Uw uroloog zal u zeggen hoe lang uw stent, naar hij verwacht, op zijn plaats zal blijven. Hoe wordt een stent verwijderd? De te volgen weg is kort: de stent wordt met een soepele cystoscoop verwijderd, gewoonlijk onder plaatselijke verdoving.
Het verwijderen van de JJ katheter gebeurt op de functieafdeling urologie. Hierbij wordt lokale verdoving, in de vorm van gel, via de plasbuis ingebracht. Het verwijderen van een JJ katheter gebeurt niet op de operatiekamer, omdat er bij het verwijderen van een JJ katheter géén röntgenfoto's gemaakt hoeven te worden.
De JJ-stent kan ongeveer drie maanden blijven zitten. We verwijderen de stent meestal op de polikliniek. Het wisselen van de JJ-stent gebeurt op de operatiekamer of de polikliniek. Dit is afhankelijk van uw situatie.
U kunt het eerste uur na de ingreep last hebben van een branderig gevoel bij het plassen of van een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten duurt dit enkele dagen. Wanneer de plasdrang te vervelend voor u is, kunt u contact opnemen met de polikliniek urologie. Eventueel kunnen hier medicijnen voor gegeven worden.
Het onderzoek duurt ongeveer 30-90 minuten en soms langer. Meestal blijft iemand voor dit onderzoek 1 nacht in het ziekenhuis. U gaat naar de uitslaapkamer totdat u goed wakker bent. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling.
Waarom een JJ-katheter? U krijgt een JJ-katheter omdat u een vernauwing of obstructie van de urineleider heeft. Een of meerdere nierstenen kunnen in de urineleider een verstopping veroorzaken. Ook kan een tumor in de buik de urineleider van buitenaf dichtdrukken.
Bij een ureterorenoscopie brengt de arts een dunne slang met camera (de ureterorenoscoop) via de plasbuis en blaas in de urineleider. Met behulp van een laserstraal en röntgendoorlichting kan de uroloog de steen vergruizen en verwijderen. De ureterorenoscopie gebeurt over het algemeen onder algehele narcose.
Door het handmatig leegtrekken kunnen gerimpelde ballonrandjes (zie foto) ontstaan waardoor het uittrekken van de katheter gevoelig of pijnlijk kan zijn voor de patiënt.
Als de katheter op de afdeling is verwijderd, moet u elke 2 uur gaan plassen. Pijn in uw onderbuik of flanken kan een teken zijn dat uw blaas vol is. Dan moet u eerder gaan plassen. Dit geldt zowel voor overdag als 's nachts.
Het optreden van een erectie tijdens het katheteriseren kan ontstaan door een relex en is niet vreemd. Als deze reflexmatige erectie weggaat, is het moeilijker hier vlak na weer een erectie te krijgen. Wanneer u een reflexerectie stimuleer kan u deze erectie gebruiken voor het vrijen.
stent kan niet meer worden verplaatst of verwijderd.
Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, geen zware lichamelijke inspanningen doen en niet roken.
Afhankelijk van uw herstel kunt u de dag na de operatie weer naar huis. U gaat naar huis met een verblijfskatheter. Deze katheter blijft ongeveer tien tot veertien dagen zitten.
Een JJ-katheter is een dun slangetje dat loopt van de nier naar de blaas. Aan beide uiteinden van de katheter zit een krul. De ene krul ligt in de nier, de andere in de blaas. De krullen lijken op een 'J', vandaar de naam 'JJ'-katheter.
De verblijfskatheter is meestal aangesloten op een urinezak waarin de urine opgevangen wordt. Een verblijfskatheter kan zo'n 4 tot 8 weken blijven zitten. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak.
De urine komt de blaas binnen via de urineleiders en verlaat deze uiteindelijk via de urinebuis. Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot.
De Richtlijn V&VN1 geeft aan dat verblijfskatheters 's avonds verwijderd kunnen worden (voor 12 uur 's nachts) met als gevolg een korter verblijf in het ziekenhuis. Daarentegen geven ze aan dat katheters toch veelal 's ochtends verwijderd worden, zodat eventuele retenties overdag behandeld kunnen worden.
Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens wordt de ballon via het slangetje langzaam met water gevuld. Het inbrengen van de katheter duurt ongeveer tien minuten. Daarna heeft u een gesprek met de verpleegkundige.
Procedure: het verwijderen van de verblijfskatheter
Plaats het nierbekken tussen de benen van de patiënt. Laat de ballon af: druk de spuit in het ventiel en laat de ballon spontaan leeglopen in de spuit. Verwijder de verblijfskatheter, klem de katheter af tijdens het verwijderen.
Lukt het niet om spontaan te plassen of blijft er te veel urine achter in de blaas na het plassen? Dan kan u eventueel 1 keer gekatheteriseerd worden. Dit is 1 keer de blaas leeg maken met een katheter.
Deze studies lieten vrij consistent zien dat het 's avonds verwijderen van de katheter leidde tot een grote hoeveelheid urine tijdens eerste urinelozing (verschil van 95 ml), kortere tijd tot eerste urinelozing (1 uur verschil), korter verblijf in het ziekenhuis (0,71 dag), en minder rekatheterisaties (2 procent ...
De operatie duurt gemiddeld ongeveer 60 minuten, maar dit is afhankelijk van wat de uroloog ziet en eventueel moet verwijderen. Na de operatie kan er een tijdelijke zwelling van het weefsel ontstaan. Ook kan er een bloedstolsel ontstaan of een reststeentje achterblijven.
Flankpijn is een klassiek symptoom van nierstenen. Meestal worden deze kolieken veroorzaakt door een niersteen die is afgedaald in de urineleider. Bij ongeveer de helft van de patiënten is een steen in de nier of urineleider (ureter) zichtbaar te maken door een röntgenfoto van de buik.
Nierstenen kunnen overal in de nieren of urineleiders voorkomen. De meeste bestaan uit een combinatie van veel calcium en wat magnesium, fosfor en oxalaat. Ze kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Een verzameling kleine niersteentjes wordt gruis genoemd.