Bij het doorprikken van trommelvlies wordt het vocht achter het trommelvlies weggehaald. Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken.
Als er vocht achter het trommelvlies zit, wordt het gehoor aan dat oor een stuk minder. Behandeling bestaat in eerste instantie uit een afslinkende of ontstekingsremmende neusspray. Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen.
In 50% van de gevallen is het na 3 maanden verdwenen, en in 95% na 1 jaar. Het komt vooral voor bij kinderen tussen 1 en 2 jaar die een acute middenoorontsteking krijgen door een verkoudheid.
Een loopoor geeft over het algemeen geen pijnlijke klachten, maar meestal een wat drukkend gevoel.Wanneer het vocht gaat ontsteken, kunt u wel last krijgen van een pijnlijk gevoel. Kinderen of baby's kunnen minder goed horen wanneer ze te maken krijgen met een lijmoor.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.
Als vocht achter je oor te lang blijft zitten kan het een soort slijm worden. Dit wordt ook wel lijmoor genoemd. Dit zorgt ook weer voor oorpijn en het trommelvlies kan bol gaan staan van het vocht. Soms kan het trommelvlies die druk niet meer aan en breekt het.
De buis gaat vanzelf weer open als je van je verkoudheid herstelt. Blijf je klachten houden van een verstopte buis van Eustachius? Dan kan een keel-neus-oorarts (KNO-arts) een gaatje prikken in het trommelvlies of een buisje plaatsen om de druk in het oor weer te herstellen.
Het is van belang het slijmvlies van de neusholte zo gezond mogelijk te houden, zodat het slijmvlies van de buis van Eustachius minder zwelt. Uw arts geeft u vaak een neusspray die ontstekingen remt (corticosteroïd neusspray). Ook kan het helpen de neus te spoelen met zout water (zie ook spoelinstructies).
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben.
Bij volwassenen en oudere kinderen kan de ingreep zonder verdoving poliklinisch worden uitgevoerd. Indien nodig kan het trommelvlies wel plaatselijk worden verdoofd. Bij kleinere kinderen wordt de ingreep meestal onder algehele verdoving uitgevoerd om te voorkomen dat het kind beweegt.
Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'. Deze behandeling kan ongeveer 5 keer per dag worden herhaald.
Bij ernstige verkoudheid of bij flinke allergische klachten, kan vliegen zorgen voor oorpijn en kan het drukverschil ook tot schade leiden. Ervaar je een verstopt oor en komt dit door ernstige verkoudheid of ernstige allergische klachten dan is vliegen niet verstandig!
Je middenoor is normaal met lucht gevuld en de druk is gelijk aan de buitenomgeving. Als het oor dicht zit dan kun je de druk weer op peil brengen door je neus dicht te knijpen en de mond te sluiten. Blaas dan hard alsof je de neus wilt snuiten. Als je een plopje of knakje voelt dan zit je goed.
Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer: overmatig oorsmeer, sinusdruk, oorinfecties, vloeistof in het oor en gehoorbeschadiging. Andere aandoeningen houden onder meer vliegtuig- en zwemmersoor (otitis externa) in. Oorsmeer is een van de meest voorkomende oorzaken van verstopte oren.
Vocht achter het trommelvlies: wanneer het vocht zich ophoopt, kan dit uitmonden in gehoorschade. Ouderdom: naarmate je ouder wordt, slijten de zintuigcellen in het binnenoor. Dit kan zowel slechthorigheid als oorsuizen veroorzaken.
Bij een middenoorontsteking is de heftigste pijn na twee tot drie dagen weg. Een uitwendige oorontsteking zal doorgaans genezen tussen de één en drie weken.Een binnenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen een paar weken. Een oorontsteking wordt doorgaans veroorzaakt door een schimmel of bacterie.
Oren uitspuiten gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit met als gevolg een beperkt gehoor. U kunt hiervoor terecht bij de assistente op haar spreekuur.
Veel voorkomende symptomen zijn: een drukkend gevoel in het oor;oorpijn;slechthorendheid.
De buis zorgt ervoor dat lucht wordt doorgelaten naar het middenoor. Daardoor blijft de luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk. Is de buis van Eustachius verstopt, dan kan de luchtdruk uit evenwicht raken.De druk is niet meer gelijk aan beide kanten van het trommelvlies en dan kan oorpijn ontstaan.
Een drukgevoel in het oor kan veroorzaakt worden door: een acute middenoorontsteking: het vocht in het middenoor drukt tegen het trommelvlies en geeft een drukgevoel en pijn. een probleem met de buis van Eustachius (vb. door een verkoudheid): deze 'tunnel' verbindt de neusholte met het middenoor.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'.
Is het oor direct helemaal doof, dan is de kans dat u weer goed gaat horen kleiner. In de eerste weken dat u slecht hoort, is de kans het grootst dat u weer beter gaat horen. Na 3 tot 6 maanden wordt het gehoor meestal niet verder beter.
De meeste mensen hebben wel eens een piep in het oor ervaren. Meestal is er niks aan de hand en verdwijnt het geluid binnen dertig seconden. Gepiep in je oor kan ontstaan doordat je haarcellen in je oor gaan trillen zonder een geluid op te vangen.
Bij een slijmoor zit er slijm in het middenoor. Klachten zijn slechter horen en soms een beetje oorpijn. Het komt vooral bij kinderen voor. Soms bij volwassenen.
Maar nu de vraag: is dat ploppen gevaarlijk of niet? Ongevaarlijk, benadrukt Jef Mulder. Het ploppen, klaren of knappen van de oren is vaak zelfs de enige manier om de druk te verminderen. Overdrijf het echter niet en ga niet als een gek op je neus zitten blazen.