Plaats een gasfles waar mogelijk buiten of in een goed geventileerde, daarvoor ingerichte opslagplaats. Controleer of alle kranen van de gasflessen (zowel volle als lege) goed dicht zijn en voorzie alle gasflessen van goed aangedraaide beschermkappen.
Tip 1: zet gasflessen rechtop
Vervoer gasflessen rechtop, dit voorkomt dat flessen kunnen gaan rollen. Rollende flessen kunnen beschadigen, waardoor er in het ergste geval gas vrij kan komen.
Voor een gasflessenkast in een gebouw (brandveiligheidsopslagkast volgens EN 14470-2) geldt tevens : - Maximaal totale hoeveelheid van aanwezige flessen mag 500 liter zijn.
Er zijn geen specifieke regels voor het vervoeren van een gasfles in een personenauto. Formeel mag u niet iets doen waarbij u zelf en ander in gevaar brengt. De fles rechtop en indien mogelijk fixeren of vastzetten met een sjorband lijkt me echter safe genoeg en bij voorkeur zo ver mogelijk naar voren in de laadruimte.
Nooit in de kofferbak
Het grootste risico bij het vervoeren van gasflessen in de auto is dat ze omvallen wanneer je bijvoorbeeld een keer hard moet remmen. De gasfles kan dan niet alleen je auto beschadigen, maar ook de fles zelf kan beschadigd raken. Bijvoorbeeld de gaskraan.
Laat een gasfles niet in de auto achter bij tussenstops, maar rij direct naar huis. Ook als je een lege gasfles vervoert, moet je er altijd voor zorgen dat de gaskraan gesloten is en gelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen.
Een gasfles hoeft niet vorstvrij bewaard te worden, dit komt doordat propaan past bevriest bij rond de -40 graden Celsius. Een gasfles kan dus best in de vrieskou staan, tenzij het -40 graden Celsius gaat worden.
De goedkeuringstermijn is minimaal 10 jaar, al is die voor sommige gasflessen langer. De herkeuringsdatum vind je meestal op een ring onder de gaskraan, of op een etiket.
Bewaar een gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde, koele plaats in de open lucht, zoals de tuin of op het balkon. Nooit op een plek waar de zon er direct op schijnt. Een goed geventileerde schuur is ook een optie, maar niet direct naast een warmtebron zoals een kachel.
Tip 1: zet gasflessen rechtop
Vervoer gasflessen rechtop, dit voorkomt dat flessen kunnen gaan rollen. Rollende flessen kunnen beschadigen, waardoor er in het ergste geval gas vrij kan komen.
Sowieso is de hoeveelheid cilinders die je in één transport mag meenemen niet onbeperkt. Als het om een inert gas gaat – gas dat niet brandbaar, explosief, oxiderend of toxisch is –, mag je maximaal twintig B50 cilinders in een voertuig meenemen. Niet-inerte gassen dien je in kleinere hoeveelheden te vervoeren.
Sluit afsluiters goed af, koppel reduceertoestellen en slangen af en monteer altijd de beschermkap. Zorg voor een zeer goede, permanente ventilatie. Vervoer geen toxische of corrosieve gassen. Vervoer geen brandbare gassen in de kofferruimte.
U dient dan wel rekening te houden met het vastgestelde maximum van 2500 liter, welke alleen in een bouwkundige gasopslag mag worden opgeslagen. Wanneer het om minder grote hoeveelheden gaat; tot aan maximaal 220 liter, kan dit in een inpandige brandveiligheidsopslagkast geschikt voor de opslag van gasflessen.
In plaats van damp kan er ook vloeibaar gas uit de kraan stromen. Omdat LPG de vettige substantie glycerine bevat, kan dit schade toebrengen aan uw apparraten. Naast dat het gevaarlijke situaties kan opleveren, is het zelf vullen van een gasfles een milieudelict. Je kan hier dus een boete voor ontvangen.
Gascilinders opslaan
Sla cilinders op in een goedgeventileerde, afgedekte ruimte, bij voorkeur buiten, in de schaduw, op een egaal, horizontaal oppervlak met een goede waterafvoer. Sla cilinders verticaal op en beveilig ze tegen omvallen.
Een gasfles kan niet zomaar ontploffen. Dat gebeurt alleen wanneer ze blootgesteld wordt aan hoge temperaturen, denk maar aan een brand. Meer voorkomend is een lek waardoor gas uit de fles ontsnapt. Bijvoorbeeld omdat de gaskraan niet goed is dichtgedraaid of omdat er een scheurtje zit in de gasslang.
Een gasfles explodeert niet vanzelf. Zelfs als de kraan openstaat en het gas uit de fles stroomt, explodeert de fles niet als u er onverhoopt een vuurtje bij houdt. Het uitstromende gas vliegt natuurlijk in brand, maar de overdruk in de gasfles of gastank verhindert dat de vlam in de fles zal slaan.
Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!
Meestal ruil je een lege gasfles om voor een volle. Maar er zijn uitzonderingen. Een gasfles heeft namelijk een 'houdbaarheidsdatum', ofwel goedkeuringstermijn. Van een butaan of propaan gasfles is de goedkeuringstermijn meestal 10 jaar.
Extreme hitte
De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 50 graden Celsius. Bij 50 ⁰C of meer kan het kunststof namelijk blijvende schade oplopen.
Neen, de gasfles zal niet ontploffen. Wanneer de zon schijnt en de temperatuur oploopt, stijgt de druk in de gasfles natuurlijk ook. Gasflessen zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen deze oplopende druk maar het is natuurlijk altijd beter om de gasflessen uit de zon te houden.
Druk dus, dat is de reden voor de vorm van de gastanks en -flessen. In Nederland is de luchtdruk, de atmosferische druk, gemiddeld 1,013 bar. Propaangas heeft daarentegen een druk van 7 bar (bij 20 graden Celsius). Ter vergelijking, als je gaat duiken neemt de druk ongeveer met 1 bar per 10 meter duiken toe.
De gasflessen in de camper moeten bijgevuld worden door professionals in een speciaal vulstation. Je mag het vanwege veiligheidsredenen niet zelf doen. Op de gasfles zit namelijk geen 80% vulbegrenzer, waardoor het gevaar bestaat dat de gasfles tot 100% wordt gevuld.