Om er voor te zorgen dat er geen vel op de verf komt moet je er voor zorgen dat er zo min mogelijk lucht in het afgesloten verfblik zit. Het is dus essentieel om een verfblik tot minimaal 75% te vullen. Hierdoor heeft de lucht die in het blik zit bijna geen tot heel weinig kans om een vel te veroorzaken op de verf.
Verf bewaren doe je het beste bij een constante temperatuur op een donkere vorstvrije plek. Om de houdbaarheid van verf te verhogen dien je de verf ook in een luchtdicht en afgesloten blik te bewaren. Dit zijn de factoren waardoor je de verf langer kunt bewaren.
Pak dan een rol huishoudfolie en doe dit over de opening van het blik. Doe daarna de deksel erop. Zo is het blik goed luchtdicht. Plak dan een sticker op de pot met de datum van het laatste gebruik.
Er zijn speciale verfblikopeners die je kunt kopen in de verfspeciaalzaak of bouwmarkt. Je kunt ook een 1 euro muntstuk gebruiken. Deze past precies tussen de deksel en de rand van het verfblik. Zet de munt er tussen en je met enige kracht duw je de munt omlaag.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Bij stof of rommel in je verf raden we aan om de verf te zeven met een verfzeefje. Door het zeefje met fijne structuur wordt stof en vuil je de verf gefilterd.
Houdbaarheid van verf in ongeopend blik
Merk je dat de substantie op de bodem niet goed meer kunt doorroeren? Dan is de verf niet meer goed en zal je het ook weg moeten gooien. Tevens kan het voorkomen dat er velvorming op de aangebroken verf zit. Dit komt doordat verf gaat drogen als er zuurstof bij komt.
Temperatuur en luchtvochtigheid
Een te lage temperatuur of een te hoge luchtvochtigheid heeft invloed op de droging van uw verf. Kijk daarom altijd op de verfpot naar de drogingskamertemperatuur. Bij een watergedragen verf is dit meestal vanaf acht graden. Voor een alkydverf is dit rond de vijf graden.
Bedorven muurverf
Ga af op de geur van rotte eieren. Zo ruikt verf die niet meer goed is. Soms is de verf op de grens van houdbaar dan wel bedorven. Als u deze muurverf toch gebruikt, verdwijnt de stank meestal na enkele dagen.
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Je kunt verf het best bij een constante temperatuur bewaren, op een vorstvrije, donkere plek. Een kast, kelder of garage is prima.
Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven. Doe dat minstens een minuut lang en schraap tussendoor ook een paar keer over de bodem. Dan weet je zeker dat alle bestanddelen goed met elkaar zijn vermengd.
Kwasten met waterverdunbare verf kun je ook in water bewaren. Zorg wel dat de haren helemaal onder water staan en sluit het potje luchtdicht af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Strijk de kwast goed af op een krant voordat je weer gaat verven.
Er kunnen chemische reacties plaatsvinden tijdens het langdurig bewaren waarbij het pigment betrokken is. Maar het kan ook zijn dat pigment samenklontert. Als er twee of meer pigmenten in de verf zitten en één ervan klontert samen, dan is de verhouding verstoord en wijkt de kleur af.
Verf op waterbasis verwijder je met water en een microvezeldoekje. Alkydverf (op basis van terpentine) verwijder je met terpentine. Is de verf opgedroogd dan steek je zoveel mogelijk weg met een plamuurmes of mesje. De rest los je op met Aceton of nagellakremover.
Latex of verf op waterbasis kun je makkelijk verwijderen met warm water. Laat een stuk sterk en absorberend keukenpapier van Okay in warm water weken en veeg de verfvlek ermee weg. Herhaal indien nodig, spoel de plek af en droog opnieuw met een schoon vel keukenpapier.
Radar deed onderzoek naar budgetverf voor de muren en daarin scoorden zowel de Histor Monodek (3,9) en Flexa Powerdek Muren en Plafonds (5) ver onder de voldoende. De Alpha Projectex van het A-merk Sikkens scoorde in dat onderzoek met een 7,4 het hoogst.
Verf kan ook gaan rotten. Het beste bewaar je de verf op koele en droge plekken, bij voorkeur waar het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Bij vorst en hittegolven wordt de houdbaarheid verf minder. Ook wanneer er vocht bij de verf komt: schimmels en bacteriën zijn daar gek op.
Op het verfblik staat vaak hoeveel m2 je kunt schilderen met een liter verf. Heb je nog geen verf in huis? Ga dan uit van 8m2 per liter verf. Deel de oppervlakte van de muur nu door het aantal vierkante meters dat de verf bedekt per liter.
Watergedragen verf en muurverf zijn over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar. Wel is het belangrijk om de watergedragen verf vorstvrij te bewaren. Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen.
Alkydverf – terpentine gedragen verf
Deze verf is gemaakt op basis van kunsthars en is te verdunnen met terpentine of een ander oplosmiddel. Doordat deze verf veel oplosmiddelen bevat, mag het niet meer binnen toegepast worden.
Over het algemeen is verf van Sikkens van hoge kwaliteit en minimaal 1 jaar houdbaar. Helaas is de maximale houdbaarheid niet aan te geven. Dit is afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid tijdens de opslag, de hoeveelheid verf die nog in het blik of de emmer zit en hoe (goed) het deksel is afgesloten.