Gokken kan verslavend werken. Mensen kunnen door gokken in een roes raken. Zij gaan dan volledig op in het spel en vergeten eventuele problemen. De spanning en opwinding die het spel met zich meebrengt verandert een aantal processen in lichaam en hersenen.
Gevolgen van gokverslaving
geld stelen of fraude plegen om aan meer geld te komen. ruzie: door liegen en het bagatelliseren van problemen. vermoeidheid, uitputting, rusteloosheid. verlies van bijvoorbeeld werk, huis, relatie.
Een gokverslaving begint vaak met plezier, vermaak en opwinding. Voor gokverslaafden biedt het gokken een kick waar ze niet meer buiten kunnen. Deze kick ontstaat uit de spanning van het wel of niet winnen. Men vergeet alles om zich heen en is één met het spel.
Gokken en wedden kunnen op die manier een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met de roes van alcohol- of ander druggebruik. Het lichaam gaat op dit mechanisme reageren. Je gaat helemaal op in het spel. Daar krijg je een fijn gevoel bij, maar je kan er ook geagiteerd, prikkelbaar en neerslachtig van geraken.
Dat maakt gokverslaving even serieus als een drugs- of alcoholverslaving. Als je stopt met gokken kun je vervelende klachten krijgen: hoofdpijn, trillen, slaapproblemen en zweten. Net als andere verslavingen is een gokverslaving een ziekte, die niet vanzelf overgaat.
Een gokverslaving kun je niet genezen met alleen maar medicatie. Er is helaas geen wonderpil op de markt om van je verslaving af te komen.
Het variëert van mens tot mens; veel hangt af van iemands eerlijkheid en wilskracht. Vaak vindt er een terugval plaats en moet de gokker langer doorgaan met het proces van gokvrij worden. Een gokverslaafde wil zonder hulp stoppen, lukt dat? Soms zal dit lukken, maar de meeste gokverslaafden redden het niet alleen.
Je hebt obsessieve gedachten over waar en wanneer je weer kunt gokken. Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je je gokverslaving voor je omgeving verborgen wil houden. Ook al zijn de nadelen van het gokken groter dan de voordelen, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.
“Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een verslaving voor ongeveer 50% genetisch is bepaald. Maar, dat wil niet zeggen dat het ook altijd tot uiting komt. De omstandigheden waarin iemand opgroeit, hebben een grote impact.
Een gokverslaving, ook wel bekend als probleemgokken of dwangmatig gokken, is een chronische (hersen)ziekte. Het kan werk- en (gezins)relaties ernstig beïnvloeden en tot ernstige financiële problemen leiden. Indien onbehandeld, zal een gokverslaving verergeren.
De spanning en opwinding die het spel met zich meebrengt verandert een aantal processen in lichaam en hersenen. Het is mogelijk dat hierdoor het beloningscentrum in de hersenen geprikkeld wordt. Hierdoor kan een sterk verlangen naar het gokken ontstaan. Zo kan niet alleen een middel maar ook gedrag verslavend werken.
Maak het zo concreet en duidelijk mogelijk. Bijvoorbeeld: “Ik wil niet meer dat je zoveel gokt dat je je verplichtingen niet na kunt komen.” Of: “Ik wil dat je hulp gaat zoeken om te minderen met gokken.” Vraag wat jouw naaste hiervan vindt.
Oorzaken gokverslaving
Waarom iemand wel of niet verslaafd raakt, heeft te maken met persoonlijke eigenschappen, zoals zoeken naar sensatie of een negatief zelfbeeld. Het kan ook te maken hebben met het gezin waarin je bent opgegroeid of de vriendenkring die je hebt. Gokverslaving kan dus iedereen overkomen.
Aanmelden voor een gokstop kan op de website van het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). De gokstop geldt voor online goksites, speelautomatenhallen en casino's met een Nederlandse vergunning. De gokstop duurt altijd minstens 6 maanden.
Hoelang duren ontwenningsverschijnselen van gokken? Na een paar dagen heb je al minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals: trillen, hoofdpijn, transpireren en maag- en darmklachten. Na een week zijn die klachten meestal over.
Ja, de afkickverschijnselen van gokken zijn heftig, maar ze zullen steeds minder worden. De eerste drie maanden zijn het lastigst. Eerst zullen de lichamelijke reacties verdwijnen en pas later de mentale reacties. Het kan zijn dat je daar uiteindelijk hulp voor nodig hebt.
Door gebruik tekortschieten op het werk, school of thuis. Blijven gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt in het sociale of relationele vlak. Door gebruik opgeven of sterk verminderen van hobby's, sociale activiteiten of werk. Voortdurend gebruik, zelfs wanneer je daardoor in gevaar komt.
Als u verslaafd bent, heeft u een alsmaar terugkerende, onweerstaanbare behoefte aan het middel. Wie heel erg verslaafd is, is een groot deel van de dag bezig met gebruik van het middel of gedachten daaraan. Verslaafden houden hun verslaving vaak geheim. Of ze ontkennen dat ze verslaafd zijn als iemand er naar vraagt.
Samen met het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem (LADIS) brengen zij jaarlijks de kerncijfers in de verslavingszorg uit. In 2021 waren 1.887 mensen in behandeling voor een gokverslaving (2).
Stoppen met gokken gaat niet makkelijk zijn. Net zoals bij een drugs- of alcoholverslaving krijg je last van lichamelijke en mentale afkickverschijnselen. Jouw lichaam is zo gewend geraakt aan gokken, dat het tijd nodig heeft om te herstellen. En dat is geen pretje.
Wees eerlijk
Draai er niet omheen, maar vertel wat je dwars zit. Vertel bijvoorbeeld dat je de laatste tijd veel gokt en dat je denkt dat je een verslaving hebt. “Ik vind het heel moeilijk om dit te vertellen.” “Ik merk dat ik niet zo goed weet hoe ik moet beginnen.”
Vele klinieken hebben mogelijkheden om vragen te stellen. Hier kun je terecht voor al je vragen in de omgang met de verslaafde. Er is altijd een weg naar een leven zonder verslaving. Zoek de juiste hulp en blijf altijd praten met de verslaafde, maar wees duidelijk en bepaal je eigen grenzen.