Een onderhemd kan je rug beschermen wanneer je bijvoorbeeld veel buiten moet werken, of wanneer je op vakantie gaat naar een kouder land. Een goed onderhemd blijft netjes in je broek zitten en zorgt ervoor dat je nooit met een blote rug komt te staan, hierdoor komt de koude wind niet rechtstreeks op je huid en spieren.
Waarom onderhemd: De functie van een onderhemd
Een onderhemd houdt je warmer in de winter. Een onderhemd houdt je koeler in de zomer. Een onderhemd werkt als een schild voor je 'gewone' kleding. Transpiratie, huidvetten, schilfers worden opgevangen door een onderhemd.
Onder een overhemd draagt u een ondershirt. Een ondershirt is een effen t-shirt met goede pasvorm, in een onopvallende kleur. Een ondershirt zorgt ervoor dat het overhemd niet doorschijnt.
De pasvorm van het overhemd moet de pasvorm van het pak volgen. Onder een licht getailleerd kostuum hoort een licht getailleerd overhemd, onder een extra slank gesneden pak draagt u een slim fit dress shirt. Een pak dat ruimer valt kan ook een ruimer overhemd hebben.
Stijltip 2: Kleur van T-shirt
Mocht je een T-shirt onder je overhemd dragen adviseren wij om bij een zwart overhemd een zwarte T-shirt te dragen. Hierdoor voorkom je dat je geen wit randje ziet wanneer je de bovenste knoop open draagt.
Je kunt ervoor kiezen om je T-shirt zichtbaar of onzichtbaar onder een trui te dragen. Ga je voor een nette of zakelijke look? Kies er dan voor om je T-shirt onzichtbaar onder je trui te dragen. Bij een casual of speelse look kan het juist leuk zijn om iets van je T-shirt te laten zien.
Een goed onderhemd blijft netjes in je broek zitten en zorgt ervoor dat je nooit met een blote rug komt te staan, hierdoor komt de koude wind niet rechtstreeks op je huid en spieren. Katoenen onderhemden nemen het vocht / zweet op van je lichaam, hierdoor blijft dit niet op je rug liggen.
Bij een 3-delig pak (colbert met vest/gilet ) draag je geen riem. Je riem draag je met het uiteinde aan de linkerzijde van je taille. De juiste riem lengte is die lengte als je de middelste opening gebruikt. Hoe gladder en donkerder je schoenen, hoe formeler en zakelijker je uitstraling.
Meestal is het aan te raden om de knoopjes van je polo dan vast te doen. Draag je de polo met een jasje, kies dan voor een wat dunnere, lichtere stof, zoals katoen of linnen. Met een wollen colbertje gaat een polo meestal niet goed samen.
Hoe draag je een pak? U draagt het onderste knoopje van het colbert ten allen tijde open. Dit geldt ook voor het gilet, al mag u hier van afwijken. De stropdas hoort boven de riem en onder uw navel te vallen.
Heb je geen huidkleurig ondergoed? Dan kan je eventueel ook bepaalde kleuren onder witte kleding dragen. Als je een lichte huidskleur hebt kan je eventueel licht grijze of zacht roze tinten dragen. Als je een donkerdere huidskleur hebt dan kan je bijvoorbeeld rood ondergoed aan onder witte kleding.
Onder een overhemd is een V-hals T-shirt de beste keuze. De hals voorkomt dat het shirt zichtbaar wordt onder jouw overhemd, bijvoorbeeld als je een of meerdere knoopjes open doet.
Als stelregel kun je aanhouden dat een wit onderhemd het beste samengaat met een huidskleurig, beige of lichtgrijs ondershirt. Voor pastelkleurige overhemden is een wit ondershirt wel geschikt. Voor overhemden in donkere kleuren zoals navy en antraciet is een zwart ondershirt een goede match.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
De allerbelangrijkste reden is hygiëne, dus voor de frisheid. Ondergoed is er altijd wel geweest. Vroeger was vaak de bovenkleding zo ruw dat het ondergoed je beschermde tegen die schurende laag. En de kleding was moeilijk te wassen, dus door ondergoed werd de bovenlaag minder snel vies.
Verreweg de meeste vrouwen zien hun man het liefst in een strakke boxershort. De voornaamste reden die hiervoor aangedragen werd, laat zich raden: vrouwen vinden het mooi en sexy om de contouren van de man te zien. Strakke boxershorts worden gezien als lingerie voor mannen.
Poloshirt in je broek? Het is moeilijk om definitief een regel op te stellen. Het advies luidt als volgt: draag je een korte broek dan mag een polo over je broek komen. Met lange broeken is het wel netjes om de polo in je broek te steken.
Het omhoog zetten van uw polokraag ziet er al snel wat kakkerig uit. Het lijkt alsof er een stijlvolle uitstraling wordt gesuggereerd. Doe de kraag maar gewoon omlaag, omdat het totaal niet functioneel is om deze omhoog te doen. Het is eigenlijk een achterhaald modebeeld.
Heb je een heel donkergrijze of zwarte broek, dan kun je die perfect met een donkergrijs of zwart overhemd of shirt combineren. In combinatie met een zwartleren jasje of colbertje creëer je zo een all-black look. Stijlvol en heel mannelijk. Zwart op zwart kun je ook goed combineren met opvallende accessoires.
Vrouwen dragen de riem met de klok mee. De gesp van een riem hoort op het middelste gat te sluiten. U stemt uw riem af op de kleur van uw schoenen. Draag een riem nooit samen met bretels.
Bij blauwe pakken draagt men doorgaans bruine schoenen. Alhoewel bruin en blauw contrasterende kleuren zijn, is deze kleurencombinatie voor veel mensen prettig om te zien. Bij donkerblauwe pakken passen donkerbruine schoenen. Hoe lichter de blauwtint, hoe lichter de bruintint van de schoenen mag zijn.
Het bestaat uit: een colbert dan wel het jasje; een broek dan wel de pantalon; eventueel een gilet oftewel het mouwloze vest.
Hemden als onderkleding
Mouwloze shirts als onderkleding noemen we meestal hemden. Hemden of singlets dienen als ondergoed en om het lichaam warm te houden. Vaak wordt het hemd gedragen onder een ander kledingstuk. Meestal een trui of een overhemd.
De term 'tanktop' is populair in Nederland en bijvoorbeeld Amerika. Maar in andere landen zie je ook andere namen voor de top, zoals singlet in Engeland en banian in India.
Een onderhemd of hemd, in België veelal een marcelleke, en in Suriname een onderborstrok genoemd, is een stuk ondergoed dat wordt gedragen om het bovenlichaam warm te houden.