Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!)vet wordt, veel klitten en je haar mist glans. Wist je dat je heel gemakkelijk zelf kunt testen of je gezond haar hebt of toch dood haar?
Beschadigd haar is heel vervelend. Vaak verliest het haar zijn glans, voelt droog en stug aan en heeft het ook nog eens gespleten punten of breekt het haar zelfs af.
Voelen je lokken aan als stro en ziet je haar er dof uit? Dan is de kans aanwezig dat jij last hebt van droog haar.
Laag poreus haar vs hoog poreus haar
Omdat poreus haar vaak beschadigd is, blijven je haarschubben open staan en lukt het je haar niet om lang gehydrateerd te blijven. Resultaat: droge lokken. Laag poreus haar is juist helemaal niet dorstig en kan vocht goed vasthouden.
Helaas niet. Er is niets wat je kunt doen om echt beschadigd afgebroken haar te herstellen. Als de schade eenmaal is aangericht, is daar niets meer aan te doen.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Zorg dat je meer biotine binnenkrijgt.
Biotine is een B-vitamine die de haargroei stimuleert. Als je niet genoeg biotine binnenkrijgt, dan kan je haar dunner worden. Zorg dat je iedere dag genoeg biotine binnenkrijgt. Je hoeft iedere dag maar een kleine hoeveelheid biotine binnen te krijgen, ongeveer 25-30 mcg.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Veel haaruitval kan komen door bijvoorbeeld stress, koorts, een bevalling, een operatie of medicijnen. De behandeling hangt af van de oorzaak van uw haaruitval. Een dieet, vitaminepillen, lotions, crèmes en shampoos helpen niet. Bescherm uw hoofdhuid goed tegen de zon.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Het antwoord: Ja, afgebroken haar groeit weer terug. Er zijn alleen wel een aantal belangrijke dingen die je moet weten over afgebroken haren. Wat zijn de oorzaken van afgebroken haar?
Krullen en stijlen doe je alleen als je haar helemaal droog is, om je haar zo min mogelijk te beschadigen. Wie zijn haar ruw droogwrijft met een handdoek beschadigt de opperhoofdhuid, wat je een duffe en futloze coupe bezorgt.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
De oorzaak van haaruitval door stress ligt in de aanmaak van cortisol. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, zodat haaruitval optreedt.
Enkele symptomen die vaak opgemerkt worden bij stress gerelateerde haaruitval, zijn dunner wordend haar, kalende plekken, haar dat in plukjes uitvalt, kaalheid en een toename van haar in het doucheputje, op een hoofdkussen en in een kam.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
Wil je zacht haar, dan raden wij je een goede voedende shampoo en conditioner óf haarmasker aan. Een echte topper is een serum met zijde. Dit haarproduct herstelt, beschermt en geeft glans. Tip: conditioner in je punten en niet aanbrengen bij je haaraanzet.
Wanneer je net een bezoek aan de kapper hebt gebracht zit je haar vaak (als het goed is) perfect. Maar na hoeveel weken ga je terug naar de kapper? Het algemene advies is om de 6 à 8 weken.