Met een lijn van 35/00, lood van een gram of 150, en een haak in de maat 2/0 ben je klaar om gul te vangen. Als aas kan je het beste zeepieren, krabbetjes, mesheften of zagers gebruiken. Vanaf de boot kan je ook met natuurlijk aas gul vissen maar er wordt ook wel met zeevis kunstaas goed gevangen.
Rijg je haak goed vol als je op de gul gaat, dus kies gerust voor een model met een lange steel in de maat 2/0 of 3/0. In de bek van een zeebaars past flink wat aas, dus een dunne, stevige en scherpe haak maat 1/0, 2/0, 3/0 of 4/0 is zeker niet overdreven.
Gul is de naam voor kabeljauw onder de 60 centimeter, hoewel niemand weet waar exact die grens ligt. Zijn ze kleiner dan 30 centimeter, dan worden ze torretjes genoemd. Kabeljauwen kunnen uitgroeien tot een lengte van 1,5 meter met een gewicht van 80 pond.
Op schar vissen kan met zeevis kunstaas, maar natuurlijk aas zoals zeepieren en zagers werken in alle eerlijkheid het beste. Verse zeepieren zijn hierbij wenselijk, terwijl zagers gerust enkele dagen tot een week oud mogen zijn. Gebruik een aasnaald om de zeepieren en zagers op de haak te zetten.
Wijting vissen materiaal
Belangrijk is dat er ver kan worden ingeworpen en dat de molens zorgen dat de vis snel kan worden binnengehaald. De meeste vissers zijn het er over eens dat zeepieren en zagers het beste aas zijn om mee te wijting vissen. Maar ook met stukjes vis (makreel) kan je wijting vangen.
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden. Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.
Schar is een magere en smakelijke vis waarvan de smaak overeenkomt met schol. De schar is goed om mee te bakken of te stoven en is ook gerookt verkrijgbaar. Deze vis wordt meestal als hele vis verkocht.
Is de huid ruw als schuurpapier dan is het bot, is de huid glad dan is het schol en de schar is een mengsel van de twee, in een richting glad maar in de andere richting ruw.
Een haak 2/0 of 4/0 is nu groot genoeg. Zo kun je ook de nodige wijtingen nog vangen en zelfs een grote bot slikt deze haak nog gemakkelijk weg. Een gulletje van 40 tot 45 centimeter heeft geen enkel probleem met een haak 4/0. Een goede voorbereiding is de sleutel voor succes.
Strikt genomen is een voorslag als je met 0,30mm of 0,35mm nylon hoofdlijn vist vanaf het strand zonder obstakels op de bodem niet perse nodig. Maar als je een klein beetje gevorderd raakt zal je waarschijnlijk toch wel met wat dunnere lijn dan 0,30mm willen vissen, en dan is een voorslag toch echt van belang.
In de visserijzonde, de kustwateren en het zeegebied heeft u voor het vissen met hengels geen toestemming van de visrechthebbende of een vergunning nodig.
Ankerlood heeft metalen pennen die als een anker werken waardoor het lood niet zal gaan rollen over de bodem. We hebben vast ankerlood en klaplood. Bij klaplood zal het anker weg klappen als je binnenhaalt. Dit is ideaal bij een vervuilde bodem omdat het anker er dan niet voor kan zorgen dat je vast komt te zitten..
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
Zoals andere magere vissoorten bevat schar veel waardevolle eiwitten (ca. 16g per 100g) en is het een goede bron van diverse vitaminen en mineralen. Een uitstekende vissoort voor mensen die van licht, gezond en lekker eten houden.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.
Als u in de Noordzee vist in Nederland heeft u geen vergunning nodig en u mag maximaal met drie hengels vissen voorzien van drie haken.
Sliptong is in feite een kleine zeetong
Zeetong is een stevige platvis die tegelijk ook zeer zacht en sappig smaakt. Sliptong is in feite een kleine zeetong. Sommige mensen schrijven sliptong als slibtong, met een b. Echter is slip met een p het meest gangbaar.
Het visseizoen op zeebaars begint vanaf april/mei en loopt door tot oktober/november. Zodra het de temperatuur van het zeewater de 15 graden bereikt, komt de zeebaars naar de kant om te jagen op bliek, zandspiering, garnalen en krabben.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
De beste tijd om vanaf een strekdam te vissen is van drie uur na hoogwater (afgaand tij) tot ongeveer twee uur na laagwater. Dan is het water laag genoeg om op de strekdam te staan zonder het risico te lopen hier vanaf te spoelen.
Grote meren.
Ook op de grootse wateren van Nederland zwemt witvis, zoals op het Markermeer of het Haringvliet. Kanalen: vanzelfsprekend zwemmen op de vele kanalen die onze landen rijk zijn, zoals het Kanaal door Voorne of bijvoorbeeld de Urkervaart ook witvissen.
Deze zoute roofvis heeft vooral een voorkeur voor rotsen, havenhoofden, zandbanken/muien en strekdammen. De zeebaars is vrijwel overal te vangen aan de Nederlandse “zoute” kust. Vis je vanaf het strand, dan is een hoge branding en stroming de ideale combinatie. Meestal vang je meer zeebaars met wind op het kantje.