Om de conventiestatus van een zorgverlener te zoeken, volstaat het de naam of het Riziv-nummer van de arts in te voeren in de zoekmotor op de website van het Riziv (www.riziv.be ).
Het grootste verschil tussen een geconventioneerde en niet-geconventioneerde arts zit hem in de prijs die kan aangerekend worden. Dit prijsverschil komt er doordat geconventioneerde artsen de akkoorden moeten naleven omtrent de tarieven die ze mogen aanrekenen.
De niet-geconventioneerde arts heeft de vrijheid de door hem gewenste prijzen toe te passen. Hij kan dus supplementen vragen bovenop de door deze overeenkomst vastgelegde tarieven. Dat heet honorariumsupplementen. Deze worden nooit terugbetaald door het ziekenfonds.
Om de patiënt te beschermen tegen onaangename financiële verrassingen maken de ziekenfondsen afspraken met zorgverleners over de tarieven. Wie het akkoord aanvaardt, respecteert de vastgelegde tarieven. Zorgverleners zijn evenwel niet verplicht om toe te treden tot dit akkoord.
Als een arts geconventioneerd is wil dit zeggen dat hij de officiële tarieven (verbintenistarief of conventietarief) gebruikt die onderling overeengekomen zijn tussen artsenverenigingen en de mutualiteiten.
Geconventioneerde tandarts
Als een tandarts de conventie aanvaardt, dan is hij geconventioneerd. Dat betekent dat hij zich aan de voorgestelde tarieven houdt, tenzij de patiënt bijzondere eisen stelt.
Een niet-geconventioneerde arts hoeft zich niet aan het officiële tarief te houden. Hij kan een supplement vragen bij een consultatie. Hoeveel dat supplement precies mag bedragen, is niet vastgelegd.
Zo kan het voorkomen dat een zorgverlener geconventioneerd is voor zijn consultaties in een polikliniek en niet-geconventioneerd is voor de consultaties in zijn privé-kabinet. Een niet-geconventioneerde arts aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen niet. Hij bepaalt zijn of haar ereloon zelf.
Raadplegingen. Een raadpleging bij een geconventioneerde tandarts kost tussen 21,60 euro ( gewone raadpleging) en 29,98 (huisbezoek). Die bedragen worden voor minderjarigen volledig terugbetaald.
Volgens cijfers van het Riziv houdt 87,52 procent van de artsen zich aan het akkoord, zo meldt het Franstalige vakblad Le Spécialiste. In verhouding houden iets meer artsen zich aan het tariefakkoord. Bij het vorige zogenaamde 'medicomut'-akkoord ging het om 86,45 procent.
"We stellen dit voor omdat dit kan bijdragen tot meer toegankelijkheid van de zorg", legt de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM) Luc Van Gorp uit. "We zijn ons er waarschijnlijk te weinig van bewust dat er een financiële drempel is voor veel mensen om naar de dokter te gaan.
Wat is de derdebetalersregeling? De derdebetalersregeling houdt in dat u, als zorgverlener, de tegemoetkoming van de verplichte ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) rechtstreeks aanrekent aan het ziekenfonds van de patiënt. De patiënt betaalt u enkel zijn persoonlijk aandeel.
Heb je snel last van tandbederf, dan kan je tandarts aanbevelen om jaarlijks röntgenfoto's te maken, om zwakke plekken te ontdekken en ze te behandelen voor het bederf doorzet. Kinderen en tieners hebben mogelijk vaker röntgenfoto's nodig dan volwassenen, omdat hun tanden en kaken nog niet volledig ontwikkeld zijn.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Bij een niet-geconventioneerde kinesist betaal je pakweg 25 euro per behandeling. Daarvan betaal je ruim 12 euro uit eigen zak: ongeveer dubbel zo veel als bij een geconventioneerde kinesist.
Uw zorgverzekeraar vergoedt de zorg die u krijgt van uw huisarts. En een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Wel kan het zijn dat de huisarts extra onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg u nodig heeft.
De honoraria of de prijzen zijn de bedragen die de zorgverleners (artsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, enz.) of de verzorgingsinstellingen (ziekenhuizen, laboratoria, enz.)
Dat is een arts die geen eigen privépraktijk heeft, maar verbonden is aan een geheel waarin meerdere artsen of medisch gespecialiseerden functioneren.
Waarom zich conventioneren? De conventionering heeft meerdere voordelen, zowel voor de patiënt als voor de arts. Naast een financiële aanmoediging voor de arts biedt ze patiënten toegang tot kwaliteitsvolle zorg tegen een betaalbare prijs.