Maar hoeveel van die billendoekjes gebruik je nou eigenlijk? Best een boel, blijkt, als we even rekenen. Zeg dat je voor een poepluier (zeker een goede, volle) wel 6 tot 8 doekjes nodig hebt gemiddeld.Voor een plasluier zijn 2 doekjes wel genoeg – daarvan heeft je kind er minstens wel 3 per dag.
Het gemiddelde aantal billendoekjes dat verbruikt wordt is zo'n 10 (per kind) per dag. Da's dus een pak in de week, en wanneer je kijkt naar de doekjes die enigszins fijn zijn voor babybillen, kom je uit op een flink bedrag.
Eerst en vooral vermijd je best billendoekjes met parfum of allergenen. Het kan dan misschien wel o zo fris ruiken, maar een baby heeft vaak een gevoeligere huid. Daarom kies je volgens de Consumentenbond liever voor Zwitsal Gevoelig Huidje Billendoekjes of Pampers Sensitive Babywipes.
Om misverstanden te voorkomen: billendoekjes hebben een houdbaarheidsdatum die jaren na de productiedatum ligt. Ook billendoekjes bevatten conserveringsmiddelen tegen bacteriën en schimmels. Je hoeft je wat houdbaarheidsdatum betreft niet zoveel zorgen te maken.
Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
Smeer de schone huid in met zinkzalf of zinkolie. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Het is ook goed om uw baby een tijdje met blote billen te laten liggen.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard.
Bij het verschonen gebruik je gemiddeld 2 billendoekjes! Dat zijn zo'n 3.600 billendoekjes per jaar… Lees meer over billendoekjes in het nieuwsitem: Feiten over billendoekjes die je nog niet kende!.
Ga er vanuit dat je per dag (vooral in het begin!) circa 8 tot 10 keer moet verschonen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat jouw kleintje iedere 3 uur te eten krijgt. Als je dan berekent hoeveel luiers je nodig hebt in de eerste week na je bevalling, reken dan op circa 10 luiers x 7 dagen = 70 luiers per week!
Als uw baby luieruitslag heeft dan moet u de huid verzachten en zo snel mogelijk het herstellend vermogen van de huid ondersteunen. Sudocrem kan u hierbij helpen. Het beschermt de huid bovendien tegen prikkelende invloeden.
Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden. Maak je dus niet druk wanneer je baby gedurende dat hij/zij ouder wordt minder gaat ontlasten.
Wat is Sudocrem? Sudocrem is een dikke witte crème die over het algemeen vooral gebruikt wordt tegen luieruitslag en rode babybilletjes. Doordat de crème herstellend, verzorgend en verzachtend werkt, is het product ook heel geschikt voor andere doeleinden.
De enige echt duurzame keuze volgens de Consumentenbond zijn wasbare babydoekjes. Deze zijn te koop van merken als Cheeky Wipes en BilliesBox. Je koopt een heel pakket bestaande uit meerdere doekjes, bewaarcontainer(s) en/of bewaarzakjes voor onderweg.
Wat zit er in billendoekjes? Billendoekjes zijn meestal gemaakt van een textielvezels, zoals viscose en/of polyester. De vezels nemen goed water en vocht op. In het vocht van de doekjes zit bijna altijd water om schoon te maken en vette stoffen om de huid te verzorgen.
Als je baby tijdens de nacht plast of poept dan is Baby Dry een uitstekende optie, omdat deze luier je kindje goed droog houdt en hij/zij tot de ochtend door kan slapen. De Premium Protection is een meer ademende luier, waardoor hij zeer geschikt is voor overdag.
Er is geen universeel antwoord op de vraag wanneer je klaar bent voor kinderen. Hoewel je lichaam voor je gevoel kan snakken naar een baby, kan het zijn dat je hoofd nog tegenwerkt. Iedereen beleeft dit op een andere manier en heeft andere praktische, emotionele of persoonlijke blokkades.