Symptomen van een tandabces Eerst is de tand waarschijnlijk gevoelig tijdens het kauwen en bijten, en voor hitte en kou. Het kan ook gepaard gaan met koorts, gezwollen lymfeklieren in de kaak of nek, of zwellingen in het gezicht. Als het abces scheurt weet je dat door de vieze smaak van de afscheiding in je mond.
Hoe kun je het herkennen? De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje).
Als je denkt dat je een tandabces hebt, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts. Ook als je er geen last van hebt. Een tandabces gaat namelijk nooit vanzelf weg en kan later voor problemen zorgen. De tandarts beslist aan de hand van de ernst van de zwelling welke behandeling nodig is.
Abcessen in de mond kunnen erg pijnlijk zijn, maar kunnen relatief gemakkelijk behandeld worden. Over het algemeen zal de tandarts, afhankelijk van de oorzaak, het abces verhelpen door middel van een wortelkanaalbehandeling of een grondige reiniging onder het tandvlees.
Het abces kan meestal vrij snel verholpen worden door middel van een wortelkanaalbehandeling of een grondige reiniging onder het tandvlees. Je kunt een abces voorkomen door goede mondhygiëne. Een abces is een uitng van een ontsteking die niet zomaar ontstaat.
Een abces is een zakje met pus die zich vormt aan de wortel van de tand door een bacteriële infectie. Indien onbehandeld, kan het abces zich mogelijk verspreiden naar andere gebieden, met ernstige gevolgen voor uw algehele gezondheid tot gevolg.
Als de pus weg is, geneest het abces meestal vanzelf. We behandelen u daarom als volgt: We verdoven de huid rond het abces met een spuit. Omdat ontstoken huid moeilijk te verdoven is, kunt u toch nog pijn voelen door de behandeling.
Het abces kan ontstaan door een slechte mondhygiëne of als gevolg van andere infecties of aandoeningen. Behandelingen en huismiddeltjes kunnen helpen om de infectie te verwijderen. Een tandarts zal het abces echter moeten draineren om verdere infecties te voorkomen.
Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden toxinen af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse. De ontstekingsreactie trekt afweercellen aan, die voor een deel ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter.
Behandeling. De tandarts zal de pocket reinigen, waardoor de etter naar buiten kan. De pocket wordt gespoeld om de bacteriën en de etter te verwijderen. De tand komt geleidelijk aan terug “vast” te staan.
Een tandabces ontstaat meestal nadat een bezoek aan de tandarts te lang wordt uitgesteld. Wanneer gaatjes en/of een tandvleesontsteking niet op tijd behandeld wordt, kan de ontsteking doordringen naar het zachte gedeelte van het tandvlees. In dit gedeelte, de pulpa, hoopt de etter op en veroorzaakt een bobbel.
U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water. Spoel vervolgens 30 seconden uw mond met het zoute water. Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water.
Mondspoeling tegen ontsteking
Dan kan onze tandarts in Sliedrecht u aanraden om uw mond te spoelen met chloorhexidine. Vaak krijgt u dit mondspoelmiddel mee op recept bij de apotheek. Een mondspoelmiddel met chloorhexidine helpt uw mond te spoelen tegen ontsteking.
Als u een abces heeft: Zorg ervoor dat u niet aan het abces zit. Knijp of druk hem nooit zelf kapot.
De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.Soms is er een zwelling van uw kaak of wang. Bij het optreden van deze acute ontsteking wordt in sommige gevallen een antibioticumkuur voorgeschreven als tijdelijke oplossing.
Op basis van de beschikbare gegevens moet de voorkeur worden gegeven aan monotherapie met amoxicilline, of De behandeling van een tandabces berust in de eerste plaats op lokale tandchirurgie. Een antibioticum is enkel aangewezen bij dentale cellulitis, gepaard gaande met systemische symptomen.
Bij een ontsteking in je mond is er sprake van irritatie van het mondslijmvlies: de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de mondholte. Het mondslijmvlies is dan gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Dat kan komen door slechte mondverzorging of een droge mond.
Pijn. Ondanks de verdoving kan de behandeling pijnlijk zijn. Dit komt door de ontsteking. Zodra de arts een sneetje heeft gemaakt, vermindert de druk van het abces en neemt ook de pijn af.
Een chronische tandvleesontsteking kan tot grote problemen leiden.In ernstige gevallen kan het leiden tot het verdwijnen van kaakbot, waardoor het gebit los gaat zitten. Maar het kan niet alleen leiden tot het verlies van uw gebit.
Een huidabces is groter en vertoont de 4 klassieke tekenen van ontsteking: lokale warmte, roodheid, pijn en zwelling. In het begin is het een harde knobbel.Eens er etter gevormd is, wordt het zacht, en verschijnt er centraal een geel of groen kopje. Dat kan spontaan openbreken.
Röntgenfoto's bij de tandarts
Problemen aan het gebit zijn niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom maken we met enige regelmaat röntgenfoto's van uw gebit. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn.
BESCHERMING VAN TANDEN EN TANDVLEES
Dankzij de toevoeging van fluoride vermindert LISTERINE® Tand en Tandvleesbescherming tandvleesproblemen en helpt het de tanden beschermen tegen tandbederf of cariës. Gebruik dit LISTERINE®-product 2 maal per dag na het tandenpoetsen voor sterkere tanden en minder tandvleesproblemen.
Spoelen met zout
Als aanvulling kun je bijvoorbeeld met zout water spoelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het spoelen met zout water erg nuttig kan zijn als je tandvlees ontstoken is. De werking van zout water wordt toegeschreven aan de vele mineralen en sporenelementen in zout.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Adviezen mondverzorging van het eigen gebit
Spoel uw mond vier keer per dag met een fysiologische zoutoplossing.