een verfrommeld stukje keukenpapier en bedek de lege bakvorm ermee. Als de brownies niet gaar zijn, zullen ze ook eerder aan de pan blijven plakken.
De beste manier om dit te doen is door een lichtgewicht snijplank over de bovenkant van de pan te leggen. Draai hem om en zet hem op het aanrecht. Trek de pan voorzichtig van de brownies af om ze los te maken, trek dan voorzichtig de folie of het bakpapier eraf en verwijder het.
Bak de brownies in ca. 40 minuten gaar. De brownies zijn klaar wanneer de bovenkant glanzend is en de binnenkant licht vochtig. Laat de brownies goed afkoelen in de vorm voordat je deze verwijdert.
Een basisspreuk om uw gebruik van papier in de keuken te begeleiden: " Zoete lekkernijen hebben bakpapier nodig; grillen of braden, ga voor folie ," zegt Weaver. Folie geleidt en verdeelt warmte, waardoor het bestand is tegen hoge temperaturen van bakken, braden, roosteren of grillen. Gebruik folie voor alles boven 400 graden.
Proppen en natmaken
Doordat het nat is, scheurt het papier minder snel. En het natte zorgt ervoor dat het papier in de vorm blijft zitten. Zorg wel dat het papier strak tegen de vorm aan zit en dat er geen extra vouwen in zitten.
Als je liever geen aluminiumfolie gebruikt, plaats het vlees dan 10 minuten in een voorverwarmde oven van 50°C. Bij hogere temperaturen kan het vlees verder garen en de thermostaat van de doordeweekse huishoudoven durft al eens onbetrouwbaar te zijn.