Schil de gemberwortel en snijd deze in kleine stukjes. Schil de appels en wortels en snijd deze in stukjes. Doe de gember, appels en wortels in een sapcentrifuge en pers het sap eruit. Giet het sap door een fijne zeef en vang het op in een grote kom.
Snijd de gember (met de schil eraan) in stukken. Doe de stukken in de blender, vul hem met water en blend op de hardste stand. Herhaal enkele keren. Zeef het gembermengsel, zodat de pulp verwijderd wordt.
Rasp de gember met een rasp.Verzamel in een kaasdoek of in je hand.Knijp . Voilà, gembersap.
Snijd de gemberwortel in kleine stukjes en doe ze in een blender of sapcentrifuge. Voeg een kleine hoeveelheid water toe om het blenden te vergemakkelijken. Blend de gemberwortel tot het een pulp wordt. Zeef de pulp vervolgens door een fijne zeef of kaasdoek om het gembersap eruit te halen.
Als je geen blender hebt, moet je een andere manier bedenken om de ingrediënten tot een gladde massa te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met een staafmixer of hakmolen, maar ook als je die niet hebt kun je een lekkere smoothie maken. Het kost alleen net even wat meer tijd. Als je en vijzel hebt kun je die gebruiken.
Snijd de gember in grove stukken en doe deze samen met het water in je blender en laat ongeveer 1 minuut draaien. Voeg, indien gewenst, agavesiroop of honing toe indien je de gembersap wat zoeter wil maken. Haal het gembersap door een fijne zeef en bewaar het sap in de koelkast voor 2 a 3 dagen.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Je kiest het best voor een slowjuicer die dus liggend is (in tegenstelling tot een staande). Horizontale slowjuicers zijn uitermate geschikt voor gember, omdat de vezelige structuur van gember goed wordt uitgeperst en verwerkt door middel van de horizontale persschroef.
Kun je puur gembersap drinken? Ja, puur gembersap is een heerlijke toevoeging aan een ambachtelijke mocktail, smoothie of elixer. Maar het is niet zoals sinaasappelsap dat je per glas vol drinkt.
Onze 100% Biologische 250ml G'nger Gembersap is goed voor 12 shotjes of 50 koppen gember thee. Door het hoge concentraat heb je maar een kleine hoeveelheid nodig. Wij bevelen minimaal 1 shot a 30 – 60ML per dag aan. Dit kun je ook verdelen over +- 3 gemberthee.
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Hoeveel gember moet je dagelijks nemen? Gember is veilig om dagelijks te eten, maar experts raden aan om jezelf te beperken tot 3 tot 4 gram per dag — houd het bij 1 gram per dag als je zwanger bent. Het is bewezen dat het nemen van meer dan 6 gram gember per dag gastro-intestinale problemen veroorzaakt, zoals reflux, brandend maagzuur en diarree.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Zetmethode thee
Gebruik 12 gram thee voor 1 liter water.
Welke bijwerkingen geeft te veel gemberthee? Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten.
Gember en zijn gunstige effecten
"Maar het is niet het wondermiddel dat werkt tegen al die kwalen die worden genoemd." Voor de meeste van die claims is volgens Witkamp onvoldoende wetenschappelijk bewijs.
Je kunt hem ook buiten de koelkast bewaren, maar in de koelkast heb je er het langst plezier van, ongeveer 2 weken.
Gereedschappen zoals deegrollen, een stamper of een vijzel en stamper kunnen worden gebruikt om zachte ingrediënten zoals rijp fruit te pletten of pureren, of om u te helpen ijs te crushen in een mum van tijd . Houd er rekening mee dat het mengen of crushen van ingrediënten met de hand meer tijd kan kosten en minder consistente resultaten kan opleveren dan alternatieven voor apparaten.
Staafmixers. Een staafmixer is veelzijdig en kan worden gebruikt voor het pureren van soepen en sauzen, het maken van romige puree en het blenden van smoothies en milkshakes. Daarnaast is het handig voor het bereiden van babyvoeding, het mixen van ingrediënten voor dressings en het emulgeren van mayonaise en soepen.
Je gebruikt een blender en een staafmixer voor het mixen en pureren van ingrediënten. Er zijn ook ook een aantal verschillen. Zo maak je met een blender gemakkelijk een grotere hoeveelheid dan met een staafmixer. Daarnaast is een blender groter qua formaat.