- Groenten afgieten na het koken voordat je ze in de ovenschotel doet. Je kunt extra vocht uit de groenten halen door met een pollepel het vocht eruit te drukken. - Laat de saus langer inkoken. - Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten.
Kook de witlof 8-10 minuten.Giet vervolgens het water af en laat in een vergiet zoveel mogelijk vocht eruit lopen.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Kleine tip: er zijn ook ovenschalen met deksels. Hierdoor kun je dat wat over is gemakkelijk bewaren of het recept al iets verder van te voren maken en bewaren in de ovenschaal.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden. In mijn recepten probeer ik zo goed mogelijk aan te geven waar en wanneer het afdekken van belang is.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
Een goed alternatief is vershoudfolie. Het folie plakt en kan daardoor een kom, schaal of bakje luchtdicht afsluiten. Daarnaast geeft het plastic geen gevaarlijke stoffen af aan de levensmiddelen. Belangrijk is wel om de restjes eerst goed af te laten koelen voor het met het folie af te dekken.
Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken. Zorg in elk geval dat je alle hoekjes van de vorm goed meeneemt. Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Waarom 180 graden de ideale temperatuur is voor vrijwel alle ovengerechten | Koken & Eten | AD.nl.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Witlof is rijk aan vitamine C. Wist je dat vitamine C er ook voor zorgt er dat je lichaam het ijzer uit de voeding beter opneemt? Win-win! Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten.
Witlof is lekker en gezond!
De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet. Het bevat namelijk bijna geen calorieën, slechts 12 per 100 gram.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
De reden dat je je bakvorm moet invetten heeft vooral te maken met het verwijderen van het baksel uit de vorm. Je hebt vast wel eens gehad dat je cake vastzat in het bakblik en met geen mogelijkheid wilde loslaten.
U kunt uw ovenschaal heel gemakkelijk invetten met vloeibare boter. Dit smeert makkelijker dan gewone margarine.
Olijfolie of een olijfolie blend gebruik ik heel vaak in de keuken. Bij het aanbakken of wokken van groenten, blokjes kip en vis bijvoorbeeld. Ook gebruik ik olijfolie vaak om een ovenschaal of bakvorm in te vetten.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur.Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
Aluminiumfolie om te koken: kan je gebruiken om voedsel te bereiden in de oven, op de barbecue of op de grill. Je kan vis, vlees en groenten in de folie wikkelen en dan op de grill of in de oven plaatsen. Aluminiumfolie om warm houden: is een perfect hulpmiddel om voedsel warm te houden.
Zoals we al zeiden bakt een heteluchtoven vaak iets warmer dan een conventionele oven. Reken je een recept om van boven- en onderwarmte naar hetelucht, verlaag de temperatuur dan met 20%. Wil je omrekenen van hetelucht naar boven- en onderwarmte, verhoog de temperatuur dan met 25%.
De heteluchtoven is uitermate geschikt voor een snelle bereiding van gerechten. Bij gebruik zorgt de ventilator voor een snelle circulatie van warmte waardoor er op verschillende niveaus meerdere gerechten tegelijkertijd bereid kunnen worden.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken.