Zet de vijgen gedurende 2 tot 3 dagen iedere ochtend terug de zon in. Draai de vijgen iedere morgen om zodat ze aan alle kanten gelijkmatig drogen en zet ze vervolgens terug in de zon. De vijgen zijn klaar wanneer de buitenkant leerachtig aanvoelt en er aan de binnenkant geen sap meer te zien is als je erin knijpt.
Snijd de vijgen doormidden, zodat ze sneller drogen. Grote exemplaren kan je best in kwartjes snijden. Leg de vijgen met het snijvlak naar beneden op een ovenrooster en zet een tiental uur in de oven. Ze zijn klaar wanneer ze goed stevig zijn en er geen vocht meer uitkomt.
Verse vijgen bewaar je in de koelkast. Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
Bewaartip voor dit product
Bewaar de vijgen in een afgesloten bakje op een droge, koele, donkere plaats.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Vijgen zijn ontzettend gezond en hebben allerlei voordelen voor je lichaam. Bedenk je dat vijgen bomvol vitamines en mineralen zitten. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magensium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.
De eerste vijgen kun je plukken rond augustus en september. Vijgen die een beetje open lijken te barsten zijn het meest rijp. Na de winter kun je soms zelfs een tweede oogst verwachten.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) verse vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Vijgen kun je een half jaar tot 8 maanden in de diepvries bewaren. Verse vijgen kun je het beste in de koelkast bewaren. Dan zijn de vruchten 5 tot 7 dagen houdbaar.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Vijgen na Pasen is een Vlaams-nederlands gezegde en betekent in het Nederlands 'mosterd na de maaltijd', dus iets doen wat eigenlijk te laat komt.
Een vijg is na twee jaar zo'n 70cm hoog en groeit vrij hard. Wil je hem klein houden en wil je veel vruchten, zet hem dan vooral in een kleine pot en snoei hem goed. Het voordeel is dan ook nog eens dat je vijgenboom extra veel vijgenvruchten gaat aanmaken.
Een voedseldroger gebruikt een verwarmingselement en een ventilator om warme lucht te creëren en daarna langs het voedsel te blazen om hierdoor vocht te onttrekken aan het voedsel.
Plant een vijg bij voorkeur in het voorjaar op een zonnige en warme plek. Bijvoorbeeld in de buurt van een zuidmuur. Een stenen muur is helemaal ideaal, deze straalt ook 's avonds nog warmte af. Heb je geen zuidmuur, zorg dan in elk geval voor een beschutte plek tegen koude wind.
De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst.
Reacties. Het hangt ervan af welke soort vijgenboom je hebt staan. Soms dragen vijgenbomen of vijgenstruiken wel vruchten maar rijpen die niet. In ons klimaat zijn het vooral de parthenocarpische (dat betekent: zonder bevruchting) soorten die eetbare vruchten geven.
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk. Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar. Wat is de houdbaarheid van verse vijgen: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast.
Vijgen hebben ook veel te bieden als het om vitamines gaat. Naast vitamine A, bevatten ze vitamine B in de vorm van foliumzuur en biotine.
Over het algemeen kan je van een buiten groeiende vijg best in december, als je de boom snoeit, stekken nemen. Stukken tak van twee jarig hout plant je voor tweederde in de grond. Maar ook in maart kan je stekken. Over het algemeen wordt dit met vijgen die als kuipplanten gedaan.
Ik voer gedroogde vijgen als extra aan al mijn vogels. Vooral de vruchtenduiven (die in de natuur voornamelijk van ficus soorten leven) lusten het graag. Voordat ik het geef, laat ik de gedroogde vruchten in water weken zodat die zachter worden en meer volume/textuur krijgen.