Meestal was de krijgsheer de enige die een maliënkolder droeg en met een zwaard vocht.De andere krijgers vochten met bijlen en speren en droegen een lederen tuniek. De Vikingen hadden geen zware wapenuitrustingen zoals vele andere volkeren in Europa.
In 871 versloeg Alfred de Grote de Vikingen in de Slag bij Ashdown. In 881 verloren de Vikingen de Slag bij Saucourt-en-Vimeu tegen Lodewijk III van Frankrijk, bezongen in het Ludwigslied. In 891 versloeg Arnulf van Karinthië de Vikingen in de Slag bij Leuven, ook 'Slag aan de Dijle' genoemd.
De religie van de Vikingen vindt haar wortels in de Germaanse religie. Hun volksverhalen of saga's waren rijk aan wezens, zoals elfen, trollen en dwergen. Het was een polytheïstische godsdienst, met tientallen verschillende goden. De goden van de Vikingen waren eveneens strijders.
Daarom maakten ze hun huizen van hout en hun dak van stro of turf. Wanneer er te weinig hout inde buurt was maakten ze hun muren van blokken turf die op de ondergrond op stenen waren gezet. Soms lieten de Vikingen het gras op het turf doorgroeien zodat het binnen warmer werd.
Naast bier dronken de Vikingen ook honingwijn, ook wel mead genoemd.
Omdat Vikingen niet oud werden trouwden ze al op jonge leeftijd: zo rond hun 16de jaar. Mannen werden vaak niet ouder dan veertig en vrouwen stierven vaal al voor hun dertigste jaar. Dit door ziekten, oorlog en geweld.
Knoet de Grote
Knoet de Grote is zo'n grote naam dat hij onbetwist de machtigste Viking in de geschiedenis is. Hoewel hij niet de oudste zoon was van Sven Gaffelbaard, slaagde hij erin een enorm rijk te verenigen. Knoet de Grote werd gekroond tot koning van Denemarken, Noorwegen en Engeland.
De meeste vikingen waren boeren die leefden van de landbouw, de visvangst en de jacht. Het ging die boeren goed, ze waren gezond en oersterk. Er werden veel kinderen geboren. Maar op een zeker moment was er te weinig land voor iedereen om van te leven.
In de meeste gevallen voeren de langschepen uit om handel te drijven. De Vikingen kenden heel veel goden en halfgoden. De meesten waren oorspronkelijk oorlogsgoden. Het geloof in deze goden werd 'Asatru' genoemd.
Vikingen en Noormannen
Alle Vikingen, plunderaars uit Scandinavië, zijn Noormannen, maar niet alle Noormannen in de etnische betekenis als (vroegmiddeleeuwse) personen uit Scandinavië, zijn Vikingen.
'Alle Vikingen waren mannelijk'
Hoewel het waar is dat de meerderheid van de personen die als Viking meeging op reis, mannelijk was, was er toch een klein percentage vrouwelijk. Deze vrouwelijke krijgers hadden zelfs een speciale naam: schildmaagden of "Skjaldmær" in het oud-Noors.
In de middeleeuwen sprak men in bijna heel Scandinavië dezelfde taal: het Oudijslands. Tegenwoordig verschilt het IJslands nogal van de overige Scandinavische talen.
Ragnar Lodbrok heeft echt bestaan en de heldendaden van deze Deense koning worden onder andere beschreven in de gelijknamige saga; middeleeuwse verhalen over de Vikingtijd in het Oudnoors. De verhalen over Viking Ragnar, de schrik van Engeland en Frankrijk, zijn eerder legendarisch dan historisch accuraat.
De bekendste Vikingen waren ongetwijfeld de legendarische Ragnar Lodbrok en zijn vijf zonen.
Later, in 865, vond één van de bekendste invasies plaats: de inval van het groot heidens leger in Engeland. De naam van het grote heidense leger is afgeleid uit de Angelsaksische kroniek. Het leger had een omvang van naar verluidt 15000 man.
Ze waren barbaars, seksueel onverzadigbaar en plunderden aan de lopende band. Zo schilderden hun vijanden de Vikingen af. In werkelijkheid waren ze niet woester dan andere Europese volkeren. Wel waren ze veel betere scheepsbouwers.
De Scandinaviërs geloofden vast dat ze na de dood naar het dodenrijk gingen, en dan moest je iets te eten en te drinken bij je hebben. Daarom stopten de Vikingen de graven er vol mee, zodat de dode onderweg niets tekortkwam. Rijke doden kregen ook een paard mee in het graf voor in het hiernamaals.
Kattegat is namelijk een fictief dorpje, al is er in Scandinavië wel iets wat 'Kattegat' heet. In werkelijkheid is Kattegat namelijk een zeestraat tussen het Deense Jutland en het Zweedse Halland.
Walhalla – De hemel als 'zaal voor de gevallenen' Het Walhalla – in het Noors: Valhöll – staat bekend als een mythologische hemel. Walhalla is afkomstig uit de Noordse mythologie en betekent letterlijk 'zaal van de gevallenen'. 'Wal' of 'val' staat voor gevallenen, 'halla' voor hal of zaal.
Het Beleg van Parijs van 885-886 maakte deel uit van een plundertocht van de Vikingen op de Seine in het koninkrijk van West-Francië. De Frankische troepen in Parijs stonden onder het commando van graaf Odo van Parijs. Het Vikingenleger stond onder leiding van de hoofdmannen Siegfried, Sinric en later Rollo.
1066. Tijdens een veldslag bij York sneuvelt de Noorse koning Harald III. Dit wordt vrij algemeen gezien als het einde van het Vikingen-tijdperk.
Tussen 834 en 863 werd Dorestad bijna jaarlijks door Vikingen aangevallen. Langs de vaarroute naar het noorden waren in de tweede helft van de negende eeuw Wieringen en Medemblik in handen van de Noormannen gevallen.
Sommige geleerden geloven dat de Vikingen een polygame samenleving hadden, wat het voor mannen buiten de elite lastig maakte om een bruid te vinden. Dat kan best de drijvende kracht zijn achter de rooftochten en de ambitieuze ontdekkingsreizen waar de Vikingen het meest om bekend staan.
Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw is de Vikingnederzetting bij L'Anse aux Meadows ontdekt. Het is het eerste en nog steeds enige bewijs voor de aanwezigheid van de Vikingen in Noord-Amerika. Voor die tijd was het onduidelijk of de sages over de Vikingtochten naar Groenland en Vinland wel klopten.
Vikingen waren keurige heren die geregeld een bad namen. Een modieus volkje, bovendien. Ooggetuigen verklaarden dat hun aanvallers getatoeëerd waren, een trend die ook ruim verspreid was bij de Kelten en Slaven. En vergeet hun blingbling niet.