Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning. De uiteindelijke verkoopprijs is naast feiten ook zeker afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie.
Hoeveel procent van de verkoopwaarde is de WOZ-waarde? De WOZ-waarde heeft vaak geen invloed op de verkoopwaarde. De WOZ-waarde is slechts een waardeschatting en loopt bovendien een jaar 'achter': de waardepeildatum ligt altijd op 1 januari van het voorgaande jaar. Het geeft dus geen actueel beeld van de verkoopwaarde.
De WOZ-waarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde van een woning. De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie.
Vaak ligt de marktwaarde van je huis (ruim) hoger dan de WOZ-waarde. In de praktijk kan het verschil oplopen tot wel tienduizenden euro's. Zeker in de huidige markt, waarin de vraag naar huizen over het algemeen groter is dan het aanbod, zien we woningen die voor ver boven de WOZ-waarde worden verkocht.
De WOZ-waarde is de marktwaarde rekening houdend met enkele waarderingsvoorschriften. Voor andere WOZ-objecten dan woningen, zoals bedrijfspanden worden (ook op een modelmatige wijze) andere taxatiemethodieken toegepast, omdat er andere vormen van marktgegevens beschikbaar zijn, zoals huurprijzen.
Omdat de huizenmarkt momenteel sterk in beweging is, kan het zijn dat de WOZ-waarde van uw huis tienduizenden euro's – of in sommige gevallen zelfs meer dan €100.000 – lager ligt dan de vraagprijs. Dat is niet erg, want de WOZ-waarde heeft geen invloed op de verkoopprijs.
U kunt uw woning dus ook voor een prijs verkopen die 106.671 euro lager ligt dan de WOZ-waarde. Blijft u binnen deze vrijstelling, dan is er van extra belasting geen sprake, ook al ziet de Belastingdienst dit als schenking.
Het verschil tussen WOZ-waarde, vraagprijs en verkoopprijs
Zaken zoals een nieuwe carport of keuken zijn niet altijd bekend bij de gemeente en worden hierdoor lang niet altijd meegenomen in de berekening. In de praktijk is de verkoopprijs van een woning hierdoor gemiddeld tot maar liefst 20% hoger dan de WOZ-waarde.
Meestal hoeft u die niet zelf in te vullen. Want dat hebben wij al voor u gedaan. We vullen de WOZ-waarde in met als peildatum 1 januari van het jaar, vóór het jaar waarover u aangifte inkomstenbelasting doet.
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.
In de Koopsominformatie vindt u de verkoopprijs van woningen en appartementen met dezelfde postcode die dit jaar en de 5 jaar hiervoor zijn gekocht door particulieren. Van elke woning ziet u: het huisnummer. de verkoopprijs/koopsom.
De marktwaarde van de woning wordt door vele hypotheekverstrekkers bepaald op basis van de WOZ-waarde. Een hoge WOZ-waarde kan dus zorgen voor een lagere risicoklasse en daarmee een lagere renteopslag en dus uiteindelijk een lagere hypotheekrente.
Heb je een eigen woning, dan telt de Belastingdienst een percentage van de WOZ-waarde bij je inkomen op. Dit bedrag noem je het eigenwoningforfait. Geen aftrekpost maar een fiscale bijtelling dus.
De WOZ-waarde is vaak een inschatting van de woningwaarde. Het is dus geen concrete woningwaarde, omdat er niet uitgebreid naar een woning wordt gekeken. Aan de hand van de WOZ-waarde kan de woningwaarde daarom niet direct bepaald worden. De taxatiewaarde ligt veel dichter bij de daadwerkelijke woningwaarde.
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
Met de koopsominformatie van het Kadaster weet u of de WOZ-waarde ongeveer klopt.
Reken op een hogere WOZ-waarde
Ook dit jaar kun je rekenen op een hogere WOZ-waarde. Volgens de Waarderingskamer stijgen de waarden namelijk met gemiddeld 17%. Deze stijging kan in sommige gevallen hoger of lager uitvallen maar je kunt ervan uitgaan dat ook jouw huis of appartement meer waard is.
Het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen voor de woning is de verkoopwaarde. De verkoopwaarde kan dus verschillen van de taxatiewaarde.
De taxatie wordt uitgevoerd door een erkend taxateur. Deze bekijkt een woning en stelt vast wat de taxatiewaarde is van de woning. De kopende partij moet altijd een taxatie laten uitvoeren om een hypotheek te kunnen krijgen. De vraagprijs staat los van de taxatie.
Bied lager dan de vraagprijs – maar niet te laag
Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Kun je een huis verkopen voor 1 euro? Als je een huis wilt verkopen aan je kind voor 1 euro, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De fiscus zal een verkoop voor 1 euro zien als een schenking. Dit betekent dat je kind schenkbelasting moet betalen over de WOZ waarde.
Jaarlijkse bepaling WOZ-waarde invloed op belastingen
Op basis van deze waarde wordt de hoogte van jouw Onroerend Zaken Belasting (OZB) bepaald. Denk hierbij aan gemeentelijke belastingen, zoals waterschapslasten en inkomstenbelasting. Het stijgen van de WOZ-waarde betekent dus ook dat je meer belasting moet betalen.
Het wel of geen bezwaar maken van de WOZ-waarde is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, omstandigheden en belangen. Die keuze moet u zelf maken. Het is dan ook raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-beschikking en voor uzelf na te gaan of het in uw geval wenselijk is bezwaar te maken.
Wanneer de taxatiewaarde van de woning lager ligt dan de koopsom dan gaat de hypotheekverstrekker uit van de lagere taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde kan je niet lenen en dien je daarom zelf te financieren.
Een huiseigenaar heeft doorgaans weinig baat bij een hogere taxatiewaarde, zeker niet bij een verkoop. Want de markt bepaalt de verkoopprijs, niet de taxateur. Voor de koper is het belang groter, en met name bij de aanvraag voor een hypotheek.