Je kunt uitscheuren tijdens de bevalling doordat er scheurtjes ontstaan in de spieren en de huid van je bekkenbodem. Een vrouw merkt meestal niet dat er een scheurtje ontstaat. Door de spanning die aan het eind van het persen op de vagina staat, wordt het perineum (stukje tussen vagina en anus) gevoelloos.
Uitscheuren houdt dus in dat er een scheurtje/ruptuur ontstaat tijdens de bevalling. Meestal is dit onschuldig, maar het kan ook erg vervelend en pijnlijk zijn.
Anusscheurtjes kunnen een snijdende pijn geven tijdens het poepen, vooral als de ontlasting dik en hard is. Zo'n scheurtje kan flink bloeden. Er kan dan opeens een plasje bloed in de wc liggen. Soms merkt u dat er alleen bloed aan het toiletpapier zit.
Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%). Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur.
Wanneer en hoe scheurt een maagdenvlies? Het maagdenvlies scheurt meestal tijdens het eerste seksuele contact of bij masturbatie met een groot voorwerp, een seksspeeltje (dildo) bijvoorbeeld.
Het scheurtje ontstaat waar de minste spieren zitten: in het stukje tussen vagina en anus; daar waar de bekkenbodemspieren samenkomen. Vaak is dat vanuit de vagina een klein stukje richting anus. Deze inscheuring is oppervlakkig. Soms ontstaan ook barstjes in de schaamlippen.
Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip! Dit blijkt uit een internationaal studie in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.
Perineum massage kan je helpen om de bekkenbodem te versoepelen en inscheuren te voorkomen. De verloskundige vertelt er meer over. Perineum massage kan je helpen om inscheuren bij je bevalling te voorkomen. Deze simpele massage techniek wordt wereldwijd gebruikt, met goede resultaten!
Als dat riempje te kort is, kan dat voor problemen zorgen bij een erectie of bij seksuele betrekkingen. Het kan pijn veroorzaken of zelfs scheuren. Zo'n scheurtje kan flink bloeden, wat natuurlijk niet prettig is en voor de nodige paniek kan zorgen. Meestal houdt het bloeden vanzelf op.
Als het nog niet volledig genezen is, is het risico dat hij weer scheurt namelijk extra groot. Als hij vaker scheurt kan er ook littekenweefsel ontstaan. Dit kan pijnlijk zijn en het probleem vergroten. Als het vaker gebeurt is het daarom een idee om hiervoor naar een arts te gaan.
Een toompje is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vastzit. Het toompje is erg gevoelig doordat er veel zenuwen in zitten. Als dit toompje te kort of te strak is, kan het scheuren bij een erectie. Dat kan flink pijn doen.
"Als de scheur groter wordt, kan de baby met vruchtwater en al in de buik van de moeder terechtkomen tussen de darmen. Dan moet er snel worden ingegrepen, want het kind kan uiteindelijk niet overleven buiten de baarmoeder. Daarnaast kan een baarmoederscheur voor veel bloedverlies bij de moeder zorgen.
Tips om de eerste keer seks na de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen: Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt.
De verdoving gebeurt met een prik bij grotere scheuren, en door middel van een spray bij kleinere scheuren. Het hele proces van hechten duurt 15 tot 45 minuten. Dat gebeurt met een oplosbaar hechtdraad, die binnen 10 dagen vanzelf oplossen en dus niet verwijderd te hoeven worden.
Kan je een episiotomie voorkomen? Als je geen knip of episiotomie wil, kan je tegen het einde van je zwangerschap je perineum masseren met een plantaardige olie om het te verzachten. Je perineum is immers een spier en hoe flexibeler deze spier is, hoe kleiner de kans dat een knip nodig is.
Een knip — in medische termen ook weleens een episiotomie genoemd — is het inknippen van het perineum of de huid tussen de vagina en de anus. Met een schaar wordt dan een kleine insnijding gemaakt in vaginale slijmvlies.
Het soepeler worden van het weefsel kan zeker 6 tot 12 weken duren. Bij druk op de wond kan het nog pijn doen. In de How About Mom app lees je wat je kunt doen in de eerste weken. Het kan een half jaar tot een jaar duren voordat de wond (waar de knip zat) weer normaal voelt.
Een episiotomie wordt ook wel een epi of een knip genoemd. Hierbij wordt er een knip gezet in het perineum (tussen de vulva en de anus) tijdens de bevalling om het hoofdje van de baby sneller en gemakkelijker door te laten.
Tijdens een gewone bevalling passeert het kindje het bekken, de vagina en de spieren en huid van de bekkenbodem. Wanneer hierbij scheurtjes ontstaan in de huid, het slijmvlies van de vagina of de spieren van de bekkenbodem, spreken we van inscheuren. Een ander woord voor een scheur is een ruptuur.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden.
De binnenkant is bedekt met een laag van kliertjes en is roze van kleur. De opening van de vagina wordt omgeven door een dun vliesje of randje (hymen of maagdenvlies). Over het hymen gaan veel verschillende verhalen rond, zoals dat het zou moeten scheuren bij de eerste keer seks.
Er zijn geen regels over wanneer u weer seks kunt hebben na een totaalruptuur. Meestal is de wond na 4-6 weken goed genezen. Hetzelfde geldt voor sporten, waarbij het verstandig is om voorzichtig te beginnen. De meeste vrouwen hebben na het herstel geen klachten meer.
Wanneer je last hebt van pijn tijdens het vrijen is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Realiseer je dat je niet de enige bent en jij je niet hoeft te schamen voor jouw klachten. Jouw huisarts kan onderzoeken wat de oorzaak is van de pijn en jou helpen om van jouw pijnklachten af te komen.