Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw.
Denk aan toiletten, sportteams, kleding en aanspreekvormen. Omdat non-binaire personen hier doorgaans buiten vallen, zijn zij niet alleen minder zichtbaar, maar worden zij hierdoor vaak ook buitengesloten van volledige deelname aan de samenleving.
Hoe spreek je een non-binair persoon aan? In het Nederlands zijn er twee vormen van genderneutrale voornaamwoorden die iemand kan kiezen om zichzelf mee aan te duiden, namelijk 'hen/hun' en 'die/diens'.
Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert.
Bij je geboorte krijg je het geslacht man of vrouw toegewezen, maar sommige mensen passen niet in deze binaire hokjes. Twijfel je over je gender? Misschien voel je je meer thuis in een niet-binaire genderidentiteit.
Jurre's Date omschrijft interseksualiteit als 'het hebben van zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken op het gebied van chromosomen, hormonen of geslachtsdelen bij de geboorte'. 'Dat houdt in dat iemand biologisch gezien niet in het hokje man of vrouw past en er een beetje tussenin zit', legt Marleen uit.
Panseksueel betekent dat je verliefd wordt op mensen.
In het Engels wordt al langere tijd verwezen naar non-binaire mensen met de persoonlijk voornaamwoorden they/them. Ook in het Nederlands wordt deze meervoudige vorm, hen/hun, sinds 2016 gebruikt door personen die zich niet identificeren met één gender.
Deze zogeheten non-binaire groep voelt zich niet thuis in de strikt gescheiden hokjes. Toch worden zij zeer regelmatig aangesproken met 'geachte dame/heer', ook in de officiële correspondentie van de Universiteit Leiden.
Je kunt er niet non-binair uitzien, want er is geen uiterlijk voor een non-binair persoon. Dat bestáát gewoon niet. Er zijn niet hele vaste regels voor, maar voor de meeste non-binaire mensen hoeft het allemaal niet zo strikt gescheiden te zijn. Ook in expressie willen ze vaak liever niet aan één kant hangen.
Recenter onderzoek van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit, schat het aantal transgender personen op 2,2% van de bevolking. Hiervan identificeert zich 1,8% niet uitsluitend of geheel niet als man of vrouw en wordt dus als non-binair aangeduid. De overige 0,4% betreffen transgender mannen en vrouwen.
De verschillen zijn: Genderqueer wordt meestal gebruikt om je seksuele voorkeur te duiden. Maar het kan ook gebruikt worden om aan te geven dat je non binair bent. Non binair betekent dat je je geen man of vrouw voelt.
Volgens onderzoek van Motivaction, dat in opdracht van Mastercard is uitgevoerd in 16 landen in Europa en Noord-Amerika (waaronder Nederland), identificeert 2.8% van de mensen zich als non-binair (Mastercard, 2022). In Nederland zou dat dan om ongeveer 500.000 mensen gaan.
Antwoord: Is een persoon geboren met twee verschillende geslachtskenmerken dan wordt hij/zij een Hermafrodiet genoemd. Toevallig is net deze week het programma 'Geslacht' op BNN begonnen met de Rotterdamse Elle Bandita. Zijn het dezelfde geslachtsdelen, dan komt dat vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
De meeste mensen met een intersekseconditie zijn onvruchtbaar. Er zijn echter condities waarbij wel degelijk zaadcellen of eicellen worden geproduceerd. Bij ovotesticulaire DSD, bijvoorbeeld, is vaak sprake van werkzame geslachtsklieren, hoewel het nooit mogelijk is dat men zichzelf zou bevruchten.
Variaties in geslachtskenmerken
Soms worden er babies geboren waarbij het uiterlijke geslachtsorgaan eruit ziet als een grote clitoris of een kleine penis. Deze variaties in geslachtskenmerken zijn een gevolg van een andere geslachtsontwikkeling. Het wordt ook wel intersekse genoemd.
De 'makkelijkste' manier is, om het gewoon te zeggen: pap, mam, ik ben lesbisch, of: ik ben een meisje (als je geboren bent als jongen bijvoorbeeld). Je kunt ook zeggen: ik val op mannen (als je een jongen bent), of: ik voel me vanbinnen geen meisje, maar een jongen.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: man, vrouw, queer, non-binair, bigender, genderfluïde, agender, genderneutraal, pangender, derde gender …
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw. Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
Queer (Q) of Questioning (Q)
Mensen die deze term gebruiken staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur. De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.
Genderdysforie is het diepe gevoel van onbehagen dat iemand ervaart als geboortegeslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. Vaak gaat het samen met de wens om het uiterlijk geheel of gedeeltelijk aan de genderidentiteit te passen. De oorzaken van genderdysforie zijn nog onvoldoende bekend.
'Non-binair gender is een trend'
Hoewel non-binair gender vaak als een nieuw idee wordt beschouwd, bestaat het al zo lang als de mensheid bestaat. In feite is non-binair gender al van 400 v.Chr.