Vervuiling van de oceaan door kleding Microvezels zijn kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn. Verreweg de grootste boosdoener hiervan is de stof polyester. Deze plastic stof is te vinden in ongeveer 60% van alle kleding en is verantwoordelijk voor 2-3 keer meer CO2-uitstoot dan katoen.
In polyester zitten plastic microvezels. Als je een stof hebt die polyester bevat en je wast het in de wasmachine of spoelt het uit onder de kraan, dan komen deze plastic microvezels in het water terecht. Het lukt waterzuiveringsbedrijven niet om alle microvezels uit het water te halen.
Polyester is moeilijk te verven en maakt daardoor gebruik van zware kleurstoffen, die voor veel vervuiling zorgen. Polyester laat microplastics los bij het wassen.Deze microplastics zijn enorm klein en hebben een enorme impact op het milieu, dieren en zelfs ons eigen lichaam.
Wat zijn de nadelen van polyester? Natuurlijk is polyester niet enkel een wonderstof. Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen.
Omdat polyester 'lang meegaat' en niet biologisch afbreekbaar is, blijven deze kleren lang liggen op de stortplaats of komen ze in het omgelegen land of water terecht.
Vezels van de synthetische stoffen nylon en polyester hebben mogelijk een nadelig effect op het herstel van longen. Onderzoekers waarschuwen dat dit 'met name gevolgen kan hebben voor kinderen en mensen die beschadigde longen hebben door bijvoorbeeld corona'.
Wat is sterker, polyester of katoen? Polyester is sterker en in het geval van gerecycled polyester duurzamer dan katoen. Zelfs na een aantal wasbeurten behoudt polyester zijn kleuren en blijft het lang mooi. Hierdoor is de stof ook goed bestand tegen zonlicht.
Polyester ademt
Een van de grootste nadelen van polyester stof was dat het niet ademde en daardoor al snel plakkerig aanvoelde. Gelukkig is dit inmiddels verleden tijd en ademt polyester tegenwoordig wel gewoon. De zachte, soepele stof voelt aan als katoen en kan in alle jaargetijden gedragen worden.
Polyester, elastaan en andere synthetische stoffen
Zorgwekkend, gezien de nadelen van deze stof voor natuur en klimaat. Gerecycled polyester is een interessant alternatief, maar ook van dit polyester komen microdeeltjes in onze oceanen terecht.
Polyester is een synthetische vezel, anders gezegd: kunstmatig. Het wordt gemaakt van twee grondstoffen: aardolie en aardgas. Daarbij voegt de fabrikant chemische stoffen toe. Deze bloes van een duurder merk is waarschijnlijk van goede kwaliteit polyester gemaakt.
Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'. Je kunt ook een keurmerk tegenkomen.
Denk aan katoen en wol, verkrijgbaar door katoenplanten te verbouwen of schapen te scheren. Of synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, die gemaakt worden van aardolie.
Zelfs kledingstukken die volledig van polyester zijn gemaakt, zijn niet eeuwig herbruikbaar. Er zijn twee manieren om PET te recyclen: mechanisch en chemisch. “Mechanisch recyclen wast en versnippert een plastic fles tot het weer een polyester vezel is, welke vervolgens het traditionele productieproces weer doorloopt.
Een synthetisch stofje is niet het lekkerste materiaal om te dragen, maar nu blijkt dat het ook nog eens slecht kan zijn voor je gezondheid. Synthetische kleding laat namelijk microplastics los, en die kun je inademen.
En dan de echte winnaar uit deze lijst, die met schouders boven de andere stoffen uitsteekt: Lyocell. Een andere naam voor deze stof is TENCEL, een gepatenteerde naam die stoffenfabrikant Lenzing gebruikt voor haar producten van Lyocell.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
PES – Polyester
Let wel op: in vergelijking met katoen en viscose neemt het bijna geen vocht op maar hierdoor droogt het wel enorm snel. Een kledingstuk uit polyester droog je beter niet in de droogtrommel en strijken doe je zo weinig mogelijk. Het is een delicaat textiel dus wassen doe je tot maximaal 40°.
Polyester is een transparante kunststof met een breed toepassingsgebied. De hoge slagvastheid, uitstekende vacuümvormbaarheid en goede mechanische eigenschappen maken dit materiaal bij uitstek geschikt voor toepassingen in de reclame industrie.
Polyester is goed bestand tegen zonlicht. Bacteriën en schimmels tasten de draden niet aan. De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig.
2. Synthetische materialen. Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Polyamide is bijzonder duurzaam en daardoor duurder materiaal dan polyester. Het is iets gevoeliger voor warmte dan polyester. Je wast het dus op een lagere temperatuur. Stoffen met een toevoeging van polyamide zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee dan stoffen met polyester.
Beddengoed van polyester en microvezel is niet erg geschikt voor de zomer, omdat je het al snel erg warm kunt krijgen onder de synthetische vezels, waardoor het voor je lichaam erg lastig wordt om de temperatuur te reguleren.
Polyester is kreukvrij, stevig en ademend. Doordat de stof, in tegenstelling tot katoen, geen vocht opneemt blijven er geen gele (zweet)vlekken achter. Het nadeel is echter dat je dus relatief snel zweet in polyester en de natte plekken juist wel zichtbaar zijn.
Polyester is een synthetische stof, met andere eigenschappen dan bijvoorbeeld katoen. Eén van de voordelen van dit materiaal is dat het kleurvast is, dus dat kleuren niet zullen vervagen.