Stabilisering van de vochthuishouding kun je voor elkaar krijgen met een luchtontvochtiger in je kelder. Er is dan geen schimmel in je kelder, omdat de luchtvochtigheid niet hoger of lager komt dan 40% tot 60%.
Helaas werkt dat niet altijd zo. Natuurlijke verluchting is alleen afdoende wanneer er zich geen vochtproblemen voordoen in de kelder. Is er al schimmelvorming of een ander vochtprobleem, dan zal er meer voor nodig zijn. De relatieve luchtvochtigheid bedraagt namelijk gemiddeld zo'n 80%.
Een vochtige kelder kan men drogen met een luchtontvochtiger. Welke luchtdroger geschikt is hangt af van de temperatuur in de kelder. Is dat vaak hoger dan 15°C dan gebruikt men een condens ofwel compressie ontvochtiger. Is dat vaak 15°C of lager dan is een adsorptie ontvochtiger het meest geschikt.
Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).
Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten.
Als het percentage waterdamp in het huis te hoog is, is het ook schadelijk voor de gezondheid en slecht voor de woning. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Reken daarbij nog eens dat een kelder erg gevoelig is voor binnentredend water en vocht. Het is dus raadzaam om uw kelder te voorzien van frisse lucht en verluchting.
De simpelste manier om het vocht aan te pakken is de temperatuur in uw kelder op een constant niveau te houden en de ruimte goed en regelmatig te ventileren. Het probleem van slechte afwatering kan verholpen worden door de afvoer of waterleiding te repareren.
Er moet ook ergens lucht binnen kunnen komen in de kelder. De opening daarvoor zou minimaal 10cm diameter moeten hebben. Met 2 gaten van 10 cm kan je dus al voldoende capaciteit leveren voor een mechanische afzuiging in de kelder. Zorg er wel voor dat deze 2 gaten aan tegenovergestelde kanten van de kelder zitten.
Isoleer uw kelder: Het isoleren van de plaatsen waar condensatie zich ophoopt kan ook helpen om vocht te elimineren. Het afdekken van deze plaatsen, zoals muren, leidingen en kanalen, met isolatie, zal helpen voorkomen dat warme lucht in contact komt met de koele oppervlakken, waardoor condensatie wordt voorkomen.
Er is maar één manier om schimmelvorming definitief te voorkomen en dat is door het vochtprobleem aan te pakken en de kelder droog te maken. Schimmels kunnen immers niet in een droge ruimte tot ontwikkeling komen.
Veilig vochtpercentage: hoe vochtig mogen je muren zijn? Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
Gedurende het hele jaar is de temperatuur in de kelder gemiddeld 15 graden. De kelder is daarom ideaal om in te richten als bijvoorbeeld een wijnkelder en bewaarplaats voor veel soorten voedingsmiddelen. Het is dan absoluut niet nodig om de kelder te isoleren.
De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten.
Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Let op deze symptomen van een vochtige kelder: Vochtige keldermuren. Afschilferende verf of pleisterlaag. Salpeter op de muren.
Het is belangrijk om je kelder te ventileren, zodat de luchtkwaliteit en het luchtvochtigheidsgehalte goed blijven. De kans is namelijk groot dat er vochtproblemen ontstaan in je kelder als deze niet geventileerd is. Dat komt omdat de vochtige lucht niet wordt vervangen door frisse, droge lucht.
Kelderdrainage rekent af met vocht in uw kelder
Kelderdrainage is een methode om uw kelder waterdicht te maken. In tegenstelling tot kelderdichting sluit kelderdrainage uw kelder niet compleet af, maar zorgt het voor een afvoersysteem waardoor vocht voortaan direct weg wordt gevoerd.
Een ventilatie systeem met warmte terugwinning, ook bekend als ventilatiesysteem D, is een manier van ventileren waarbij er weinig warmte verloren gaat. De unit regelt zowel de aan- als afvoer van lucht in je huis en word daarom ook wel balansventilatie genoemd.
Belangrijk is dat de hygrometer op een plaats hangt of ligt waar een luchtvochtigheid gemeten wordt die representatief is voor de lucht die de piano omgeeft. Een goede plaats is vlakbij of in de piano (zorg er voor dat de hygrometer niet door meetrillen storende geluiden tijdens het spelen geeft).
de enige manier om de luchtvochtigheid te verlagen is door te ventileren en tegelijkertijd te stoken,doordat een m³ lucht per graad ongeveer 1 gram water kan bevatten krijg je deze er aleen maar uit door koude buitenlucht in huis te halen (bij 10 graden maximaal 10 gram vocht) deze op te warmen (tot 20 graden maximaal ...
Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling. Piepende ademhaling, veelvuldig hoesten en slijm in de neus- en keelholte zijn enkele voorbeelden van ongemakken.