De vlakheden die voor cementdekvloeren worden overeengekomen, vallen meestal in de vlakheidsklasse 2 t/m 4. De vlakheid en de evenwijdigheid moet bij voorkeur worden beoordeeld op het moment dat de vloer nog niet in gebruik is genomen of is belast en er nog geen deformaties in de bouwconstructie zijn opgetreden.
Inzake de vlakheid mag de vloer een maximale afwijking vertonen van 2 mm gemeten onder een rei van 1,5 meter. Indien de ondervloer niet aan bovenstaande eisen voldoet, dan kan het voorkomen dat er aanpassingen aan de ondervloer moeten plaatsvinden.
Er mag geen materiaal los liggen; Vlakheid ≤ 5 mm volgens vlakheidmeting met de rei. Controleren op vastliggen van materiaal en op scheuren controleren op structuur: 'open' dan wel 'dicht. Al het losliggende materiaal vast maken.
Deze norm verdeelt de vlakheid in klassen van klasse 1 t/m klasse 7. Voor dekvloeren wordt standaard klasse 3 gehanteerd. Deze geeft aan dat een afwijking van 6-10 mm op een lengte van 2 meter mogelijk is. Ook is er vastgelegd dat 30 cm uit de wanden grotere afwijkingen mogelijk zijn.
Vlakheidsklasse 2 is vaak van toepassing bij utiliteitsbouw waarvoor verzwaarde eisen gelden, vlakheidsklasse 3 wordt over het algemeen geëist bij normale utiliteitsbouw. Een vloer met vlakheidsklasse 4 is de standaard voor woningbouw.
Om de vlakheid van een oppervlak te controleren, kan men gebruikmaken van een rechte, stijve lat met een vastgelegde lengte (≤ 3 m) die aan de uiteinden voorzien is van twee vaste blokjes met een dikte, gelijk aan de tolerantie (Y). Men kan ook een touw spannen over twee stelblokjes met dikte Y.
Waaraan moet een goede dekvloer voldoen. De ondergrond moet druk- en vormvast, blijvend droog, schoon en vrij zijn van stoffen die afbreuk kunnen doen aan de hechting.
Bij een behangklare oplevering, is de wand klaar om met dikker behang te behangen (zoals glasvezelbehang) of om af te werken met pleisterwerk. Oneffenheden zijn hierbij toegestaan. Bij oneffenheden moet je denken aan bultjes en ruwe plekken op de muur.
In glad gestucte muren en plafonds is een gradatitie aangebracht die aangeeft hoe glad deze is: hoe gladder de ondergrond, des te hoger is de stuc klasse in deze geplaatst wordt. Behangklaar gestucte muren en plafonds zitten qua afwerkingsniveau in klasse C en in sommige gevallen klasse D.
Behangklaar stucwerk is minder glad en hierdoor geschikt om te behangen of af te werken met spackspuitwerk. Sausklaar stucwerk is gladder door een extra behandeling. Hierdoor is deze muurafwerking geschikt voor airless latex spuitwerk of handmatig sauzen met latex muurverf en roller of kwast.
De ondergrond moet hard en vlak zijn om de vloer te kunnen dragen. Let hierbij op de adviezen van de fabrikant. Oneffenheden groter dan 3 mm per meter moeten worden geëgaliseerd, bijvoorbeeld met een egalisatiemortel. Laminaat leggen óver een oude laminaat vloer of tapijtvloer is geen optie.
Bij een gewone pvc vloer moet altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc is dat anders. Een ondervloer tot 2 millimeter ongelijkheid behoeft geen egalisatie, maar bij meer dan 2 millimeter ongelijkheid is het egaliseren voor klik pvc wel noodzakelijk. Anders kan de vloer beschadigen, of zelfs loskomen van de ondervloer.
Neem een grote lat of balk en een vouwmeter en zoek de lagere delen van de vloer. Door één, twee of drie meterblaadjes van je vouwmeter onder de lat te leggen, kan jij het hoogteverschil meten. Een meterblad staat gelijk aan 3 mm.
Als vuistregel kan men 20% van de totale lengte tegel aanhouden. Dus bij een lengte van 120 cm is de maximale maat van verspringing 24 cm.
Dit betekent dat in het gehele appartement, dus ook in de badkamer, een zwevende dekvloer moet worden aangebracht. Ook voor badkamers geldt dat de ontvangstruimte de eis bepaalt. Die is in een badkamer 5 dB minder dan in een verblijfsruimte. Ook als het geluid uit een ander appartement uit de woonkamer komt.
Het vochtpercentage mag bij een zandcement dekvloer maximaal 2 procent bedragen. Bij een anhydrietvloer ligt dit percentage lager, namelijk een percentage van maximaal 0,5 procent. Het percentage bij een anhydrietvloer ligt lager, omdat de eisen omtrent de vochtgevoeligheid hoger liggen bij de anhydrietvloer.
Hoewel renovlies ook een naadloze afwerking heeft, is stucwerk onbetwist de beste keuze voor perfect afgewerkte wanden. Daarnaast geeft een gestucte wand een moderne uitstraling en is een glad afgewerkte muur gemakkelijk te herstellen bij beschadiging. Dit geldt overigens niet voor stucwerk met structuur.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Schilderen of sauzen
Ben je geen fan van behang? Dan kun je de betonnen muren van je nieuwe woning ook schilderen. Schuur eerst de muren, zodat alle oneffenheden weg zijn en behandel alle gaatjes en kieren met een opvulmiddel. Is dit goed opgedroogd, dan behandel je de muren daarna met voorstrijk.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Scheefstand van een binnenwand is een relatief begrip
Enige afwijking is acceptabel en geeft geen strijdigheid met de eis van goed en deugdelijk werk. Als richtlijn geldt een maximaal toegestane afwijking in vlakheid van 5 mm, gemeten over een lengte van 2 meter. Maar de bruikbaarheid mag dan niet in het geding zijn.
Bij recent opgeleverde nieuwbouwwoningen zijn dikke stuclagen op uw nieuwbouw wanden overbodig. Een dunne pleisterlaag is voldoende om uw behangklare wanden volledig sausklaar te stucen.
Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Als minimale dikte hanteer je 50 mm voor cementgebonden dekvloer, en 45 mm voor anhydriet.
De minimale dikte van een cementdekvloer is afhankelijk van meerdere factoren. De minimale dikte kan 25mm bedragen, maar minimaal 5 wordt aanbevolen. Als een vloer wordt aangebracht op isolatiemateriaal spreken we van een 'zwevende cementdekvloer'.