Ruim de helft van de viskramen op Nederlandse markten, verkoopt vis die niet helemaal vers of zelfs bedorven is. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond bezocht achttien viskramen op markten in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht. De onderzoekers gingen twee keer naar elke kraam.
Verse vis herkennen in de winkel of bij de visboer? Let op de ogen, de huid en de geur van de vis. Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.
In zijn bestseller Kitchen Confidential riep Anthony Bourdain al zijn lezers op om nooit op maandag vis te bestellen in een restaurant. De reden is simpel: (de meeste) visboeren doen geen leveringen in het weekend, dus de kans dat je op maandag een kakelvers visje zit te eten is nihil.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
De soorten die je vers kunt kopen zijn meestal kabeljauw, makreel, schol, garnalen en zalm. Ingevroren zijn vooral schol, kabeljauw, zalm, tilapia en pangasius erg populair. Daarnaast kun je in de supermarkt veel speciaal verwerkte vis kopen.
De herkomst is bij verse vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.
Verse vis kopen kun je tegenwoordig vrijwel overal kopen: van dorp tot stad en alles er tussenin. Elke winkelstraat of winkelcentrum heeft wel een visspecialist of mobiele viskraam, waar een ruime keuze aan vissoorten te koop zijn. Bovendien verkoopt de visspecialist ook vaak al klaargemaakte gerechten en hapjes.
Vis is gezond
Vis is een bron van eiwitten en het is een gezonde vleesvervanger. Als we de vergelijking maken tussen vis en vlees, dan bevat vis minder ijzer dan vlees. Dat komt omdat er minder bloed zit in vis. Maar vis scoort hoger als het gaat om onverzadigde vetzuren en de visvetzuren EPA en DHA.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je.
Bacteriën. Als vlees of vis snel genoeg wordt ingevroren, krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees en vis.
Er is een zee aan lekkere én duurzame witvis
Zoals roodbaars, wijting en koolvis. Die laatste wordt al veel gebruikt als vervanger van kabeljauw in gerechten als kibbeling en vissticks. Al deze soorten witvis zijn net even anders; de een valt wat meer uit elkaar en de ander is juist stevig.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Waarom diepvriesvis een goed idee is
De voedzaamheid van diepvriesvis is niet ondergeschikt aan die van verse vis. Diepvriesvis wordt namelijk direct na vangst ingevroren waardoor het afbraakproces van de voedingswaarden stopt. Zo blijven de voedingsstoffen behouden.
Vis – 3-6 maanden
Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
Een blauwvintonijn van 278 kilogram is op de eerste veiling van het jaar op de vismarkt van Tokio verkocht voor een recordprijs van 2,7 miljoen euro. De koper is Kiyoshi Kimura, de eigenaar van de restaurantketen Sushi Zanmai. Bij betaalde 333,6 miljoen yen voor de vis die voor de kust van Japan was gevangen.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Maar kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Veel kibbeling wordt daarom niet meer van kabeljauw gemaakt, maar van alaskakoolvis (pollak).
Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis en ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje.
'Ten minste houdbaar tot' of 'te gebruiken tot'
Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Voordat bacteriën in schadelijke hoeveelheden op de vis aanwezig zijn, is de vis al bedorven. Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid.
Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen.