Plasluier verschonenMaak de luier los en vouw hem dubbel onder de billen van je baby. Zorg er hierbij voor dat je kindje op de schone buitenkant van de luier ligt. Je kan voor de zekerheid al een schone luier onder de billetjes van je baby schuiven. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan is het in de schone luier.
Telkens als je baby heeft gepoept of geplast, verschoon je zijn luier. Bij een pasgeboren baby verschoon je bij elke voeding zijn luier, zo kun je het aantal poep- en plasluiers goed bijhouden. Dit houdt in dat je je baby wel zo'n zes tot acht keer per dag verschoont. De ontlasting komt vaak op gang tijdens het voeden.
Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden. Maak je dus niet druk wanneer je baby gedurende dat hij/zij ouder wordt minder gaat ontlasten.
Staand verschonen
Mocht het liggend verschonen echt niet lukken en je kleintje kan al goed staan, dan kun je je baby ook staand verschonen. Kies in dit geval liever niet voor de commode, maar laat je kindje veilig op de grond staan. Als jonge moeder zul je weleens momenten meemaken die je misschien liever snel vergeet.
Tips bij het verschonen van de luier
Gebruik lauwwarm water en doekjes met een speciale babylotion, gebruik geen zeep! Maak de huid, de billen en de liezen goed droog. Gebruik hiervoor een hydrofiele handdoek. Voorkom irritatie door na het afdrogen de billetjes en de huidplooien in te smeren met een babycrème.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Bij het verwisselen van een natte luier, volstaat het de huid met water te reinigen.Als er ook stoelgang aanwezig is, reinig je de billetjes schoon met water en een hydraterende zeep of olie.
Voor kinderen en baby's is eens per twee weken het bed verschonen voldoende. Als ze echter in bed geplast, gepoept of gebraakt hebben, dan verschoon je het bedje diezelfde dag of nacht. Slapen er huisdieren bij het kind in bed, verschoon dan de lakens minimaal eens per week.
Je kunt aan je baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt. De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg.
Was altijd eerst je handen voordat je je baby gaat voeden of verzorgen. Zo voorkom je infecties. Door je baby voor de voeding te verschonen, wordt deze goed wakker. Trek voldoende tijd uit voor een voeding, zodat je op je gemak kunt voeden.
Maar na een periode van drie tot vier uur zonder voeding zakt de bloedsuikerspiegel van je pasgeboren baby. Te lang een te lage bloedsuiker kan schadelijk zijn voor de hersenen. Het is daarom vaak beter om je pasgeboren baby niet langer dan drie tot vier uur zonder voeding te laten.
Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Om er voor te zorgen dat je baby veilig en comfortabel slaapt is het belangrijk om je baby de juiste nachtkleding aan te doen. Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie. Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie.
Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
Hoe lang moet je om de 3 uur voeden? Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Na een week ziet je baby dingen op ongeveer 20 cm afstand het best.Dingen die dichter of verder weg zijn, zal hij of zij waziger zien. Je baby kan iemand het beste zien als het gezicht zich op ongeveer 20 cm van zijn of haar gezicht bevindt.
U legt de baby aan de borst zo vaak en zolang hij er om vraagt. Dit bevordert de melkproductie en geeft de baby de nodige voedingsstoffen. Zorg dat uw kindje de eerste paar dagen minstens acht à twaalf voedingen per dag krijgt.
Molton wassen
Wij adviseren een molton hoeslaken eens per maand af te halen en te wassen.
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Verschoon 's nachts alleen als het echt nodig is. Heeft je baby een kwetsbare huid en luieruitslag, dan is dat wel een reden om ook 's nachts een schone luier te geven. In de warme zomermaanden hebben baby's sneller geïrriteerde billetjes. Ook dan is vaker verschonen fijn.
Uw kind moet binnen 24 uur geplast hebben. Gedurende de eerste dagen heeft uw kind, afhankelijk van de hoeveelheid voeding, twee of drie natte luiers. Na een week is bijna elke luier nat.
Gewoon in de prullenbak dus. De wipes mogen in Nederland bij het restafval, dus niet bij het GFT-afval. Omdat billendoekjes ontlasting bevatten, mogen deze niet mee in het GFT afval. Dit is om te voorkomen dat er bijvoorbeeld medicijnresten in de compost eindigen.