Is de secondelijm al helemaal hard geworden? Dan kun je wat nagellakremover met aceton of zelfs pure aceton erbij pakken. Druppel wat van de vloeistof op de plek met lijm en laat deze een paar seconden intrekken. Pas op!
Andere manieren om secondelijm te verwijderen van plastic
Een drastischere methode is het gebruik van ontsmettingsalcohol. Dep voorzichtig met een doek gedrenkt in ontsmettingsalcohol op de lijmvlek en probeer zo de secondelijm op te lossen. Ga vervolgens met een vochtige doek over de lijm om deze los te krabben.
Omdat het een erg vloeibare lijm is, is de kans groot dat je wat morst, op je handen bijvoorbeeld. Hier zijn een aantal tips hoe je secondelijm van je handen kunt verwijderen: Zeep en warm water. Laat de huid in warm water met zeep weken om de lijm los te krijgen.
Stickerverwijderaar
Zoals we je eerder vertelden dat kauwgom makkelijk te verwijderen is met pindakaas, zijn stickers en lijm dat ook! Vergeet die chemische stickerverwijderaars en pak gewoon wat pindakaas. Smeer wat over de sticker of lijmvlek heen en veeg het vervolgens weer af met een doekje.
Toch wasbenzine of terpentine gebruiken, want zwaardere middelen (thinner. aceton ed.) tasten het kunststof te veel aan. Eventueel kun je een mengsel maken van terpentine en spiritus, werkt als stickerverwijderaar.
Gemorste contactlijm verwijderen
Wanneer je gemorste lijmresten wil verwijderen, kun je het beste een doek gebruiken. Deze doordrenk je met de lijmverwijderaar van Rectavit. Vervolgens leg je de doek op de lijmresten van waar je gemorst hebt. Dit moet minder lang inwerken, namelijk vijf tot tien minuten.
Dan kun je wat nagellakremover met aceton of zelfs pure aceton erbij pakken. Druppel wat van de vloeistof op de plek met lijm en laat deze een paar seconden intrekken. Pas op! Aceton is niet zo'n prettig goedje, dus gebruik slechts een heel klein beetje en was het dan goed af met water en zeep.
Lijmresten kunt u soms verwijderen met heet water. Lijm op waterbasis is namelijk oplosbaar in heet water. Hardnekkige lijmresten zijn ook weg te schuren; met een plamuurmesje, schuurpapier of schuurmachine.
Om twee componenten lijm te verwijderen kunt u bijvoorbeeld aceton gebruiken. U kunt aceton het best gebruiken als de lijm nog vloeibaar is. U moet echter snel werken om te voorkomen dat de lijm uithardt.
Los afwasmiddel op in heet water. Drenk er een doek in en leg hem op de lijmvlek. Leg er eventueel een plastic zak en een gewicht op, zodat de doek nat blijft. Schraap de lijm weg met een schraper, maar zorg dat je de ondergrond niet beschadigt.
Dat betekent : De lijmvlekken inwrijven met afwasmiddel (puur), ca 10 minuten laten inwe(r)ken en vervolgens afnemen.
Aceton kan gebruikt worden om de meeste soorten lijm, zelfs secondelijm, mee te verwijderen. Het is vrij agressief maar werkt wel goed. Aceton zit onder andere in nagellakremover. Smeer wat van dit goedje op je lijm en laat het even intrekken.
Secondelijm verwijderen van metaal: Probeer aceton, wat vaak wordt gebruikt in nagellakremover. Als dat niet werkt, laat het metalen oppervlak dan dertig minuten weken in een twee op één delen mengsel van water en witte azijn. Probeer de resten vervolgens te verwijderen met een ruwe doek of fijn schuurpapier.
Lijm op tegels en natuursteen kan je meestal verwijderen met een aangepaste reiniger. Giet het product al dan niet onverdund (raadpleeg de verpakking) op de resten en laat het een kwartier inweken. Let wel op met poreuze gesteenten als marmer en kalksteen.
Het zit in nagellakremover om opgedroogde nagellak makkelijker te verwijderen. Aceton kan ook in een lijmverwijderaar of verfverdunner zitten. Aceton wordt daarnaast gebruikt om plastics, vezels, medicijnen of andere chemische stoffen te maken. Aceton wordt in kleine hoeveelheden van nature in je lichaam gevormd.
Geen probleem, de lijm is namelijk water- en vaatwasmachinebestendig. Extra prettig aan dit product is dat het ervoor zorgt dat je je vingers schoon houdt tijdens het lijmen.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water.
Tec7 losmaken
Hiervoor zijn verschillende oplossingen. Een stanleymesje kan soms voldoende zijn om de kit te verwijderen. Dat gaat prima bij bijvoorbeeld een wastafel die hiermee vastgezet is. Ook een verfkrabber of sterk visdraad wil wel eens helpen.
Je gaat als volgt te werk: verwarm het plakfolie met een föhn. Begin in een hoekje zodat deze loslaat en je het plakfolie voorzichtig los kan trekken van de achtergrond. Föhn vervolgens verder onder het deel dat los is geraakt en trek zo voorzichtig het plakfolie verder los.
Aceton zorgt ervoor dat de lijm moeiteloos oplost. Breng dit aan op een doek, een stuk keukenpapier of een wattenschijfje en wrijf hiermee over de resten om voor een schoon resultaat te gaan. Met olijfolie of slaolie kunt u plakband verwijderen van verschillende oppervlakken, bijvoorbeeld van plastic en glas.
Probeer eens het volgende: op een niet te groot stuk wat wasbenzine aanbrengen, en dmv plasic folie eroverheen zorgen dat die benzine niet te snel kan verdampen. Zodat het goed door het plakband kan intrekken. Dan proberen het betreffende stuk tape eraf te halen.
Schoonmaakazijn is de beste stickerverwijderaar die je je maar kunt bedenken. Daarnaast is azijn goedkoop, milieuvriendelijk en je kunt dit gewoon online bestellen.