Elk jaar staat er een volgepakt avondprogramma gepland met bands, eetkraampjes en vuurwerk. Natuurlijk kun je ook besluiten om lekker van het vuurwerk te genieten vanaf een uitzichtpunt, ergens lekker te gaan dineren of het nieuwe jaar dansend in te luiden in een club.
Ja, gourmetten dat deden we vroeger in Nederland volgens mij ook vaak met kerst en oud en nieuw. In Duitsland en met name in Zwitserland is naast gourmetten, de raclette ook erg populair. Raclette is een typisch Zwitserse traditie.
Elk jaar op Paaszondag verstoppen ouders geverfde hardgekookte eieren en chocolade eieren in de achtertuin of in de bossen. De kinderen wordt verteld dat de paashaas deze eieren verft en verstopt. Volgens aloud Duits volksgeloof is de nacht van 30 april op 1 mei een nacht vol magie.
Düsseldorf. Een andere leuke stad in Duitsland om Oud en Nieuw te vieren is Düsseldorf. Deze stad staat bekend om zijn bruisende uitgaansleven. Met oud en nieuw worden hier dan ook verschillende festiviteiten georganiseerd.
Rond de jaarwisseling eten we elk jaar weer oliebollen, steken we vuurwerk af en tellen we met z'n allen af tot het 00:00 uur is. Ook in het buitenland zijn bijzondere oud en nieuw tradities te vinden.
Oud en nieuw feesten
Elk jaar staat er een volgepakt avondprogramma gepland met bands, eetkraampjes en vuurwerk. Natuurlijk kun je ook besluiten om lekker van het vuurwerk te genieten vanaf een uitzichtpunt, ergens lekker te gaan dineren of het nieuwe jaar dansend in te luiden in een club.
Met al die kerstdiners en oliebollen in de buik is het op 1 januari vaak tijd om weer een beetje 'normaal' te doen. Wat betekent dat we in januari vaak massaal aan de salades vol groenten zitten en 's ochtend braaf yoghurt met muesli en wat fruit eten.
Per slot van rekening associëren Duitsers het Schwein met geluk. Als iemand geboft heeft, zegt hij namelijk: Schwein gehabt! En het Glücksschwein is een mascotte: met Nieuwjaar kun je iemand een varkentje van marsepein geven. Of een klavertjevier of een schoorsteenveger-figuurtje.
De traditionele Duitse keuken staat op drie pijlers: worst, zuurkool en bier. Worsten zijn een onderwerp van nationale trots; zuurkool in de Duitse keuken is het hoofd voor alles; het bier is zo lekker dat toeristen van over de hele wereld naar het jaarlijkse bierfestival van het Oktoberfest komen.
De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Traditioneel hechten Duitsers aan de beleefdheidsvorm 'Sie'. Gebruik van voornamen en tutoyeren is onbeleefd. In sectoren waar jongeren werken zijn er wel lossere omgangsvormen.
Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving. Daarom zijn ook in Nederland veel Duitse producten populair. “Made in Germany” producten zijn misschien wat duurder, maar gaan niet zo snel stuk.
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Typische Duitse gerechten
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is. Onze Duitse buren houden van lekker eten. Een sappige worst met zuurkool, een stevig biertje en zoete taarten gaan er vlotjes in. Ze eten traditioneel en kijken zeker niet op een portie meer of minder.
Het grootste open-air feest ter wereld, vuurwerk boven de Brandenburger Tor en een feestje op elke straathoek dat tot diep, diep in de nacht doorgaat. Beleef een legendarische Oud en Nieuw in Berlijn! De hoofdstad van Duitsland viert oud & nieuw als geen ander.
De Slag om Berlijn was de hevige strijd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog om de Duitse hoofdstad van eind april tot begin mei 1945. Het totale aantal slachtoffers (militair en civiel) is moeilijk precies vast te stellen, maar ligt waarschijnlijk aanzienlijk boven de 200.000.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Op kerstavond wordt in de landen, Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk traditioneel pakjesavond gevierd. Het Duitstalige begrip hiervoor is 'Bescherung' (ook wel Weihnachsbescherung of plaatselijk Einbescherung genoemd).
Het aandeel werknemers in de producerende beroepen (industrie en landbouw) nam de laatste 40 jaar af van 46,5% tot 24,9%. Van de tien grootste Duitse ondernemingen is de helft actief is de dienstensector, vooral in de handel.
Groene groenten worden met Oud & Nieuw in de Verenigde Staten – maar ook op andere plekken ter wereld – gegeten omdat de groene kleur doet denken aan dollars. Boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten brengen daarom geluk!
Enkele voorbeelden van hartige hapjes: bladerdeeghapjes, toastjes, verrines of lepelhapjes. Kies voor feestelijke ingrediënten zoals zalm, foie gras, garnalen en wissel af met eenvoudig zoals kaas, gehakt of groenten. Als je voor koude hapjes kiest, kan je er de hele avond extra maken.
De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
Oudejaarsavond (ook wel: Silvester of silvesteravond, vernoemd naar de heilige paus Silvester) wordt jaarlijks gevierd op de laatste dag van het jaar, 31 december.