Ga gewoon ergens zitten wanneer de kitten op schoot komt pak je haar voorzichtig met twee handen vast en til je het kitten iets omhoog en let je goed op de reactie van de kitten of het diertje het fijn vind. Als het goed gaat beloon je de kitten met een complimentje en/of wat lekkers.
Niet spelen met je handen
Gebruik je handen om je kitten te knuffelen en te aaien, niet om met hem te spelen. Maak voor het spel gebruik van hengeltjes, touwtjes en balletjes. Als je met je handen met je kitten speelt, leer je hem dat het goed is dat hij je krabt of bijt.
Zorg voor de eerste nacht voor een veilige plek voor je kitten om in te overnachten. Vaak wordt een kartonnen doos aangeraden.Hierin krijgt je kitten de mogelijkheid om zich te verstoppen in een donkere ruimte. Zo kan jouw kitten zich toch even terugtrekken na een dag vol veranderingen en de nieuwe omgeving.
Zorg dat je kitten eerst de nieuwe omgeving, de nieuwe gezinsleden en de kattenbak goed leert kennen en geef pas daarna steeds meer ruimte in huis. Soms is hier maar 24 uur voor nodig, maar dit kan afhankelijk van de leeftijd, de leefomgeving en de persoonlijkheid van de kitten ook gerust 2 weken duren.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop. Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen.
Een kitten moet leren dat handen zijn om te knuffelen/aaien, niet om mee te spelen. Gebruik altijd hengeltjes, touwtjes, balletjes etc.Door je kitten met je handen te laten spelen, leer je hem dat je het goed vindt dat hij krabt en bijt.
Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Is je kat koppig en wil hij of zij niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Nul tot zes maanden (kitten)
Dit is een belangrijke periode voor de groei en lichamelijke ontwikkeling, iets dat per week zichtbaar kan veranderen. Als kitten is de kat brutaal en speels, welk ras het dier ook is.
In het begin zal je kitten minstens vier maaltijden per dag eten. Zo krijgt hij de hele dag lang regelmatig energie. Als je hem deze frequentie niet kunt bieden, voed hem dan drie keer per dag. Maar geef hem daarnaast wat brokken als hij in de loop van de dag echt honger heeft.
Een kitten is snel verveeld, vooral als hij alleen thuis is. Zorg daarom voor een prikkelende omgeving waarin hij zich goed kan vermaken. Denk aan speeltjes, klim- en klautermogelijkheden en verstopplekjes. Zorg daarnaast altijd dat er voldoende eten en drinken aanwezig is en dat er een schone kattenbak klaarstaat.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Houd haar eerst een nachtje in een eigen kleine ruimte. Zo kunnen je andere huisdieren langzaam aan haar aanwezigheid en geur wennen. Laat de andere dieren vooral ook hun eigen ritme en voorrechten houden. Zo ontstaat er ook geen stress bij hen.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op snurkt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen.
Als je kat liefdevol met haar kop tegen je voorhoofd duwt of lief met haar hoofd tegen je been aan wrijft, mag je je gelukkig prijzen. Je kat vertrouwt je en heeft je als baasje geaccepteerd. Aangezien je nu het volle vertrouwen van je kat hebt gewonnen, deelt ze haar feromonen uitgebreid met jou.
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Als ze jonger is dan vier maanden, dan mag ze niet voor meer dan een paar uur alleen worden gelaten. Jonge kittens zijn nog steeds kwetsbaar en moeten regelmatig gecheckt worden. Op deze leeftijd is uw aanwezigheid vooral waardevol om heel veel positieve, stimulerende interactie met u te bieden.
Laat een kitten jonger dan 6 maanden 's nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.