Borstel alle losse corrosie weg.Breng vervolgens een kleine hoeveelheid citroensap aan op het contact en borstel het in. De gelekte kaliumhydroxide is basisch, dus het zuur in het citroensap helpt om de oplossing te neutraliseren. Blijf deze stap herhalen totdat al het uitgelopen materiaal verwijderd is.
Zuurspatten op de huid en kleding onmiddellijk met soda of zeepsop neutraliseren en met veel water naspoelen. Heb je accuzuur ingeslikt, spoel dan direct je mond, eventueel een kleine hoeveelheid water drinken (maximaal 1 glas) en raadpleeg onmiddellijk een arts.
De twee metaalsoorten komen niet rechtstreeks met elkaar in aanraking, maar werken via een vloeibare geleider (elektrolyt) waarmee de batterij gevuld is. Het is dit elektrolyt dat kan gaan lekken en wit poeder vormt op de buitenkant van de batterij.
Lekkende batterijen kunnen een probleem zijn bij alkalinebatterijen omdat zij een bijtend alkaline-elektrolyt (geleidingsvloeistof) bevatten. Contact met deze vloeistof (of poeder indien ingedroogd) op huid, ogen en/of slijmvliezen kan brandwonden veroorzaken.
Als je kindje aan een lekke batterij likt, neem dan direct contact op met de huisarts. Direct handelen is dan van levensbelang. Ook het vastpakken van een lekkende batterij kan gevaarlijk zijn. In een ernstig geval treden er zelfs brandwonden op.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
In het geval van een alkalinebatterij dompel je een wattenstaafje in azijn of citroensap en ga je ermee over de plekken waar de batterij gelekt heeft om het vocht te neutraliseren. Dompel een oude tandenborstel in hetzelfde zuur om plekken met opgedroogd vocht te behandelen.
Borstel alle losse corrosie weg. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid citroensap aan op het contact en borstel het in. De gelekte kaliumhydroxide is basisch, dus het zuur in het citroensap helpt om de oplossing te neutraliseren. Blijf deze stap herhalen totdat al het uitgelopen materiaal verwijderd is.
Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Hierdoor treedt het accuzuur uit de accu en verdampt het, om uiteindelijk in gasvorm de ruimte te vullen. Dit gas, H2S, is zeer giftig bij inademing! Omdat H2S zwaarder is dan lucht, blijft het laag bij de grond. Honden, katten, maar ook kleine kinderen zullen daarom eerder door het gas bevangen worden.
De zuurweger is een buis met een ballonnetje waarmee het elektrolyt opgezogen kan worden. In de buis zit een drijver met een schaalverdeling van 1,08 (bovenaan) tot 1,30 (onderaan). In een geladen accu is, doordat de dichtheid van het zuur hoog is, het drijfvermogen ook hoog.
Alle accucellen zijn gevuld met een mengsel van zwavelzuur met gedemineraliseerd water ook wel elektrolyt genoemd. In gedemineraliseerd water oftewel gedestilleerd water zitten geen verontreinigende stoffen meer. De accu is zover gevuld dat het vloeistof niveau boven de accu platen is.
Als je batterijen heel lang bewaart op een plek waar de temperatuur best hoog is, kan het zo zijn dat ze langzaam leeglopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat je de batterijen bewaart op een koele plek.
Blus de batterij niet met water. De batterij kan daar heftig op reageren, waarbij niet alleen brandbare gassen vrij komen, maar ook gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
De elektriciteit in een batterij stroomt namelijk van de minpool naar de pluspool, door een soort vloeistof heen. Deze vloeistof heet elektrolyt. Als elektrolyt uit de batterij lekt, ontstaat er een soort witte poeder op de buitenkant van de batterij: oftewel, je batterij lekt!
Contactspray is wel geschikt voor bijvoorbeeld printplaten en bougies. Hier kan de spray ervoor zorgen dat vuildeeltjes worden verwijderd. Deze spray helpt ook om condensatie te verdrijven en kan een efficiënter elektrisch contact creëren. Het is dan ook ideaal voor bougies en elektrische aansluitingen in auto's.
Optie 1: steek het vuil weg met een tandenstoker
Het makkelijkst is om een tandenstoker in de aansluiting te steken en voorzichtig heen en weer te bewegen. Omdat deze stokjes van hout of plastic zijn, wordt er geen stroom geleid en is de kans op kortsluiting of andere gekkigheid minimaal.
Een batterij is gevuld met accuzuur en demiwater (gedemineraliseerd water). Tijdens het gebruik van de accu verdampt het demiwater.
Batterijen horen dicht te blijven, maar het kan soms gebeuren dat batterijen gaan lekken. Dit komt vooral voor bij alkalinebatterijen en zink-koolstofbatterijen. Bijvoorbeeld wanneer ze lang in een ongebruikt apparaat zitten. De chemische stoffen die vrijkomen uit een lekkende batterij kunnen schadelijk zijn.
Lekkage voorkomen
De beste manier om lekkage van Alkalinebatterijen te voorkomen is andere batterijen te gebruiken. Oplaadbare NiMH batterijen zijn dan de meest voor de hand liggende keuze. Ze zijn krachtig en lekken niet.
Wat te doen bij brand van een loodzuur accu (gel/vlies)
Bij een brand door een interne en externe kortsluiting kunt u blussen met een poederblusser, schuimbrandblusser, CO2-blusser, F-500-blusser of N-ext-blusser. Bij alle tips is nog wel het belangrijkste, bel zo snel mogelijk de brandweer!
Niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak!
Batterijen die wel in de vuilnisbak belanden, gaan naar de afvalverbranding. Daar worden ze verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Ook om die reden is recyclen beter. Winkels die batterijen verkopen, moeten lege batterijen ook weer terugnemen.
Zijn batterijen dan gevaarlijk? Wanneer batterijen normaal gebruikt worden, zijn deze niet gevaarlijk. Maar als er kortsluiting ontstaat of ze komen met water in aanraking, dan kunnen batterijen brandgevaar opleveren. Ook als de batterijen overladen worden kan brand ontstaan.