Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Bewaar harde kaas in de groentelade van je koelkast
Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast. Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen.
Azijn blijkt het ontstaan van schimmel tegen te gaan. Je kan een klein beetje azijn druppelen op kaasdoek of keukenpapier waarin je de kaas bewaard.
De beste opslagtruc om kaas vers te houden
Neem een schone papieren handdoek, doop deze in witte azijn om deze vochtig te maken (wring overtollige azijn uit) en wikkel de met azijn doordrenkte handdoek volledig om het blok kaas. Vervolgens kunt u het in een hersluitbare zak (of luchtdichte container) doen en in de kaaslade van uw koelkast bewaren.
Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
Een veelvoorkomende oorzaak is te veel vocht wanneer de kaas wordt bewaard . Het gebruik van plastic verpakkingen of zip-top zakken kan te veel vocht vasthouden. Wanneer u dit overweegt, welke verpakking zou u dan kiezen voor uw kaas? De andere veelvoorkomende oorzaak van beschimmelde kaas is inconsistente temperaturen in de koelkast.
Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont. Snijd bij harde kaas, zoals Cheddar, minstens 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf). Nadat u de schimmel hebt weggesneden, zou de resterende kaas veilig moeten zijn om te eten. Bedek de kaas opnieuw met verse folie en bewaar hem in de koelkast.
Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Kaaspapier zijn vellen papier die speciaal gemaakt zijn om kaas in te verpakken. Ingepakte kaas is langer houdbaar, representatief verpakt en de omgeving is beschermd tegen vetvlekken. Dankzij de PE laag wordt de kaas goed afgesloten tegen druipen, geventileerd en beschermd.
De witte puntjes zijn ontstaan door eiwitten, die kristallen ontstaan door de indroging van de kaas tijdens de rijping Een kaas moet minimaal 9 tot 12 maanden rijpen alvorens die eiwit kristallen ontstaan.
Hoe vochtiger de kaas, hoe dieper de schimmel kan gaan. Zo is een mozzarella die beschimmeld is niet eetbaar. Je gaat er zeker niet dood aan, maar de smaak van de kaas gaat alles behalve lekker zijn. Hardere kazen worden minder snel aangetast, doordat de schimmelwortels nauwelijks kunnen doordringen.
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Zorg ervoor dat u de kaas in een koele en droge omgeving bewaart. Doe dit bij voorkeur in een kaaspapiertje of plasticfolie om uitdroging te voorkomen. Zo kunt u lang genieten van uw heerlijke kaasvoorraad zonder verspilling.
Zoals we intussen al weten, bestaan blauwe kazen zoals Roquefort en kazen met een beschimmelde witte rand zoals Camembert en Brie uit schimmels. Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas. Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm.
De vuistregel om te onthouden is dat je minstens 2,5 cm van de kaas onder de schimmel moet verwijderen . Dit komt weer door het mycelium; je moet ervoor zorgen dat je genoeg kaas wegsnijdt, zodat alle schimmeldraden en mogelijke toxines van de schimmel worden geëlimineerd.
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Wikkel je kaas in, maar gebruik geen plastic
Er is speciaal kaaspapier te koop, maar slagerspapier of bakpapier werkt net zo goed.
Laat je oude kaas ademen
Oude kaas – met zijn rijke en romige smaak – gedijt het best bij kamertemperatuur. Ja, echt. In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren.
Om dit te voorkomen, moet de kaas in een vochtigere omgeving worden geplaatst, 65-75% luchtvochtigheid . Dit kan meestal worden bereikt door de kaas in een plastic doos of rijpingscontainer te plaatsen. In onze grote kaaskelder voegen we ongeveer vijf gallons water per week toe aan de lucht, tijdens de koude wintermaanden.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
In zowel uw hand- als ruimbagage mag u uw favoriete Hollandse kaas meenemen naar EU-landen. Harde kazen zoals Goudse kaas, komijnekaas en boerenkaas vormen dus geen enkel probleem. Als deze kazen standaard vacuümverpakt zijn, zijn ze geheel luchtdicht.