Geëxpandeerd polystyreen – beter bekend als piepschuim – wordt niet of nauwelijks gerecycled, komt gemakkelijk in het milieu terecht en brokkelt snel af in kleine stukjes. Op straat en in het water kun je de kleine witte bolletjes piepschuim overal vinden.
Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Op dit moment wordt EPS op veel plekken al gerecycled, maar de gescheiden inzameling kan nog veel beter.
Dat polystyreen lang meegaat is ook een nadeel, want het is moeilijk biologisch afbreekbaar. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een waterzuiveringsinstallatie of een composthoop. . Het vergaat dus niet snel in de natuur. Hierdoor kan plastic afval van polystyreen lang in het milieu rondzwerven.
Zowel tijdens de productie als tijdens het gebruik is geëxpandeerd polystyreen een volstrekt veilig product voor mens en omgeving. Bovendien verlagen ISOMO isolatieproducten de energiekosten, wat een zeer gunstige invloed heeft op het broeikaseffect.
EPS IS EEN VEILIG MATERIAAL.
Naast ons 'algemene' milieu dient een materiaal ook veilig te zijn voor ieders 'persoonlijk' milieu: de gezondheid. EPS is een ronduit veilig materiaal. Niet voor niets wordt het, naast de isolatietoepassing, eveneens op grote schaal gebruikt voor de verpakking van levensmiddelen.
Zijn natuurlijke isolatiematerialen beter voor het milieu? Natuurlijke isolatiematerialen zijn gemaakt van biobased, hernieuwbare grondstoffen. Bijvoorbeeld van vlas, hennep, katoen of schapenwol. Een aantal van die materialen zijn beter voor het milieu dan de meeste materialen van mineralen of aardolie.
Piepschuim (EPS) is een kunststof gemaakt van aardolie. Dit materiaal is opgebouwd uit kleine bolletjes die aan elkaar geplakt zijn. Piepschuim vindt u in allerlei vormen terug, bijvoorbeeld als beschermings- en vervoersmateriaal voor televisies en koelkasten of als isolatiemateriaal.
Is piepschuim gevaarlijk voor kinderen? Piepschuim letters en vormen zijn bedoeld voor decoratief gebruik en is dus geen kinderspeelgoed. In principe is EPS niet gevaarlijk maar bij kinderen is in het algemeen bekend om altijd op uw hoede te zijn.
Piepschuim kunt u bij het afvalbrengstation weggooien. Bij het plastic afval wordt piepschuim niet goed verwerkt en bij het restafval wordt het verbrand.
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.
Piepschuim wordt gemaakt van polystyreen. Dit valt onder kunststof. Van origine is het een isolatiemateriaal, maar omdat het een licht materiaal is en omdat het in elke vorm te maken is, wordt het voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor de bescherming van goederen en isolatie tijdens transport.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren. Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes.
Polystyreen kan eenvoudig worden hergebruikt en is dus ideaal om te recyclen. Daarom is het verstandig om uw polystyreen (uw plantentrays) gescheiden van het restafval in te zamelen.
Piepschuim (EPS) is een kunststof die we in veel verschillende vormen en maten tegenkomen. Of je nou een nieuwe televisie, wasmachine of stofzuiger koopt, dit soort producten worden vaak stootvrij verpakt met behulp van piepschuim.
PS of Polystyreen is een thermoplastisch polymeer. Het is waterafstotend en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van wegwerpbestek, -bekertjes en frietbakjes.
Als piepschuimkorrels worden opgegeten, verharden ze onder invleod van de maag- darmsappen, de spijsverteringssappen dus, daardoor bestaat de kans dat die korrels zich aan de darmvlokken in de darm hechten, een gevolg hiervan kan zijn het groeien van gezwellen.
Re: Kitten eet piepschuim
Ik zou zeker even contact opnemen met de dierenarts! Piepschuim is gevaarlijk spul, en aangezien haar ontlasting niet helemaal normaal is... Dit (en ander) spul kan even blijven zitten voor ze er last van krijgen.
De stoffen waarmee de meeste vergiftigingen bij kinderen in Nederland worden veroorzaakt zijn: Geneesmiddelen - in 39% van alle gevallen. Huishoudmiddelen en doe-het-zelf producten - 21%. Planten, paddenstoelen en dieren - 9%.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt.
Piepschuim kun je op de meeste milieustraten inleveren; kijk voor het actuele overzicht bij de milieustraat. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container. Inleveren als grofvuil of thuis in de grijze container.
Piepschuim kan je lijmen met heel veel verschillende soorten lijm. Gewone hobbylijm doet zijn werk al prima. Een lijmspray of een lijmpistool zijn ook geschikt om piepschuim te lijmen. Ook de normale Bison Kit Alleslijm is geschikt om piepschuim te verlijmen.
Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.