Bij het verrichten van psychodiagnostisch onderzoek gebruiken we verschillende onderzoeksmethoden. Bijvoorbeeld een gesprek of interview, of het afnemen van tests waaronder vragenlijsten. Hierdoor krijgen wij informatie over uw capaciteiten, persoonlijke eigenschappen, vaardigheden en eventuele beperkingen.
We analyseren bijvoorbeeld je intelligentie, je karakter, je sterke en zwakke kanten, je interesses en je vaardigheden. Daarnaast kunnen we ook neuropsychologische functies onderzoeken (zoals je concentratie en geheugen) en gericht nagaan of er sprake is van een psychiatrische aandoening.
[psychologie en sociologie] Proces waarin wordt geprobeerd een beeld te krijgen van een persoon. Dit beeld kan ook beperkt blijven tot één aspect van het psychisch functioneren, zoals de intelligentie of motivatie. Tegenwoordig vrijwel altijd met behulp van gestandaardiseerde tests.
Wat is diagnostisch onderzoek? Het diagnostisch onderzoek start vrijwel altijd met één of meerdere intakegesprekken. Dit gesprek voert één van onze specialisten of een arts/psycholoog/verpleegkundig specialist in opleiding onder supervisie van de specialist.
Wat is de meerwaarde
Psychodiagnostisch onderzoek helpt om verklaringen te vinden, als cliënt al langer sociaal-emotionele problemen ondervindt in de omgang met anderen en in beroepsmatig functioneren. Problemen kunnen gepaard gaan met conflicten op het werk of in de privésfeer, pesten, sociale uitsluiting, angst.
Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Ook de partner, een familielid of begeleider kunnen over uw klachten vertellen. Vervolgens neemt de psychologisch medewerker een aantal tests, vragenlijsten en soms interviews af. U krijgt uitleg over de tests, opgaven, vragenlijsten en beantwoordt eventuele vragen. Dit duurt ongeveer één tot twee dagdelen.
Sommige resultaten zijn enkele jaren geldig, bijvoorbeeld uitslagen over intelligentie of karaktereigenschappen. Andere resultaten worden meer bepaald door de situatie op het moment van het onderzoek en zijn niet jarenlang geldig. In het algemeen is de uitslag van een psychodiagnostisch onderzoek twee jaar geldig.
Hoe verloopt het psychiatrisch onderzoek? Een psychiatrisch onderzoek komt vooral neer op een uitgebreid gesprek met de arts. Hij peilt in de eerste plaats naar je klachten en de reden waarom je op consultatie komt.
Bij psychodiagnostisch onderzoek doen we onderzoek naar de ontwikkeling van jouw kind. Met dit onderzoek meten we het niveau van denken en spelen.
Het is een wetenschappelijk gereguleerd denk- en doe proces dat tot verantwoorde uitspraken leidt over het gedrag of een probleem van de cliënt. Het biedt daarnaast een kader en systeem om complexe diagnostische problemen te analyseren.
Je beantwoordt een aantal vragen of jezelf of geeft aan of stellingen op jou van toepassing zijn. Meestal brengen dit soort onderzoeken in kaart wat iemands klachten zijn, hoe zijn persoonlijkheid of zelfbeeld in elkaar zit en hoe hij met problemen omgaat. Vaak zijn het veel vragen.
Het Persoonlijkheidsonderzoek bestaat uit twee delen. In het eerste deel vindt een uitvoerig gesprek met de psycholoog plaats. Tijdens het tweede deel van het onderzoek worden vragenlijsten afgenomen. De bevindingen worden weergegeven in een rapportage.
Het diagnostisch proces heeft als doel om een adequaat beleidsplan voor de patiënt te kunnen maken, waarin ook de psychosociale gevolgen van een ziekte voor de individuele patiënt worden meegenomen. Daarnaast draagt het diagnostisch proces bij aan het vormen van een prognose voor de patiënt.
De kosten van een psycholoog kunnen sterk verschillen, afhankelijk van het soort behandeling en soort psycholoog. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bijvoorbeeld een maximumtarief van 101,78 euro voor 30 minuten diagnostiek en 85,16 euro voor 30 minuten behandeling in 2022.
Mensen met ADHD of ADD vinden het vaak moeilijk om zich te concentreren en zijn snel afgeleid. Iedereen heeft wel eens moeite om zich te concentreren, of is even wat drukker. Iemand met ADHD heeft hier erg vaak last van. Ongeveer 5 op de 100 kinderen en jongeren in Nederland hebben ADHD.
Als u en/of mensen in uw omgeving zich al langere tijd afvragen wat er eigenlijk aan de hand is, kan een diagnose duidelijkheid geven. De klachten en symptomen krijgen daarmee een kader van waaruit een behandeling kan worden ingezet.
Autisme kan nog niet op een objectieve manier worden vastgesteld. Lichamelijk onderzoek, zoals bloedonderzoek of een hersenscan, levert onvoldoende informatie op. Autisme kan dan ook alleen worden vastgesteld aan de hand van uiterlijke gedragskenmerken.
In een neuropsychologisch onderzoek wordt bekeken of er een verband is tussen uw gedrag en de werking van de hersenen. Er worden verschillende testen afgenomen, die elk een andere functie meten, zoals geheugen, aandacht en concentratie, vermogen om te plannen en flexibiliteit.
Het onderzoek duurt ongeveer 3 uur. Tijdens uw volgende bezoek aan de polikliniek krijgt u de uitslag. De arts en de neuropsycholoog bespreekt samen met u en uw naaste de uitkomsten.
De WFT en FFT zijn neuropsychologische tests voor het opsporen van stoornissen in het semantisch geheugen en executieve functies.