Een uitwendige aambeien voelt als een knobbeltje rond de anus. De huid raakt hier vaak geïrriteerd en kan gaan eroderen (afslijpen). Dit zorgt vaak voor een ongemakkelijke druk rondom het poepgat. Uitwendige aambeien zijn vaak pijnlijker dan inwendige aambeien.
Inwendige aambeien liggen boven de sluitspier van de anus en zijn meestal niet zichtbaar. Ze zijn in het algemeen niet pijnlijk, maar kunnen wel bloeden. Soms kan met de ontlasting of door hard persen een deel van de inwendige aambei tot buiten de anus rekken (verzakken).
Aambeien kunnen bloedverlies, jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Het kan dan aanvoelen alsof er iets uit jouw anus komt en je kunt moeite hebben met het afvegen na het poepen.
Soms verdwijnen aambeien na een paar dagen, soms duurt het weken tot zelfs maanden voordat de aambeien weg zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van de aambeien, de klachten en wat je zelf doet om de aambeien te verhelpen. Zo helpt het om vezelrijk te eten en voldoende water te drinken.
Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet. Ze kunnen uitwendig (aan de buitenkant) of inwendig (aan de binnenkant) of zowel uit- als inwendig zitten. Uitwendige aambeien herkent u als een zacht, pijnlijk bultje of uitstulping aan de buitenkant van de anus.
Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een opgezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Als de symptomen alleen tot pijn, jeuk of bloed in de ontlasting beperkt blijven en niet erger worden, of met andere symptomen gepaard gaan wijst dat eerder op aambeien dan op kanker.
Stress kan voor spijsverteringsproblemen en overbelasting zorgen. Als gevolg daarvan kunnen aambeien ontstaan. Probeer daarom stress te voorkomen of zo veel mogelijk te verminderen. Elke vorm van oefening en lichaamsbeweging zorgt al voor stressvermindering.
Blijft u last houden van aambeien, dan zijn de volgende behandelingen mogelijk: Kleine ingreep tijdens een protoscopie (onderzoek) Barron ligation (behandeling) Laserbehandeling (Laser Haemorrhoid Plastiek LHP) (behandeling)
De getromboseerde aambei voelt hard aan en de zwelling is meestal niet terug naar binnen te duwen. De pijn is vaak het hevigst in de eerste week nadat het is ontstaan en vooral tijdens het ontlasten, bij afvegen en bij zitten.
Soms is het een rode bult. Die kun je met een beetje vaseline op je vinger zelf voorzichtig terugduwen voorbij de kringspier. Dan komt de doorbloeding weer op gang en verdwijnen de pijn en de aambei. In sommige gevallen komt hij de eerstvolgende keer dat je moet poepen weer naar buiten.
De meeste aambeien kun je behandelen met een crème die de aambeien doet krimpen en die jeuk en irritatie bestrijdt. Met een meer vezelrijk dieet kun je constipatie voorkomen, wat vaak een veelvoorkomende oorzaak van aambeien is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aan te vullen met zetpillen.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
De arts brengt met een rubberen bandje het uitgezakte slijmvlies weer iets naar binnen in uw anale kanaal. Er is geen verdoving nodig. De behandeling doet geen pijn, maar geeft wel even een vervelend gevoel. De aambeien worden afgekneld door het rubberen bandje en sterven binnen enkele dagen af.
Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we dan direct de aambeien behandelen. Meestal zullen we de aambeien afbinden.
Theranal zalf
Theranal aambeienzalf is geschikt voor zowel inwendige als uitwendige aambeien. De zalf kan inwendig in de anus worden gebracht aan de hand van een makkelijk te gebruiken bijgevoegde canule. Uitwendig kan de zalf bijvoorbeeld met een watje op de aangedane plek worden aangebracht.
Aambeien zelf zijn niet gevaarlijk. Ook niet als ze bloeden. Het is niet altijd duidelijk of bloed in uw ontlasting van de aambeien komt, of een andere oorzaak heeft. Bijvoorbeeld een ander probleem aan de anus of in uw darm.
Vermijd zeep en vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit, omdat dit jeuk en irritatie verergert. Soms kan de pijn verminderen door uitgezakte hemorroïden voorzichtig naar binnen te duwen.
Wat is het? Aambeien, anuskloofjes (fissuren), abcessen en fistels zijn veel voorkomende aandoeningen bij de anus. Dit kunnen vervelende aandoeningen zijn. Je kunt hierbij bloed of vocht verliezen uit je anus.
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft.
Bij graad III of IV aambeien kan een aambei knel komen te zitten en dan stolt het bloed dat er in zit op. Deze aambei is vaak bedekt door de huid en heeft als verschijnselen: pijn, zwelling, is vaak boonvormig en blauw doorschemerend.
In de meeste gevallen is dit een goedaardig gezwel. Een poliep kan tijdens de ontlasting naar buiten komen. Dit zorgt ervoor dat het op een aambei lijkt. Een anale poliep blijft aan de binnenkant zitten terwijl een aambei aan de buitenkant van de anus blijft zitten als deze eenmaal aan de buitenkant zit.
Aambeien zijn meestal onschuldig en gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Om klachten te voorkomen of aan te pakken is het belangrijkste om er voor te zorgen dat je stoelgang regelmatig is en de ontlasting zacht. Dit kun je doen door: Voldoende te drinken: minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
Hoe zien marisken eruit ? Rondom de anus bevinden zich zacht aanvoelende geplooide huidkleurige huidflapjes die enigszins gesteeld zijn. Marisken zijn dus geen aambeien. Over het algemeen geven marisken geen klachten, zoals pijn of jeuk.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.