Toen in de eerste eeuw voor Christus de Juliaanse kalender werd ingevoerd, bestond een week voortaan uit zeven dagen. Dat systeem hadden de
Zoek zaterdag op in het WikiWoordenboek. De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw.
Verschillende oude beschavingen voerden een week in die gebaseerd was op zeven hemellichamen: de zon, de maan, plus de vijf planeten die 's nachts voor de mens zichtbaar zijn: Mars, Mercurius, Saturnus, Venus en Jupiter.
De namen van de week en hun afkomst
Dinsdag: is vernoemd naar Thingsus (ook wel Tyr genoemd). In het Latijn komt het van dies Martis: de dag van Mars, de oorlogsgod. Woensdag: is genoemd naar Wodan (ook wel Odin genoemd), de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen staat woensdag voor de dies Mercurii: de dag van Mercurius.
Deze naam is dus niet overgenomen van de Romeinen. Zij hebben deze dag vernoemd naar de planeet Mars met de naam 'dies martis'. In het Frans is dat 'Mardi' en in het Italiaans 'Martedi' geworden. Een andere mogelijkheid voor de Nederlandse naam dinsdag is dat de naam afgeleid is van het woord 'ding'.
vrijdag: genoemd naar Freya, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Haar Romeinse tegenhanger was Venus, naar wie deze dag bij de Romeinen vernoemd was (dies Veneris). zaterdag: een vertaling van het Latijnse dies Saturni: dag van Saturnus, de god van de landbouw.
Woordherkomst en -opbouw
Ontstaan uit het Latijnse (dies) Dominica (zondag, de "Dag des Heren").
Maandag werd vernoemd naar de maan (Dies Lunae), dinsdag naar Mars (Dies Martis), woensdag naar Mercurius (Dies Mercurii), donderdag naar Jupiter (Dies Jovis), vrijdag naar Venus (Dies Veneris), zaterdag naar Saturnus (Dies Saturni) en zondag naar de zon (Dies Solis).
Standaard wordt de werkweek gedefinieerd als maandag tot en met vrijdag met een werkdag van 9.00 tot 17.00 uur. De eerste dag van de week is zondag.
De oorsprong van het woord week is immers gekoppeld aan de invoering van het begrip 'week' bij Germaanse volkeren. Zoals o.m. blijkt uit de namen van de dagen, komt hierbij alleen de planetenweek (waarin elke dag genoemd is naar een planetengodheid) ter sprake.
Antwoord: De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar! De maand waarin de keizer werd geboren werd ter ere van hem genoemd: Juli (Julius). De lengte van een maand is gebaseerd op de omlooptijd van de maan.
De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus. In de Germaanse talen is de christelijke rustdag genoemd naar de zon. De Grieken en Romeinen kenden de zonnedag (Grieks: ημερα ηλιου [hèmera hèlioe]; Latijn: dies solis).
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
Wodan, ook wel Odin genoemd, was de oppergod van de Germanen. De verhalen over de Germaanse goden staan in de Edda, een IJslands boek dat in een verhalende en een berijmde versie is overgeleverd. Wodan waakte over goden en mensen. Vaak kwam hij in vermomming naar de aarde.
Toch is dit niet overal zo. In Japan en Amerika wordt de zondag bijvoorbeeld als de eerste dag van de week beschouwd en de zaterdag als de laatste.
Het is de dag die op woensdag volgt, de dag na donderdag is vrijdag.
Jupiter. Jupiter is vernoemd naar de Romeinse god Jupiter en de grootste planeet van ons zonnestelsel.
Zie Vrijdag (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Vrijdag. Vrijdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op donderdag volgt, de dag na vrijdag is zaterdag.
Dinsdag in andere talen
In andere Germaanse talen is de naam voor dinsdag vaak afgeleid van de Germaanse god van het recht Týr of Tiwaz: Oudnoords tysdagr van Týr (tegenwoordig tirsdag in het Bokmål en tysdag in het Nynorsk) In het hedendaags Zweeds tisdag genoemd naar de god Týr en het vroegzweeds Ti.
Het woord waar de naam nog in schuilt, woensdag, geeft dit ook weer. Woensdag is letterlijk 'Woens dag', dat is de 'dag van Woen', oorspronkelijk een vertaling van Latijn diēs Mercuriī 'dag van Mercurius'. De Romeinen en Germanen plachten immers elkaars goden te vereenzelvigen.
“Er zijn verschillende verklaringen voor,” legt psycholoog Nicholas Epley uit. “Sommige voorwerpen hebben voor bepaalde mensen evenveel waarde als een persoon, door de manier waarop ze eruit zien, hoe belangrijk ze zijn of andere kenmerken die ertoe leiden dat we spullen als mensen gaan behandelen.
Als een reservering wordt gemaakt voor een week, dan verblijf je 7 nachten in de accommodatie maar bij het reserveren op onze website geef je 8 dagen in.