ITALIE. “De verjaardag wordt meestal met familie en/of vrienden buiten de deur gevierd, in een pizzeria of café. Het is niet gebruikelijk om de verjaardag op het werk te vieren. Soms gaat de jarige met collega's wat drinken in de pauze en trakteert de jarige.
Om iemand te feliciteren met zijn verjaardag zeg je 'auguri! ' of 'tanti auguri!
Tradities zoals zingen en cadeautjes geven komen over de hele wereld voor, maar veel landen hebben daarnaast ook eigen gebruiken bij het vieren van een verjaardag.
Sinterklaas komt er praktisch niet, Babbo Natale, de kerstman, wel, maar het meest populair is toch wel La Befana. Een kleine, oude dame die al eeuwenlang in de nacht van 5 op 6 januari op haar bezemsteel cadeautjes, snoepjes en chocolaatjes brengt aan Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest.
hartelijk gefeliciteerd! tanti auguri a te! lang zal je leven!
– Leg je handen niet op tafel, maar houd ze op schoot. Tijdens het eten heb je wel je handen op tafel, maar niet je ellebogen. – Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken. – Voordat je gaat eten was je je handen en ook na het bezoeken van het toilet.
Dat is er ook nog steeds bij volwassenen: 36 % van de Italiaanse mannen gaat pas na mezzanotte, middernacht, naar bed in tegenstelling tot 23% van de Italiaanse vrouwen. Nederlanders daarentegen gaan gemiddeld eerder naar bed, namelijk tussen 23.00 en 23.15 uur.
De verjaardag is de dag waarop men zijn of haar geboorte viert. Dit heeft in de eerste plaats betrekking op mensen, maar ook wordt soms de verjaardag van een huisdier gevierd. In veel landen, waaronder Nederland en België, komt de verjaardag overeen met de geboortedatum.
Trakteren is vooral ontstaan vanuit een bijgeloof.Je zou denken dat degene die iets te vieren heeft, wordt overladen met cadeaus. Het bijgeloof waaruit trakteren ooit is ontstaan, omvat het feit dat je op je verjaardag extra gul naar anderen moet zijn.
Prego: Alsjeblieft (bij het geven) Per favore: Alsjeblieft (bij het vragen)
In Italië is het gebruikelijk om kennissen, vrienden en familie te begroeten met twee kussen. Niet zoals in Nederland met drie. Eerst links, dan rechts. Dit is niet gebonden aan geslacht, ook mannen geven elkaar onderling graag een vriendelijke begroeting door middel van twee pakkerds.
Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent. Buona sera zeg je vanaf 13.00 uur op Sicilië, tot vanaf 18.00 uur in Milaan.
De minste mensen (9,7 duizend) zijn jarig op schrikkeldag 29 februari. Ook 1 januari is niet zo populair (31,7 duizend jarigen).
Gefeliciteerd met je verjaardag!Dank je wel voor je steun, je bent fantastisch en ik ben zo blij met onze vriendschap. Gefeliciteerd met je verjaardag! Je bent mijn beste vriend en ik hoop dat we nog vele jaren samen gaan vieren.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Italianen eten twee keer per dag een grote, warme maaltijd: de lunch en het diner. Het Italiaanse ontbijt is eenvoudig en bestaat vaak uit koffie of melk en daarbij brood of een croissantje met jam.
De cappuccino is voor Italianen een echte daily startup. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal vóór/tijdens het ontbijt gedronken. De zoetliefhebbers houden ervan om bij een croissantje in de vroege morgen een cappuccino te drinken die bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een schuimlaag.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
Meestal van 8 tot 14 uur. 's Middags is het vaak moeilijk om iemand te bereiken. Op nationale en regionale feestdagen zijn veel winkels, bedrijven en banken gesloten.
Typisch Italiaans eten omvat gerechten zoals pasta met diverse sauzen (denk aan spaghetti, lasagne en ravioli), maar ook pizza en risotto. Als voorgerechten wordt er vaak antipasti gegeten zoals bruschetta en Italiaanse kazen (mozzarella en parmezaanse kaas).
In Italië staan ze bekend om gevoel voor stijl, vakmanschap, schoonheid en kwaliteit, waardoor het niet gek is dat de vrouwen er altijd zo chic uit weten te zien. Kijk maar naar Max Mara, Brioni en Loro Piana: tijdloze items staan centraal in de collecties van de merken en ze blinken niet voor niks uit in kwaliteit.
Italianen houden van eten en drinken
De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat ze naar het restaurant gaan om samen met familie en vrienden van een goede maaltijd te genieten. Er zijn diverse gangen die elkaar opvolgen variërend van een 'aperativo' en 'antipasto' gevolgd door een 'primo'.