Eet dus gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
Een verstandige blootstelling aan de zon op de blote huid gedurende 5-10 minuten, 2-3 keer per week, laat de meeste mensen toe om voldoende vitamine D te produceren.
Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 3 maanden om een laag niveau op peil te brengen, maar bij een veel te laag niveau duurt dit langer. Ook het seizoen, leeftijd, kleur van de huid en hoeveel vitamine D je binnenkrijgt hebben hier invloed op.
Als u te weinig vitamine D blijkt te hebben, kan de huisarts extra vitamine D voorschrijven. Over het algemeen krijgt u voldoende vitamine D uit uw voedsel en van de zon. We adviseren u de huisarts te bellen als u: Botontkalking heeft.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Dit is de aanvaardbare bovengrens voor inname van vitamine D (voedingscentrum): 100 microgram (µg) per dag voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar. 50 µg per dag voor kinderen van 1 t/m 10 jaar. 25 µg per dag voor kinderen jonger dan 1 jaar.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.
10 – 20 ng/ml: – 60.000 IE tweemaal per week gedurende 3 weken, gevolgd door eenmaal per week gedurende 6 weken totdat de waarden boven de 30 ng/ml uitkomen. 20 – 26 ng/ml: – 60.000 IE eenmaal per week gedurende 10 weken totdat de waarden boven de 30 ng/ml uitkomen.
In combinatie met een gebrek aan kalk en zonlicht leidt een gebrek aan vitamine D tot rachitis, ook wel Engelse ziekte genoemd.
Het innemen van vitamine D in de avond kan mogelijk de melatonineproductie ondersteunen en zo een positieve invloed hebben op de slaapkwaliteit. Dit kan vooral relevant zijn voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen of die hun slaap willen optimaliseren.
Kies vitamine D3
“Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol) en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3.” Vitamine D3 maak je namelijk zelf ook aan in je huid en hierdoor neem je hem beter op.
Je kunt merken dat je moeite hebt om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals traplopen of het tillen van voorwerpen. Vermoeidheid en lusteloosheid: Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van lusteloosheid.
De vitamines D en E zijn in vet oplosbaar. Dat betekent dat jouw lichaam ze beter opneemt in combinatie met een beetje vet. Daarom kun je deze supplementen het beste tijdens (of net na) je maaltijd innemen. Want in jouw ontbijt, lunch of avondeten zit vaak (een beetje) vet.
Het opnemen van dierlijke producten zoals vis, eieren, zuivel en verrijkte plantaardige alternatieven kan helpen uw vitamine B12-inname te verhogen. Bronnen van vitamine D zijn onder andere vette vis, eidooiers, verrijkte zuivelproducten en paddenstoelen die aan zonlicht worden blootgesteld.
Welke vitamine D wordt het beste opgenomen? De vorm van vitamine D die het best door het lichaam wordt opgenomen, is vitamine D3 of cholecalciferol. Dit is namelijk de meest natuurlijke vorm van vitamine D en hetzelfde als de vitamine D die ons lichaam onder invloed van zonlicht aanmaakt.
Bij volwassenen en ouderen kan een vitamine D tekort zorgen voor botontkalking, spierzwakte en een zwakker gebit. Zwakke spieren vergroten de kans op vallen en botbreuken. Op oudere leeftijd kunnen ook je wervels gaan inzakken, waardoor je ongemakken ervaart.
De onderzoekers noemen de resultaten een risicofactor voor neurologische aandoeningen. “Vitamine D-tekort bleek verband te houden met een substantieel snellere achteruitgang op het gebied van het episodisch geheugen en executieve functies.
Nee, geen vitamine D hier . Maar bananen bevatten wel veel magnesium. En raad eens? Een van de vele redenen waarom je magnesium nodig hebt, is dat zodra je vitamine D in je bloedbaan zit, het magnesium het aan het werk zet, waardoor magnesium een must-have is om te profiteren van de vele voordelen van vitamine D.
Zonlicht in de lente en zomer is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je ook een beetje binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis.
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren bevatten ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt vitamine D ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten, maar niet aan olie.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten.In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
Davitamon Vitamine D 50+ is als beste getest door de Consumentenbond op de aanbevolen dosering van vitamine D. Davitamon Vitamine D 50+ is een voedingssupplement dat speciaal is ontwikkeld voor volwassenen vanaf 50 jaar om in de verhoogde behoefte aan vitamine D te voorzien.
25 mcg vitamine D is gelijk aan 25 µg of 1000 IE. 75 mcg vitamine D is gelijk aan 75 µg of 3000 IE.