Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier. Neem met het spateltje drie of vier kleine schepjes uit de ontlasting. Omdat occult bloed niet overal evenveel voorkomt, is het belangrijk dat u de schepjes op verschillende plaatsen neemt, het liefst ook wat dieper in de ontlasting.
Als de ontlasting wordt opgevangen in een luier, is het van belang een aantal schepjes van de diarree uit de luier te schrapen en in het potje te doen. Het potje mag maximaal halfvol zijn, maar moet minimaal de hoeveelheid ter grootte van een walnoot bevatten.
Vang een kleine hoeveelheid ontlasting op met behulp van bijvoorbeeld een stuk toiletpapier. Neem het lepeltje uit het fecespotje (zit aan het dekseltje). Dit duwt u zo diep mogelijk in de opgevangen ontlasting . De ontlasting doet in het buisje/potje totdat dit minimaal voor een kwart gevuld is.
Tips voor het opvangen van uw ontlasting:
Leg een aantal lagen wc-papier in uw wc (pas op dat uw wc niet verstopt raakt). Span een vuilniszak om uw toiletpot: de zak vangt uw ontlasting op. Doe een plastic zakje om uw hand en vang uw ontlasting op. Gebruik een krant of emmer om uw ontlasting op te vangen.
Lever voor ieder onderzoek een apart potje in
Calprotectine: vul het potje halfvol met ontlasting en breng het binnen 24 uur na productie. Medische microbiologie: vul het potje halfvol met ontlasting en breng het binnen 24 uur na productie.
Het medium waarin de stoelgang wordt opgelost, stabiliseert de eventueel aanwezige hemoglobine. Dit laat toe om het staal enkele dagen in de koelkast te bewaren zonder kwaliteitsverlies.
Was uw handen na de staalafname. Sluit het potje goed af en noteer uw voor- en achternaam op het etiket. Breng het staal zo snel mogelijk binnen bij het labo of bij uw arts. Bewaar het staal ondertussen in de koelkast (2-8°C).
Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op verschillende darmaandoeningen of klachten; van onschuldig tot ernstig. Heeft u regelmatig last van slijm bij de ontlasting of zat er veel slijm bij uw ontlasting? Bespreek het dan met uw huisarts.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Bij ontlastingsonderzoek (ook wel fecesonderzoek genoemd) wordt uw ontlasting onderzocht op het laboratorium. Daar wordt gekeken of er stoffen in uw ontlasting zitten die uw klachten kunnen verklaren. Dit kunnen ziekmakende bacteriën, virussen, parasieten of andere stoffen zijn.
Bij ontlastingsonderzoek bekijkt de arts de kleur, structuur en samenstelling van uw ontlasting. Dit gebeurt met een microscoop. Ook doet uw arts testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Zo zijn verschillende ziekten en infecties op te sporen.
Het duurt lang voordat darmkanker klachten veroorzaakt. Soms tot wel 5 jaar nadat de kanker zich is gaan ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat om de 2 jaar een ontlastingstest doen, een goede manier is om deze langzaam groeiende tumoren op tijd op te sporen. Dus voordat ze uitgroeien tot grote, onbehandelbare tumoren.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
Bij een aanvraag voor “Calprotectine” bewaart u het potje met ontlasting op kamertemperatuur. De ontlasting mag absoluut niet in de koelkast bewaard worden (zie tabel). Voor alle andere ontlastingsonderzoeken bewaart u het potje of het emmertje in de koelkast als u het niet direct kunt inleveren (zie tabel).
U prikt hiermee op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting (poep) en vervolgens stopt u het staafje terug in de ontlastingstest. Daarna stuurt u de ontlastingstest in de retourenvelop naar een laboratorium. Daar wordt onderzocht of er bloed in uw ontlasting zit. Binnen 10 werkdagen ontvangt u de uitslag per brief.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Hoe lang duurt een ontlasting onderzoek? Saltro stuurt de resultaten van het ontlastingsonderzoek naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie dagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Bij deze bepaling wordt er vastgesteld hoeveel onzichtbaar bloed er in de ontlasting (faeces) aanwezig is. Occult betekent namelijk onzichtbaar. Normaal gesproken zit er geen enkel spoortje bloed bij de ontlasting. Als er sprake is van een bloeding in het maagdarmkanaal, komt er wel bloed in de ontlasting.
De ouderdom van het staal is bepalend voor de betrouwbaarheid van het resultaat. De stalen moeten gemerkt zijn met de patiënten naam of met recipiënt identificatie etiketten of initialen. Het voorschrift vermeldt de patiënten signalitiek en de datum van de collectie.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. U bent in totaal ongeveer drie uur in het ziekenhuis vanaf het moment van aanmelden, de voorbereiding op de dagbehandeling, het onderzoek en de nazorg.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.