Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. Eet dagelijks een handje ongezouten noten. Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
Voelt u zich de laatste tijd moe en bent u regelmatig verkouden en/of grieperig? Waarschijnlijk heeft u dan een lagere weerstand. Symptomen zoals moe zijn, vaak verkouden en grieperig horen bij een lage weerstand. Ook kan het langer duren voordat u zich weer de oude voelt en hersteld bent.
Kies dan voor een vitamine B12-supplement. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die er bestaat en zit onder andere in fruit, groente en aardappelen. Vitamine C is een antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zo helpt om je weerstand op peil te houden.
Eet dagelijks minimaal één van de volgende voedingsmiddelen: bieten, wortels, citrusvruchten, blauwe bessen en knoflook. Zij zijn namelijk rijk aan vitamine A en C. Net wat je afweersysteem nodig heeft!
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
"Roken, alcohol en ongezond eten met veel suiker en vetten bevorderen de laaggradige ontsteking. Groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren graanproducten helpen je juist om deze te remmen." Vitamine D, zink en vitamine C zijn belangrijke voedingsstoffen om infecties in te dammen.
Voldoende water drinken helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Begin je dag met een groot glas water zodra je 's ochtends opstaat om de vochtbalans in je lichaam te herstellen na de nacht.
Denk aan spinazie, boerenkool of broccoli. Stuk voor stuk zitten ze weer vol antioxidanten en vitamines (A, C, E of een mix van alledrie). Vitamine A staat beter bekend als de anti-infectie vitamine. Je kan aan je dosis 'A' komen door bijvoorbeeld (vette) vis of eieren te eten.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen. Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand.
Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam. Er zijn veel soorten afweerstoornissen, die in ernst en verschijnselen sterk kunnen verschillen.
Langdurige verkoudheidsklachten worden vaak veroorzaakt door beschadigingen aan het neusslijmvlies of de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken. Chronische verkoudheid wordt behandeld door de klachten bestrijden of door onderliggende oorzaak aan te pakken.
Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap. Bij insomnia is het tegenoverstelde aan de hand: dan is er sprake van slapeloosheid, en lukt het maar niet om te slapen. Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.