De zwangerschap bekendmaken met een boekje of tijdschrift Jullie kunnen bijvoorbeeld het boekje Opa en Oma Pluis van Nijntje leuk inpakken en dit cadeau geven aan de aanstaande opa's en oma's. Of kies voor een boekje met tips over hoe je de beste opa of oma wordt.
Geef opa en oma een ingepakte doorzichtige (lege) fles, met daarin de aankondiging van je zwangerschap. Dit kan de foto van de echo zijn, of als je deze nog niet hebt gehad, een briefje.
De zwangerschapstest en/of echo
Hét bewijs voor vrienden en familie: de echo of de zwangerschapstest laten zien. Je kunt ook een echo in een fotolijstje doen of de test en een echo in een mooi doosje stoppen. Ook superleuk voor de bekendmaking op social media: een foto van jullie met de echo en/of een positieve test!
Kies een rustig moment. Je kunt het ook eerst alleen aan de ouder vertellen met wie je het makkelijkst praat. Zeg dat je iets wilt vertellen dat je heel moeilijk vindt en dat je hoopt dat je ouders dat begrijpen.Vertel ook dat je hoopt dat je ouders je willen helpen en steunen, welke keuze je ook maakt.
Tegenwoordig is de echo niet meer weg te denken. De meeste verloskundigen bieden je een echo aan rond 7-8 weken zwangerschap. Dat is het moment dat je ziet of de zwangerschap goed zit of niet.
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Bent u zwanger? Vertel dit aan uw werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voordat u met zwangerschapsverlof wilt gaan. Maar meld dit liever eerder.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Opa en oma dienen als rolmodellen voor kleinkinderen. Ze hechten aan waarden en normen zoals respect, geduld, begrip en vriendelijkheid. Door deze positieve eigenschappen te tonen, leren kleinkinderen belangrijke levenslessen en kunnen ze deze waarden en normen in hun eigen leven toepassen.
In de Nederlandse wetgeving is geen recht op omgang tussen grootouders en de kleinkinderen opgenomen. Op basis van art. 1:377a lid 1 BW en Europese regelgeving, art.
Moetie, nanou, bompi of paps – elke familie heeft zo zijn eigen namen voor grootouders. Maar 'oma' en 'opa' blijven toch veruit de populairste roepnamen.
Bekendmaking zwangerschap na termijnecho
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
Bij een zwangerschap van 8 weken is het mogelijk om je baby te zien en het hartje te zien kloppen. De duur van de zwangerschap kunnen we nog niet goed inschatten, dit doen we tijdens de termijnecho.
Je kindje heet in deze fase van je zwangerschap nog een embryo. Met een grootte van 0,5 tot 1 mm is je kindje nu net zo klein als een speldenknop. Echt ieniemienie dus. Maar dat duurt niet lang, je baby groeit nu heel erg hard en in deze week vormen zich de eerste lichaamsonderdelen.
Bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad. Een vroege echo kan al vanaf 6 weken (maar is betrouwbaarder vanaf 7+ weken). We willen onderstrepen dat jij vrij bent in de keuze om extra echo's te maken. Het kan leuk zijn om bijvoorbeeld mooie beelden van je kindje te hebben.
Een positieve test, het eerste bewijs dat je zwanger bent! Maar wat ben je nieuwsgierig, zit er echt iets in mijn buik?! Wat kijk je uit naar de eerste echo! Deze vind plaats tussen de 8 en 10 weken zwangerschap, dat kan dus al 4 weken na je positieve test!
Na ongeveer 5 zwangerschapsweken kan bij inwendige echoscopie het vruchtje in de baarmoeder zichtbaar worden. Dat is ongeveer 3 weken na de menstruatie.
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst;in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week;in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Bij zwangerschap moet u naar de huisarts, gynaecoloog en/of verloskundige als: U heeft ontdekt dat u zwanger bent.
Fysieke belasting en zwangerschap
Hiervoor gelden een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het minder dan 10 kilo per keer zijn. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal 10 keer per dag maximaal vijf kilo tillen.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.